vrijdag 18 juli 2008

Netwerk 15 juli: Hebron en 'Shooting Back'

 
Actualiteitenprogramma Netwerk besteedde afgelopen week weer uitgebreid aandacht aan het geweld van Joodse kolonisten tegen Palestijnen in Hebron. Op 2 mei had men ook al een uiterst eenzijdige reportage, waarin journalisten met linkse demonstranten meegingen naar het Joodse deel van de stad om daar tegen de aanwezigheid van de kolonisten te demonstreren, en daar tot hun verbazing geen warm onthaal kregen. De kolonisten, zo bleek, waren niet zo blij met al die media-aandacht die de wekelijkse demonstraties met zich meebrengen. Eigenlijk niet zo gek, als je er even over nadenkt. Ik heb ook mijn bedenkingen bij het gedrag en de ideeën van die kolonisten, maar hoe zou ik het vinden als iedere week een groep mensen voor mijn huis staat te demonstreren omdat voor de bouw ervan indertijd boeren zijn onteigend, groen is opgeofferd of omdat ik van buiten de stad kom en inwoners voorrang moeten krijgen? Ik zou mij zeer bedreigd voelen. De journalisten die met de demonstranten meereizen kiezen steevast het perspecctief van de actievoerders en de Palestijnen.
 
In de uitzending van 15 juli ging het over het nieuwe 'Shooting Back' project van Betselem, waarin men 100 camera's aan Palestijnen heeft uitgedeeld om aanvallen en treiterijen van kolonisten voortaan vast te kunnen leggen. Op zichzelf prima natuurlijk, en de daders daarvan moeten inderdaad snel worden opgepakt en gestraft. Treiterijen en geweld vinden helaas van beide kanten plaats, en het is voor mij geen uitgemaakte zaak dat de kolonisten hiervan altijd de aanstichters zijn. De focus van actievoerders en 'fact finding missions' - met in hun kielzog journalisten - gaat vaak uit naar Hebron, waar de situatie het extreemst en meest schrijnend is, dus niet representatief voor de kolonisten en bezette gebieden. Door de eenzijdige aandacht voor kolonistengeweld wordt de indruk gewekt dat zij collectief als hobby hebben Palestijnen in elkaar te slaan en dit dagelijkse praktijk is. 
 
Tegenover de treiterijen van de kolonisten is een lange lijst van geweld van Palestijnen tegen de kolonisten te plaatsen, van aanvallen op Joden die over de 'corridor', de weg van de Joodse wijk in Hebron naar de heilge plaatsen loopt, tot en met het bijna non stop beschieten van deze wijk in de beginjaren van de intifada.
 
Zoals bijna altijd ontbreekt iedere achtergrondinformatie: wat beweegt beide kampen, hoe is de situatie zo gegroeid en hoe was het voorheen? Voor de tweede Intifada schijnen Joden en Palestijnen in Hebron redelijk vreedzaam te hebben samengeleefd, en de huidige drastische maatregelen om beide partijen gescheiden te houden middels hekken en verboden (voor beide kanten, zo mogen de Joden in het overgrote deel van Hebron niet komen en zijn ook de heilige plaatsen buiten de stad slechts beperkt voor Joden toegankelijk), komen voort uit geweld van de Palestijnen tegen de kolonisten.
 
Iets anders dat vaak wordt vergeten is dat in Hebron eeuwenlang Joden vreedzaam naast Arabieren hebben geleefd, totdat de Joden er in 1929 door de moefti en zijn bendes werden verdreven. Israël heeft dit land dus niet zomaar ingepikt, maar beide volken hebben een legitieme claim op het land.
 
Ratna

Geen opmerkingen:

Een reactie posten