donderdag 23 oktober 2008

NOS journaal 21 oktober over berichtgeving Gaza grensovergangen

 
Een helder protest tegen de wel vaker eenzijdige en soms ronduit onjuiste berichtgeving door de NOS:
 
"Zij heeft daarmee niet aan haar eigen doelstelling van objectieve berichtgeving voldaan."
 
====================
 
Aan: NOS publieksvoorlichting

 

 

Beste mensen,

 

In het acht uur journaal van gisteren (21 oktober) werd beweerd dat Israel zijn afspraken niet nakomt om de grensovergangen met Gaza te openen, en daarom de smokkel van goederen via tunnels een bloeiende business is geworden. Met de staakt-het-vuren overeenkomst in juni zou ook afgesproken zijn dat Israel vrij verkeer van goederen toelaat. De beschuldiging werd twee keer gedaan, eerst door de nieuwslezer en daarna door Sander van Hoorn, die een reportage had over hoe de Gazanen zich nu al op het Offerfeest voorbereiden door vee uit Egypte via tunnels te smokkelen.

 

Het bericht en de reportage gaven een onjuist beeld. De grenzen zijn inderdaad niet geheel open met onbeperkte in- en uitvoer van goederen, maar dat heeft Israel ook nooit beloofd, in ieder geval niet zolang Gilad Shalit nog vast wordt gehouden in Gaza. Er worden echter veel meer goederen toegelaten dan voor het staakt-het-vuren. Nadat de Palestijnen een qassamraket afschieten, zoals gisteravond toevallig ook gebeurde, sluit Israel meestal als strafmaatregel voor een of twee dagen de grensovergangen af. Voor de NOS lijkt het echter allemaal niet uit te maken: niet geheel open is dicht, en dat is niet volgens de afspraak.

 

De reportage suggereerde dat via de tunnels slechts vee en andere onschuldige goederen de Gazastrook in worden gesmokkeld, terwijl ook de wapensmokkel bloeit. Onderzoek van de Israelische veiligheidsdiensten toont bovendien aan dat Hamas betere raketten heeft ontwikkeld, en een stelsel van ondergrondse gangen en bunkers heeft gebouwd.

 

De afspraken die voor het van start gaan van het staakt-het-vuren zijn gemaakt, zijn niet schriftelijk vastgelegd en worden door beide partijen verschillend geïnterpreteerd. Volgens Israel was het staakt-het-vuren gekoppeld aan vooruitgang in de onderhandelingen wat betreft de vrijlating van Shalit. Die onderhandelingen liggen al enige tijd helemaal stil, nadat Hamas ze had afgebroken. Bovendien zou Egypte de wapensmokkel via de tunnels harder aanpakken. Hamas heeft de koppeling met Shalit altijd ontkend. Het NOS journaal lijkt de interpretatie van Hamas te volgen door alleen Israel te beschuldigen van het niet nakomen van afspraken. Zij heeft daarmee niet aan haar eigen doelstelling van objectieve berichtgeving voldaan.

 

 

Met vriendelijke groet,
Ratna Pelle, Nijmegen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten