vrijdag 11 juli 2008

NOS journaal: Zuid-Afrikaanse delegatie bezoekt bezette gebieden

 
Op het NOS journaal was gisteren uitgebreid aandacht voor een delegatie van Zuid-Afrikanen die op bezoek zijn in Israel en vooral in bezet gebied. Wat ze daar komen doen werd niet zo duidelijk uitgelegd, maar het kwam neer op de bezetting bekritiseren. Ze werden door Sacha de Boer omschreven als 'ervaringsdeskundigen.'
 
Over de vraag waarom mensen uit allerlei landen maar missies naar Israel moeten organiseren, met als doel om Israel de maat te nemen en naar de buitenwereld duidelijk te maken 'hoe erg het allemaal wel niet is', heb ik onlangs hier geblogd: Zuid-Afrikaanse missie naar Israel.
 
De Zuid-Afrikaanse delegatieleden erkenden overigens 'dat er bij hun toch echt een ander systeem was', aldus verslaggever Sander van Hoorn, maar daar ging het niet om. Het effect is hetzelfde, er is ook onrecht, Palestijnen worden vernederd en daarom is blijkbaar de vergelijking toch op zijn plaats.
 
Onrecht en vernedering bestaan in veel landen, en zeker ook in Zuid-Afrika zelf, waar het aantal moorden, het wapenbezit, het drugsgebruik en de AIDS epidemie schrikbarende vormen hebben aangenomen. President Mbeki houdt bovendien Mugabe de hand boven het hoofd, maar ondanks de vele malen erger zijnde vernederingen aldaar is er geen Zuid-Afrikaanse delegatie naar Zimbabwe afgereisd, of het was niet belangrijk genoeg voor onze media.
 
In de reportage, opgenomen in Hebron, kwamen twee delegatieleden aan het woord, een Palestijnse vrouw en een Joodse man die zich vreselijk schaamde voor wat er in de bezette gebieden in naam van het jodendom gebeurde. Af en toe was een schreeuwende kolonist te horen, maar Sander van Hoorn was duidelijk niet in hun mening geinteresseerd. Men heeft evenmin de moeite genomen een paar andere Israelische critici te vragen wat zij van dit circus dachten, en of dit hun nu echt helpt bij de problemen met extremistische kolonisten en gewelddadige Palestijnen in Hebron.
 
Ratna
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten