vrijdag 28 augustus 2009

Is Nederland anti Israel geworden? (VK blog)

 
In krom Nederlands geschreven, geeft David zelf toe, maar wel erg herkenbaar voor wie weleens de 'discussies' op de Volkskrant site heeft gevolgd of eraan heeft deelgenomen (tegen beter weten in), zoals ik.
 
Wouter
_________________
 

Is Nederland anti Israel geworden?

maandag 24 augustus 2009 09:10 door dataeng

Door David Verveer

Het eerste deel : VOORSPEL

Een paar jaar geleden brak de oorlog uit tussen de Hezbollah in Libanon en Israël, nadat twee Israëli soldaten gekaapt werden en vier andere soldaten vermoord door een Hezbollah onderdeel, die de Internationale grens doorbraken, en zo de wapen stilstand verbroken, na voortdurende beschieting van uit Libanon.

Israël verloor haar zelf controle en viel Libanon binnen met een zwaar lucht offensief, dat gevolgd werd een paar dagen later met een land offensief. Zo als gewoonlijk, de Internationale pers zag alleen maar de kant van Libanon, met het gebruikelijke commentaar na dat Israël uit zelf verdediging, straf acties neemt tegen Arabische buur landen, die Israël omringen.

In antwoord op deze een eenzijdige aanvallen op Israël, schreef ik een sarcastisch parallel dat ging over St. Joris en de draak, waarbij de draak Hezbollah was, en de IDF St. Joris. Deze aangepaste Fabel zond ik naar de Engelse Internet Editie van het grootste krant in Israël (Ynet / Jediot Aharonot) en tot mijn grote verbazing publiceerde ze het artikel, en verzochten mij om regelmatig opinie stukjes te schrijven, en zo, van lezer werd ik schrijver. Wat ik het leukste vond van het schrijven waren de reacties, die erg negatief tot erg positief waren, maar na de eerste 20 reacties niets meer te maken hadden over het artikel in kwestie en discuteerde en argumenteerde en beledigd men elkander over onderwerpen die ik en andere schrijvers nooit over hadden geschreven, net of men een prikker nodig had om hun ideeën kwijt te raken. Het merendeel van de talk-backers kwamen uit het buitenland (buiten Israël).

Dit ging zo door voor een jaartje of zo, met artikelen zoals: Was Shakespeare joods, waarin ik redeneerde dat iemand die zo veel wist over het Jodendom, terwijl in deze dagen de Joden waren verbannen in Engeland, waarschijnlijk zelf een geheime Jood was, vooral omdat zijn moeder Maria Arden heten, dat waarschijnlijk een verbastering was van Mirjam Ardon. Natuurlijk was alles gebaseerd op nonsens, wat ik in begin van mijn betoog al toegaf, maar het vreemde was dat honderden mijn nonsense voor waarheid aan namen, tot zelfs een professor uit Engeland mij technische vragen begon te stellen over toneel stukken van Shakespeare, of dit en dat uit het Hebreeuws kwam, Natuurlijk moest ik hem teleur stellen, daar ik geen expert ben in Shakespeare en ook niet in Hebreeuws.

De reden dat ik niet meer voor deze krant schrijf is dat ik het vervelend vond dat correcties en veranderingen werden gemaakt in mijn tekst, zonder met mij er over te spreken. En daar ik er niets op verdiende, besloot ik mijn eigen blog post te openen, waarin ik nu regelmatig nieuwe artikels plaats.

Meeste in Engels en soms in Nederlands (O.K.. Mijn gebroken Nederlands dat al vreselijk slecht was op lagere en middelbare school in Nederland), verder als ik denk dat het toepasselijk is plaats ik het ook in The Daily Telegraph en de Volkskrant Opinie Forum, een tijdje schreef ik ook aan de Standaard in België, maar toen schreef een dame dat ik geen deftig Nederlands schreef, wat natuurlijk waar is, dus daarmee ben ik dus gestopt). De Belgen hadden een redacteur in Libanon geplaatst, die Israël als een rode vlag zag en elke aflevering was een tirade tegen de IDF, hoe nobel de Hezbollah was, en hoe zielig de plaatselijke bevolking (het laatste was natuurlijk waar), dus begon ik met Israël te verdedigen in de reacties op zijn rapporten, tot ik niet deftig meer was en de redacteur terug naar België ging, om niet in herhaling te vallen.

Een paar maanden geleden zaten we met een paar vrienden, en discuteerde wij, of de houding van West Europa t.o.v. Israël en speciaal Nederland, is aan het veranderen en het langzaam van onze beste vriend 30 tot 40 jaar geleden, nu in een anti Israël land is aan het worden, beide in het politieke en in het sociale aspecten. Daar ik de enigste van de vrienden kring was die Nederlands spreekt, leest en met moeite schrijft, besloot ik het te onderzoeken door middel van het deelnemen in een discussie forum (van de Volkskrant, die een forum heeft in waar men opinie artikelen bespreekt. In het begin was mijn bijdrage minimaal, daar ik voorzichtig probeerde de tamelijk gesloten kring van deelnemers mij als gelijke te accepteren, des al niet te min, mijn slechte Nederlands. In het begin maakte ik serieuze fouten, zoals provocatie, om de tongen los te maken, pijnlijke vragen, enz., maar vlug begreep ik dat provocatie niet nodig is, en de deelnemers heftig zoeken op laag water, elke zin van de andere kant uit luizen of er ergens een opening is voor een nieuwe aanval.

Nergens, of bijna nergens heb ik iemand gezien die schreef aan de andere kant van de discussie, jongen je heb volkomen gelijk, ik was fout. Veel erger vind ik dat iedereen zich zelf herhaald en herhaald, en de de tegenspeler (want het is een spel) probeert te vangen in een val kuil die hij met zorg had gegraven voor de niets vermoedend correspondent.

Er zijn verschillende typen van deelnemers, en laten we ze eerst in grote vakken verdelen,

1 – tegen Israël dus voor Palestijnen.

2 – mensen die denken dat ze onpartijdig zijn

3 – Pro Israël lobby, die Israël verdedigen en niet bereid zijn te bekennen dat Israël ook fouten maakt.

4 – Anti Semieten van het oude soort, waarbij ook een grote groep van anti-Islamieten bij zit, die gewoon weg tegen mensen die anders zijn.

Dan is er de tweede verdeling in groepen:

1 – Mensen die het Midden Oosten en de problemen daar kennen

2 – Mensen die nooit in het Midden Oosten zijn geweest, maar denken dat ze voor de Underdog moeten opkomen (alleen maar in het Midden Oosten, wat ergens anders gebeurt is niet hun zaak).

Een verdere verdeling is natuurlijk de intelligentie van de deelnemers:

1 – het typische mee loper type, proberen knappe zinnen te schrijven, aanhalen van uit hun verband gehaalde opinies van mensen die iets hebben gezegd dat in hun opinie doelt op hun argument, maar uiteindelijk stomme dingen schrijft en leuzen proclameert die nergens op slaan.

2 – Academici, propagandisten, en deskundigen die vergeefs proberen te bewijzen met help van aangehaalde Latijnse teksten, Franse Amerikaanse en Israëlische filosofen hun standpunten, zonder enig succes om te overtuigen.

3 – En een klein groepje (erg klein van deelnemers, geen specialisten ) die eerlijk proberen om het goede tussen het vuil te selecteren, en een opinie te vormen.

Natuurlijk zijn alle deelnemers een beetje van dit en een beetje van dat, maar in grosso mode dit zijn in mijn opinie de stromingen van de deelnemers.

Zonder meer moet ik ook nog zeggen dat de minder intelligente deelnemers, met de nonsens die ze schreven, de discussie in het leven hielden, meer als verdedigers en aanvallers op de kwats die hun reacties opwekten, dan de oorspronkelijke tekst van het opinie stuk in discussie, maar daar over verder op. Onder deze groep van lager niveau waren een paar PC ridders die zich zelf hadden benoemd tot Kruisridders en beschermers van de Palestijnse volk, zonder moeite te nemen en enige notie te hebben, wie en wat en waarom er Palestijnen zijn in het Midden Oosten conflict.

Het bijzondere is dat juist deze laatste groep geregeld de Holocaust aan haalt, zich als slachtoffer ziet, maar ook anti-Semitische en pseudo antisemitische spreuken schrijven.

Dan waren er twee of drie personen die ik niet begreep, niet wat ze schreven en beweerden, en niet aan welke kant ze waren, ze probeerde om erg intelligent over te komen, maar dat was kunstmatig over dreven, misschien "on purpose" om indruk te maken, ik weet het niet.

Het onderwerp van de discussie was het reis verhaal van Abdulkader Benali, een van Marokko afkomstige Nederlander, die roman schrijver is van beroep, en door de Volks krant naar het Midden Oosten was gestuurd om een reis verslag te schrijven over wat hij zag en begreep van de situatie.

Ik denk dat de bedoeling was dat een Islamiet, de kant van de Palestijnen zou verhelderen en Israël zou afkammen voor alles wat er daar gebeurd, maar net als de Bijbelse Biliam, schreef hij wat hij werkelijk zag, terroristen armoe aan de Palestijnse kant, en democratie en modern Israël aan de andere kant. Hij schreef open over alles, maar gaf Israël daar niet de schuld van en dit beviel een groot deel van de opinie lezers en forum leden helemaal niet, dus hadden we een klassieke discussie om te zien of Nederland tegen, onverschillig of anti Israël is geworden.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

maandag 24 augustus 2009 10:59 door dataeng

Tweede deel: De Discussie

Zoals ik al eerder zei, de discussie van het forum was over het reis verslag van Benali, die Gaza en Israël bezocht en zijn reis impressies had gepubliceerd in de Volkskrant Opinie Forum. Inderdaad de eerste paar reacties waren werkelijk over wat hij had geschreven, wat hij zag, wat hij had gegeten, wie waren de mensen die hij had gesproken, naar ook wat er in Gaza gebombardeerd is, hoe de mensen zich voelen, t.o.v. De wereld, Israël, de Hamas en de PLO, moeilijke onderwerpen, met mensen die niet vrij zijn om eerlijk te vertellen wat ze op hun hart hebben, maar in mijn opinie, erg objectief.

Grappig was het om te zien dat onze Benali erg vernederlandst was toen hij over een tip aan de taxi bestuurder gaf, die hem naar Sderot had genomen, en hem daar hem de schroot hoop van projectielen, die op Sderot waren geschoten, hij had namelijk hem 50 dollar gegeven, wat hier in Israël heel weinig is, en werkelijk een habbekrats, en waarschijnlijk in Gaza nog minder, want daar kan je bijna alleen maar gesmokkelde artikelen kopen die door de tunnels heen zijn gesmokkeld.

Maar nogmaals de discussie ging niet over de ervaringen van Benali, na de eerste reeks van teleurstellingen, ging men zinspelen op de stomme opmerking van een van de Israëliërs die met Benali sprak, die een vergelijking maakte over Gaza is net een Getto. Daar deze commentator geen idee had wat een Getto was, en inderdaad in Israël vaak uit het context word gebruikt als indicatie voor een drukke dicht op elkander, buurt met mensen van een ras, en niet de Getto uit Oost Europa van voor de oorlog, waar Joden bij elkaar woonden, als verdedigers maatregel tegen de niet Joodse omgeving, en in de oorlog door de Duitsers als gevangenis voor dat de Joden naar de Gaskamers werden getransfereerd. Maar goed, die vergelijking gaf het forum de opening om dus de Holocaust er bij te halen, waar bij vele direct schreven dat zij niet tegen de Joden waren, alleen maar op kwamen voor de arme Palestijn die zijn land was geroofd, die werd uit gemoord en gepest door de Israëliërs, maar niet omdat de Israëliërs Joden zijn, nee hoor, dat had er niets mee te maken.

De pro Israël deelnemers probeerde de stroom van aanvallen te stoppen met uit te leggen en te discuteren van het moeilijke predikt van Israël, zonder enige kans van begrip van de andere kant. De Israël backers werden gediskwalificeerd als Israël propagandisten, vooral degene die voorheen correspondenten waren geweest of onderzoek deden voor een Israëlische organisatie.

Hier maakte ik mijn eerste grote fout, ik vertelde in een van mijn reacties, toen de antisemitisme te ver ging, dat ik een van de weinige overlevende van de Joden vervolging in Nederland.

Dat deed ik niet om medelijden op te wekken, maar om te laten zien hoe stom de aanvallers waren, en waarom ik naar Israël ben geïmmigreerd.

Hoe dan ook, de grootste schreeuwer bracht Kristalnacht op, met hem als toekomstig slachtoffer, hoe en waarom heb ik nooit begrepen, maar hij is niet een van de intelligentste personen op het forum.

Hinderlijk en kinderachtig waren de bedreigingen op en neer, van dat de moderator (ik ben niet zeker of er werkelijk een moderator is, maar dat doet er niet toe) ze deze persoon moesten stoppen met meedoen in de forum, of dat dit en dat schelden is, en niet mag volgens de reglementen. Natuurlijk de echte beledigingen, en er waren vele, waren ingepakt en met dubbele mening, dus moeilijk om te verbieden.

Ook verwonderlijk is dat bijna alle Nederlandse schrijvers gebruikten een pen naam, terwijl de Israëli hun eigen naam schreven, ik weet niet waarom dat is, mag je niet vrij uit spreken in Nederland?

Bijna niemand van de anti-Israël groep had ooit een Palestijn gezien, laat staan met hun gesproken, bijna niemand realiseerde dat de Gaza Palestijnen nu door Hamas Palestijnen worden onderdrukt, en zo als men herhaaldelijk herhaalden, men moet niet feiten met de waarheid vermengen, of de Palestijnen zijn zielenpoten en dat komt allemaal door de agressie van Israël.

Wat kan ik zeggen, zo een argument kan men nooit winnen, als beide zijden niet bereid zijn om naar de andere te luisteren, maar dat was niet het doel van mijn onderzoek, ik wou weten of Nederland anti Israël is geworden?

Uit de discussie van het forum kan ik geen absolute conclusie maken, wel is het zeker dat de vroegere vriendschap tussen de twee landen een ernstige deuk heeft gekregen, en dat met de huidige regeringen van beide zijden het alleen maar erger kan worden. Ik denk dat de grootste schuld in dit ligt bij de Pers die geen objectieve verslagen over de situatie schrijft, en ons beschuldigd van misdaden die wij niet hebben gedaan en een resultaat zijn van Arabische propaganda. Verder kijkt de Nederlander niet verder dan zijn neus lang is, Israël en de Arabieren zijn ver weg, wat kan ons dat nu verdommen.

Ook is de influx van Islamieten in Nederland een van de redenen voor anti Israël gevoelens, zonder te realiseren dat er weinig Palestijnen in Nederland wonen, en Marokkanen en Turken niets met de Israël – Palestijnse zaak te maken hebben (beide landen hebben officiële connecties en handelen met Israël.

Na al dit beweerd te hebben, twee eind conclusies,

1 – Er is een groeiende Stormtroepen gevoelens van de Nederlander die door haat zaaien alle buitenlanders (allochtonen / Joden / Zigeuners / het land uit willen pesten / zetten.

2 – Het succes van Israël op vele gebieden inclusief op militair gebied word Israël kwalijk genomen, als het word gezien als unfair (niet eerlijk), en als we nu een oorlog hadden verloren, dan hadden we Nederlandse sympathie wel gekregen, nu ik moet deze mensen teleurstellen, wij moeten beter blijven anders worden we letterlijk en figuurlijk in de zee gedreven.

 

1 opmerking:

 1. Je haalt wat dingen door elkaar, het is niet Nederland dat anti-israel is maar onze achterlijk media.

  Bijna alle media in ons lad is compleet doorgeslagen in hun pro moslim zijn and dus daarbij bijna automatish altijd anti israel zijn.

  Ik heb net weer zitten schelen op de TV hoe ons nieuws weer partijdig anti israel dingen zit te berichten .. om ziek van te worden.

  Mensen in dit land hebben NIETS tegen de joden, wij hebben wat tegen de Islam. De Islam is een groot gevaar waar we sowieso nog een oorlog tegen gaan voeren in heel europa. Maar natuurijk zoals de media anti israel is is de media ook zo dat als je maar iets over een moslim zegt je een Nazi bent.

  Nau ik ben tegen massa immigratie, ik ben tegen Islam maar ik ben volledig pro joods .. ben ik dan een Nazi? Ik dacht het niet.

  Maar neem maar van mij aan het is de MEDIA en de politiek correcte politiek NIET de burgers. Ik denk dat wij als burgers ooit nog onze regering moeten gaan omgooien omdat anders ons mooie nerderland strak een vollig islam land is, en dat gaat ze nooit lukken.

  BeantwoordenVerwijderen