woensdag 24 juni 2009

De anti-Israel hetze in krantenfora op internet

 
Sommige kranten keuren de reakties voordat ze ze plaatsen op hun website, bijv. NRC en Trouw. Bij de Volkskrant en Telegraaf wordt alles meteen geplaatst, en zie je dan ook ellenlange lijsten met reakties van vaak bedenkelijk niveau.
 
 
 

De anti-Israel hetze op krantenfora

IMO Blog, 21 juni 2009

Hoe ver kun je gaan om Israël zwart te maken? Als reactie op een niet onaardige blog van Trouw correspondente Inez Polak schrijft ene Marjan uit Nijmegen:

Leuk, deze karakterisering van israel. Tekenend ook dat in een land in de kleuterfase de politici elkaar met kleuternamen aanspreken! Nu is er niets liefs aan politici die kleuterachtig doen. De kleuterperiode is de meest geweldadige fase in een mensenleven. Kleuters pakken wat ze hebben willen en hebben nog geen flauw benul van begrippen als "delen" en "eerlijkheid". Ook de eigen agressie beheersen is voor kleuters moeilijk.
De beschrijving dat israeliers bij het leggen van matjes in de fitnessklas geen rekening houden met elkaars "territorium" is zo treffend, dat behoeft geen uitleg.
Helaas werkt deze volksaard ook door in de politiek.


Polak had het in haar blog onder andere over het fenomeen dat politici in Israël elkaar niet alleen snel tutoyeren en bij de voornaam noemen, maar ook bij troetelnamen of namen uit hun jeugd. En dat is natuurlijk zeer verdacht en daar steekt inderdaad een hele hoop imperialistische agressie en onderdrukking van anderen uit. Wat fijn dat we psychologe Marjan uit Nijmegen in ons midden hebben.


Haar domheid beperkt zich niet tot reacties aan Trouw. In een reactie op Wouter Brassé, die onder een Volkskrant artikel een ironische opmerking maakte over zijn CIDI pasje dat helaas verlopen is waardoor zijn brief niet in de krant was geplaatst, schrijft ze:

Deze zin behoeft enige uitleg. Wat is een CIDI-pasje, waarvoor wordt het gebruikt en wat heeft het te maken met het afwijzen van een ingezonden brief voor de papieren Volkskrant? Geeft een CIDI-pasje automatisch recht op plaatsing van je ingezonden brief en zo ja, hoe kom je aan zo'n pasje? Ik wil er ook wel eentje.

Ik geloof niet dat er CIDI pasjes bestaan, en ik heb iemand van het CIDI wel eens horen verzuchten dat als je van het CIDI bent, men juist geen belangstelling meer heeft voor je mening, want dat is oude koek en zionistische propaganda, maar velen op het VK forum denken dat de Volkskrant en andere media in handen zijn van de Joodse lobby, die bovendien alle critici van Israël goed in de gaten houdt en zelfs dossiers van ze bijhoudt. Ook klagen enkelen over de in hun ogen vele Joodse medewerkers van die krant en van andere media. Ik weet zelf vrij zeker dat je als voorvechter van de Palestijnen meer kans hebt om je brief geplaatst te krijgen, want een pro-Palestijnse visie geldt nog steeds (al jaren) als nieuw en verfrissend en taboedoorbrekend. Als je als sympathisant van de Palestijnen desondanks niet in de krant komt zijn je schrijfsels blijkbaar erg beroerd. Nadat Wouter naar Israel-Palestina.Info verwees, schrijft Marjan:

Marjan schreef op 11-06-2009 08:54
@ Eenburger,

Om je even alert te maken op de manipulatie van www.israel-palestina.info:

wil je de kaartjes op de site vergelijken met het volgende kaartje:
www.presby teriandivestment.org...

Op het kaartje op de site van Wouter staan de nederzettingen als stipjes weergegeven (lijkt weinig), op bovenstaande kaartjes staan de nederzettingen als gebied weergegeven (dat is dus erg veel).
Bovendien maken bovenstaande kaartjes in een klap duidelijk wat de Palestijnen hebben moeten inleveren. Vandaar dat die kaartjes hier zo moeilijk te vinden zijn.

Het onderste kaartje op de site van Wouter is bedoeld om israel tegen de zee van vijandige arabieren te illustreren. Echter, israel wordt massaal gesteund door de VS en Europese landen, dus je zou ook een kaartje kunnen maken van het resterende deel van Palestina geprojecteerd op de kaart van de westerse landen inclusief israel.
Beide voorstellingen van zaken zijn overtrokken.
Feit blijft wel dat de joodse immigranten in israel er vrijwillig voor gekozen hebben om in het midden-oosten te wonen. Als zij daar niet in vrede kunnen leven dan moeten ze (wat mij betreft) maar terug maar waar ze vandaan kwamen. Naar Europa/Rusland en de VS dus.


Marjan vervolgt:
[...] een anti-zionist is iemand die tegen het zionisme is. Het zionisme is een racistische ideologie van mensen die een joodse staat willen vestigen ten koste van anderen. Die staat hoeft niet noodzakelijkerwijs in Palestina te liggen maar de huidige generatie zionisten heeft zich daarop vastgepind. De zionisten streven ernaar om een joodse meerderheid te handhaven in de joodse staat israel en schuwen daarvoor middelen als moord, roof, economische wurging en etnische zuivering niet.
Niet alle zionisten zijn joods. Er zijn ook christelijke zionisten (die vanuit een mismaakte bijbelse filosofie redeneren) en racistische zionisten (die gewoon tegen moslims zijn en daardoor voor israel).
Ook niet alle joodse israeliers zijn zionistisch. De palestijnse joden schijnen zelfs in meerderheid antizionistisch te zijn. Moeten die dan ook als landverraders het land uitgezet worden?


Waarop Wouter zijn zelfbeheersing bijna verliest, wat niet verbazingwekkend is:

Ik moet het hier enigszins netjes houden, maar ik wordt kotsmisselijk van jullie leugens en verdraaiingen.

Dat "manipulatieve kaartje" op www.i srael-palestina.info/kaar... is afkomstig van ARIJ www.poica.org/maps/index.php een organisatie die zich inzet voor duurzame ontwikkeling, natuurbehoud en zelfvoorziening in de Palestijnse gebieden. Die club werkt samen met Al Quds universiteit en heeft prijzen gekregen van Birzeit universiteit voor haar website.


Als reaktie op Marjans:
"Feit blijft wel dat de joodse immigranten in israel er vrijwillig voor gekozen hebben om in het midden-oosten te wonen. Als zij daar niet in vrede kunnen leven dan moeten ze (wat mij betreft) maar terug maar waar ze vandaan kwamen. Naar Europa/Rusland en de VS dus."
vervolgt Wouter:
Dit is geen 'feit', maar een verdraaiing of ronduit leugen: de meeste Israeli's zijn daar geboren, hun ouders of grootouders ontvluchtten de pogroms in Oost-Europa, de vervolging in Polen, nazi-Duitsland en (ja, ook) de islamitische landen, vluchtelingen werden eind jaren '30 zelfs door Amerika geweigerd en naar Europa teruggestuurd. (en.wikipedia.org/wiki/SS_S t._L...)

Zionisme is niet racistisch en tegen de islam zijn is sowieso ook niet racistisch.
Benny Morris is het geheel niet met Ilan Pappe eens (www.israel-palestina.info/modu...)
Als jullie daadwerkelijk vrede willen in het Midden-Oosten zullen jullie de rechten van Palestijnen EN Joden moeten erkennen.


Marjan weer:
De Al Quds Universiteit: volgens mij werken daar meer gerenommeerde wetenschappers. Die universiteit wordt met enige regelmaat gebombardeerd door israel. Is israel soms tegen educatie van Palestijnen?
Blijkbaar wil je suggereren dat Palestijnen geen fatsoenlijke wetenschap kunnen bedrijven. Dat is een ronduit racistische gedachte.

En Wouter, kinderen van rovers hebben de plicht om het gestolen goed terug te geven. Zij hebben niet het recht om het zelf te houden. Voor landroof is er geen verjaringstermijn, de plicht tot teruggave is eeuwigdurend. Je argument dat in israel inmiddels de tweede of derde generatie landrovers woont is dus niet relevant.


Hierop reageerde Wouter:
Marjan, daar gaat je laatste restje geloofwaardigheid.
De Al Quds universiteit is nooit gebombardeerd door Israel. Tijdens de Israelische bezetting zijn er juist veel scholen en universiteiten gebouwd, waaronder Al Quds in 1984 in Oost-Jeruzalem. De 'racistische gedachten' zitten uitsluitend in jouw verwrongen denkwereld.
"Voor landroof is er geen verjaringstermijn, de plicht tot teruggave is eeuwigdurend."
Waar heb je dat vandaan, of verzin je alles maar ter plekke? Wie dergelijke nonsens uitkraamt heeft niets te zoeken in een serieuze discussie.


NB: ik heb niet de gehele discussie weergegeven, want dan zou deze blog erg lang worden. Er liepen ook verschillende discussies met verschillende mensen door elkaar.

Het is steeds weer verbazingwekkend hoeveel onzin er over Israël wordt geschreven. Marjan is een van de vele reageerders die geregeld op dit soort fora haar haat over Israël spuit. Ik heb mij hier wel eerder verbaasd over de haat tegen Israël, en soms ook tegen Joden, op de websites van gerenommeerde kranten of nette mensen. Het gaat mij niet om Marjan, om Corrie, Piet, Henk of wie dan ook. Het gaat om de ongegeneerde vuilspuiterij en het abominabele niveau van de reacties. "Alle Joden zijn vrijwillig naar Israël vertrokken en moeten maar terugkeren naar Europa", "zionisme is racisme, en de zionisten hebben het gebied etnisch gezuiverd", "de Joodse vluchtelingen zijn allemaal vrijwillig of op aandringen van de zionisten - zelfs middels bomaanslagen door de Mossad - naar Israël gekomen, zij hadden het in de Arabische staten prima naar hun zin" etc. etc. Sommige mensen worden daarover zo kwaad dat ze naar de andere kant doordraven. "Er is helemaal geen Palestijns volk, Jordanië is Palestina, het enige waar de Palestijnen goed in zijn is zichzelf opblazen tussen Israëli's en raketten afschieten, Israël heeft altijd haar hand uitgestoken in vrede en de kolonisten verdedigen zich slechts tegen de Palestijnse extremisten". Het is bijna onmogelijk om in zo'n sfeer nog fatsoenlijk te discussiëren, en daarom doe ik dat ook niet veel meer. Toch is het denk ik belangrijk dat we de dit soort plaatsen niet aan de antizionisten en de fanaten laten, dat onwaarheden overal worden benoemd en mensen uitgedaagd hun bronnen te geven. Het is ook belangrijk over foute reacties te klagen. Bij de Volkskrant staat achter de naam van de reageerder altijd een klein rood uitroeptekentje. Als je daarop klikt verschijnt er een venstertje waarin je je naam en e-mailadres moet invullen en je klacht kan motiveren. Je kunt natuurlijk ook gewoon de opinieredactie aanschrijven of opbellen en ze vragen om de reacties beter te screenen, eventueel voordat ze geplaatst worden zoals Trouw en NRC doen.

Ik heb bovenstaande discussie hier ook weergegeven om te laten zien hoe je op die onzin kunt reageren. Ik zou sommige dingen natuurlijk weer anders hebben gedaan dan Wouter, en er zijn gelukkig meerdere mensen die op de website van de Volkskrant goed onderbouwde en gematigde bijdragen leveren, en dus een goed voorbeeld zijn. Het is belangrijk feiten te geven en desnoods dingen na te zoeken, in plaats van de ander voor antisemiet uit te maken. Doe dat laatste alleen als iemand ook echt over de schreef gaat wat dit betreft, en bijvoorbeeld Joden in Nederland aanspreekt op wat Israël doet, Israël met de nazi's vergelijkt, of antisemitische stereotypen verwoordt zoals dat de Joodse/zionistische lobby zoveel macht heeft en iedereen in de gaten houdt, Joden 'iets' met geld hebben, er teveel Joden bij de krant werken etc. Antizionisme en antisemitisme liggen vaak dicht bij elkaar en soms is het eerste vooral een acceptabele uitingsvorm van het tweede, maar het werkt averechts om steeds met het A-woord te komen. Je kunt natuurlijk ook je eigen blog beginnen. Dat is makkelijker dan je wellicht denkt.


Ratna Pelle
(met dank aan Wouter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten