zondag 14 december 2008

Nogmaals het NOS journaal

Nu het journaal van 13 december (inderdaad twee dagen na het voortreffelijk eenzijdige item van Sander van Hoorn).

Vandaag gaat het over de Golan en ja, weer volkomen zieligheid troef, nu voor de Druzen zonder ook maar een poging te doen zaken over de Golan in perspectief te zetten. Dit keer is de verslaggever Nicole Le fever.

Niets wordt verteld over het feit dat Syrie vanaf de Golan sinds 1948 voortdurend de dorpen beneden in de vlakte in Israel bestookte en dat Syrie zowel in 1948  als in 1967 vanuit de Golan Israel aanviel met het doel Israel van de kaart te vegen. In 1967 moest Syrie dit bekopen met het verlies van de Golan. In 1973 viel Syrie nota bene op jom kipoer Israel opnieuw aan, maar weer verloor het de strijd.

Intussen is het al heel lang rustig op de Golan en in de dorpen in de vlakte, waar men vanaf de Golan op uitkijkt.

Maar ja als verslaggever moet je leveren en liefst leed en onrecht en als je dan zoekt vind je mensen in de Golan die gescheiden zijn van hun familie. Daar hang je dan een tranentrekkende reportage aan op, alsof dit wereldnieuws is en deze mensen in wezen niet gewoon in vrede leven.

 

Intussen weigert iedere journalist te verhalen over leed van Palestijnen door Palestijnen aangedaan.

Geen enkel verhaal over de schrikbarende onstandigheden van de christenen in voornamelijk Gaza (nog maar 2000-3000 christenen) maar ook op de Westbank.

In Gaza zijn sinds de machtsovername door Hamas intimidatie, aanvallen, dreigende kidnapping dagelijkse realiteit: herhaalde aanvallen op de christelijke boekhandel (een bomaanval in april 2007) en christelijke gemeenschappen. De kidnapping van de eigenaar van de boekhandel Rami Khader Ayyad en vervolgens de moord op deze man op 7 oktober 2007 komt niet op het journaal.

De Rahabat al-Wardia school, gerund door nonnen in de Tel al-Hawa buurt van Gaza City, de Amerikaanse International School in Beit Lahiya werden beide met bommen aangevallen in Mei 2008. De Zahwa Rosary Sisters School en de El-Manara school, beide in Gaza City, werden ook deze zomer aangevallen. De YMCA bibliotheek werd met bommen aangevallen, net als de Commonwealth War Cemetery.

Op de Westbank is de situatie van de christenen anders door hun aantal en iets betere positie. Daar gaat het meer om verdrijving van hun grond door moslims.

 

Geen enkele verslaggever van het journaal die dit verhaal vertelt, maar ja, daar moet je ook wel moeite voor doen: Deze mensen zijn te bang om zomaar hun verhaal te vertellen.

Els van Diggele is het wel gelukt deze verhalen te horen, maar zij komt niet op het journaal.

De vraag is of journalisten deze verhalen wel willen horen en of het journaal dergelijke zaken wil tonen, want het gaat alleen over Palestijnen en Israel is niet betrokken!

 

MS 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten