dinsdag 29 december 2009

Israel en Hamas: nog geen akkoord

De onderhandelingen lopen niet soepel over de vrijlating van Shalit.
Israel doet een voorstel via een Duitse bemiddelaar aan Mahmoud Zahar, een prominente leider van Hamas en die reist vervolgens naar Syrie. In Damascus wordt het geheel doorgesproken met Khaled Mashaal, wat drie dagen kan duren. Dan komt er een antwoord. Intussen heeft Hamas-man Osama Hamdan tegen Al-Manar, het Hezbollah tv-netwerk, gedreigd weer een Isralische soldaat te zullen kidnappen. Daar kijken we niet erg van op, want nog maar een paar weken geleden werd aan Israelische Palestijnen 1,4 miljoen dollar geboden voor het ontvoeren van een Israelische soldaat vanuit Israel naar Gaza.
Hamas ziet beslist mogelijkheden om via kidnapping te krijgen wat anders niet lukt. Zelfs nu het mogelijk is dat Israel niet ingaat op de eisen van Hamas verklaart Hamdan door te zullen gaan met de onderhandelingen. Zonder een deal heeft Shalit natuurlijk geen waarde voor Hamas en iedere deal zal propaganda betekenen. Omdat het in Gaza niet bijster goed gaat kan Hamas wel wat propaganda gebruiken. 
Hopelijk begrijpt Israel dat hier een kans ligt om een deal te sluiten zonder dat Marwan Barghouti wordt vrij gelaten. Als Barghouti wel onderdeel van de deal zal blijken te zijn (en veel Israeliers zijn daar fel op tegen!) zal daar beslist geen positief signaal van uitgaan voor de veiligheid van Israelische soldaten.
 
Jerusalem Post 29 december:
 
Hamas threatens another kidnapping
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten