woensdag 27 mei 2009

Faroek Hosny - de Egyptische boekverbrander van de Unesco

 
______________________

De Egyptische boekverbrander van de Unesco

http://weblognoa.web-log.nl/noalog/2009/05/de-egyptische-b.html

 

Het is bizar dat de voorzitter in spe van de Unesco, de belangrijke culturele tak van de Verenigde Naties, een opruier en een cultuurbarbaar is. Maar in de Nederlandse krant heb ik er niets over gelezen.

Faroek Hosny, de Egyptische minister van Cultuur van de afgelopen 15 jaar, lijkt de gedoodverfde volgende Directeur Generaal van de UNESCO als niemand er iets tegen doet. Maar Meneer Hosny is niet voor het verenigen van naties.

Hij heeft een onverbloemde haat en minachting voor de Israëlische cultuur. Hij verklaart in 2001 "dat die cultuur niets heeft bijgedragen aan de Beschaving, want het heeft zich slechts de bijdragen van anderen toegeëigend" , en ook:. "Het is een inhumane cultuur; het is een agressieve, racistische, pretentieuze cultuur, gebaseerd op één simpel principe: stelen wat niet van jou is, en daarna beweren dat het van jezelf is". Hosny verklaarde ook dat hijzelf de 'aartsvijand' was van alle pogingen om de betrekkingen van zijn land met Israël te normaliseren. Toen in 2008 een afgevaardigde van het Egyptische parlement zijn vrees uitte dat de bibliotheek van Alexandrië Israëlische boeken zou aanschaffen antwoordde onze aanstaande directeur van de UNESCO: "Verbrand deze boeken. Als je ze aantreft, zal ik ze zelf persoonlijk voor uw ogen verbranden".
Als u nog even dacht dat het alleen anti-israelisme betrof en geen antisemitisme dan helpt onze Faroek Hosny u uit de droom. In 2001 in het dagblad Ruz-al-Yusuf verklaart hij: 'dat Israël werd geholpen bij zijn duistere intriges door de infiltratie van Joden in de internationale media, en door het joodse diabolische talent om leugens te verspreiden'. Deze uitspraken zijn slechts een kleine greep - en niet eens de meest stuitende – uit de ontelbare opruiende verklaringen die deze minister de afgelopen jaren heeft gedaan.

In Frankrijk werden de filosoof Bernard-Henri Lévy, de regisseur Claude Lanzmann, en de Nobelprijswinnaar Elie Wiesel, hier zo door verontrust dat zij in een open brief o.a. schreven: Farouk Hosny is een gevaarlijk man, een opruier van harten en geesten. Er is nog maar heel weinig tijd om de grote fout te voorkomen dat Mr.Farouk Hosny wordt bevorderd tot deze hoge post.
Ze vragen alle landen die toegewijd zijn aan de vrijheid en de cultuur om een tegenkandidaat te stellen voor 30 mei, om in ieder geval de nodige initiatieven te nemen om de ramp af te wenden die deze benoeming zou betekenen.
Zij doen een beroep op een ieders geweten om te voorkomen dat de UNESCO in handen valt van een man, die bij het horen van het woord 'literatuur', antwoordt met "boekverbranding".

Of is het geen antisemitisme en heeft hij in eigen land de boeken ook laten verbranden? Dat zou tenminste wel verklaren waarom na 15 jaar onder zijn ministeriële verantwoordelijkheid nog steeds meer dan 40% van de Egyptische bevolking niet kan lezen of schrijven. Of maakt hem dat juist zo geschikt voor de post?

Rosa van der Wieken- de Leeuw

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten