zaterdag 13 december 2008

Verslaggeving vanuit Gaza

Femke van Zeijl is freelance journaliste. Zij is een maand naar Congo vertrokken om verslag te doen van de oorlogstoestand ter plekke.
Zij doet behartengenswaardige uitspraken:
De oorlog in Congo is niet onlangs opgelaaid maar duurt al jaren.
Doordat geen enkele krant of omroep daar een vaste verslaggever heeft, lijkt het of de oorlog oplaait iedere keer dat er iemand naar toe gaat.
De verslaggever die in het oorlogsgebied aankomt kan door de veelheid van gebeurtenissen niet eens begrijpen waar het om gaat en belt naar mensen elders in het land om te vragen wat er in het oorlogsgebied werkelijk gebeurt.
Men doet uitspraken over aantal vluchtelingen van 250.000 tot twee en een half miljoen.
Zover Van Zeijl.
Nu Israel, de Westbank en Gaza:
Iedere krant heeft er een verslaggever en de radio/tvstations ook weer een aparte.
Niemand bedenkt dat die overdaad aan verslaggevers averechts werkt voor de oorlogssituatie: publiciteit is nu onderdeel geworden van die strijd.
Het doet er niet toe hoe oorzaak en gevolg plaats vinden, maar de verslaggever maakt eigen keuzes.
Zo kan het gebeuren dat een reporter als Sander van Hoorn het bestaat in een NOS-journaal uitsluitend aandacht te schenken aan het gebrek aan lammeren voor het offerfeest in Gaza doordat Israel Gaza blokkeert.
Waarom Israel Gaza blokkeert ontbreekt, dat Gaza ook niet aan de eisen van het "kwartet"(Rusland, VN, EU en USA) wil voldoen ontbreekt.
Maar ook de hele economie via de tunnels waardoor alles aangevoerd kan worden wat men behoeft en dat zelfs de Hamasregering daar belasting over de goederen heft, ontbreekt.
Laat staan dat hij memoreert, dat even verderop in Israel mensen dagelijks onder raketvuur en mortiergranaten liggen.
Het lijkt er op dat de veelheid aan reporters de oorlog alleen maar rekt, dat het bovendien een illusue is dat een vaste reporter een beter beeld geeft.
ik zou zeggen: weg met die verslaggevers en misschien worden partijen dan echt tot elkaar veroordeeld en kan men tot zaken komen.
 
MS
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten