woensdag 9 juli 2008

De Volkskrant over Samir Kuntar en Hezbollah

Een kritisch commentaar op de berichtgeving door Ferry Biedermann in De Volkskrant van 1 juli jongstleden.
 

De Volkskrant over Samir Kuntar en Hezbollah

IMO Blog, 09.07.2008

Vanwege de op handen zijnde deal tussen Israël en Hezbollah en de vrijlating van Samir Kuntar, sprak Volkskrant verslaggever Ferry Biedermann dinsdag 1 juli met diens broer Bassem. Sinds 1988 voert hij al actie voor de vrijlating van zijn broer. Hij beschrijft de bloedige aanval van Kuntar als "een militaire operatie in reactie op de Israëlische inval in Libanon in 1978." De Volkskrant beschrijft de aanval, waarbij Kuntar en enkele anderen al schietend en handgranaten gooiend een wooncomplex in Nahariya binnendringen, Kuntar een man en zijn vierjarige dochtertje naar buiten sleurt, de vader voor de ogen van het meisje neerschiet en het meisje daarna met zijn geweerkolf de schedel inslaat, als volgt: "Kuntar deed, toen hij 17 jaar was, mee aan een aanval op Nahariya in het noorden van Israël waarbij vijf mensen om het leven kwamen. Hij zelf zou drie mensen hebben gedood: een man, diens vierjarige dochter en een politieman. Kuntar werd veroordeeld tot vier keer levenslang en wordt in Israël een kindermoordenaar genoemd. Maar sommige van zijn medestanders in Libanon ontkennen dat hij zelf het meisje heeft gedood."


'Zou', want we moeten natuurlijk wel objectief blijven. Volgens de Israëli's een kindermoordenaar, volgens Hezbollah een verzetsheld. Allebei een beetje waar, want het is maar hoe je het bekijkt. Volgens Israël heeft hij het meisje wreed de schedel ingeslagen, volgens Hezbollah heeft hij het meisje niet gedood, en die vader, die diende vast en zeker in het leger of anders als reservist en is dus een legitiem doelwit.

De Volkskrant vervolgt: "De kwestie van de gevangenen vormt samen met een stuk land, de Sheba Farms, de hoofdreden die Hezbollah opvoert om de acties tegen Israël voort te zetten. Volgens Bassem zal na de huidige gevangenenruil het onderwerp van de gevangenen afgesloten zijn. Maar dat betekent niet dat het hoofdstuk voor hem en zijn broer Samir is gesloten. Bassem zegt dat hij samen met Samir campagne zal blijven voeren voor de vrijlating van Palestijnse en andere Arabische gevangenen in Israël. 'Samir hoort bij het verzet. Wat denk je dat hij gaat doen als hij terug is. Biljart spelen?'.

Volgens Hezbollah zijn de Joden uit op wereldmacht en is de Holocaust een zionistisch verzinsel. Naast de claim van Hezbollah was een kritische noot dus wel op zijn plaats geweest. In talloze toespraken en op Hezbollah TV station Al Manar, wordt de bevrijding van geheel 'Palestina' gepredikt. Hezbollah heeft eerder al een aantal dorpen in Galilea geclaimd, en beweerde dat die vroeger Libanees waren. Hezbollah zal dus echt de wapens niet neerleggen wanneer Israël de Sheba Farms zou overdragen aan Libanon. Bovendien heeft Libanon in 2000 erkend dat Israël zich geheel uit Libanon had teruggetrokken en er geen verdere landdisputen waren. Naast 'Palestina', wil Hezbollah ook graag de absolute macht in Libanon, om dit land om te vormen tot een islamitische staat a la Iran, haar geestelijk leider, geldschieter, trainer en leverancier van wapens. Maar dat alles lees je niet in de Volkskrant.

Ratna Pelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten