zaterdag 9 mei 2009

Technische redenen voor NOS Journaal om beeld te vertekenen


Het NOS journaal geeft openlijk toe te manipuleren, en Theodor Holman vraagt zich af wie het NOS journaal nog vertrouwt.
 
__________________________________
 

Technische redenen

column  
THEODOR HOLMAN

 
Het NOS Journaal verlengde het warme applaus dat Hare Majesteit de Koningin kreeg. Het Journaal heeft dat erkend. Ze deden het vanwege 'technische redenen'. Nou heb ik voor de televisie gewerkt, ik heb nieuwsitems gemaakt, ik ben betrokken bij het maken van films voor de televisie, ik ben journalist - en laat ik nou geen technische redenen kunnen verzinnen om een applaus voor Hare Majesteit langer te laten duren in een nieuwsitem. Wat is die reden ?

En als er al een technische reden zou zijn, gaat die dan voor de inhoud van het nieuws? Als er een moord is gepleegd en om 'technische redenen' kunnen we die moord niet uitzenden, maken we er dan maar geen melding van?

De NOS vindt dat het lakeiengedrag dat ze vertoonden niet zo erg is en dat wij maar zeuren. De koningin verdiende toch een langer applaus?

Maar ik twijfel nu aan alles. Heeft het Journaal, dat aantoonbaar anti-Israël is, ook geknoeid met de oorlogsbeelden uit Gaza? Heeft het ook geknoeid met de beelden uit Afghanistan? Knoeit het NOS Journaal - allemaal natuurlijk om 'technische redenen' - met de beelden van Wilders? Met de beelden van Verdonk? Met de beelden van Agnes Kant? Femke Halsema?

In Rusland was het vroeger gebruikelijk om onwelgevallige politici weg te retoucheren; om 'technische redenen' doet de NOS nu hoogstwaarschijnlijk hetzelfde. En het ergste is: de journalisten die daar werken, vinden het helemaal niet erg. Niemand wordt kwaad of zegt: 'Dit gaat te ver, we bedriegen de kijkers!' Het waren immers 'technische redenen'.

Vanwege 'technische redenen' worden wij dus voorgelogen - en Hans Laroes, de hoofdredacteur van de NOS, kan rustig blijven zitten.

Wat nu als een minister straks liegt? Dan kunnen we het Journaal - voor velen de belangrijkste nieuwsbron - niet vertrouwen, want om 'technische redenen' hebben ze per ongeluk 'nee' in 'ja' veranderd.

Hoe kan het dat niemand bij de NOS zich druk hierom maakt? Wie vertrouwt het Journaal nog? En wiens schuld is dat? Om 'technische redenen' liegt het Journaal u voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten