woensdag 10 maart 2010

Israel is een prima vakantieland

 
"Is vakantie oorlog?" vroeg Jos van Noord afgelopen week in de Telegraaf, en gaf bij monde van twee vrouwen vervolgens flink af op de onbeschofte behandeling die de reiziger zou wachten op Ben Gurion Airport in Israël.
 
Zie ook ons eigen Reisverslag Israël.
 
------------

Israel is een prima vakantieland

Volgens Jos van Noord worden toeristen in Israel schandalig behandeld en moeten mensen met vakantieplannen voor dit land daarom van tevoren worden gewaarschuwd door het ministerie van buitenlandse zaken over wat ze daar te wachten staat. Onder het mom van veiligheid zouden 'kauwgomkauwende snotneuzen met spiegelzonnebrillen' de welwillende toerist aan een eindeloze reeks vernederingen onderwerpen. Dit alles lijkt voornamelijk gebaseerd op de ervaringen van twee vrouwen. In één moeite door prijst Van Noord Dries van Agts boek over 'het geroofde land'  en komt met het cliché dat Israel lak heeft aan iedereen.

 

Mijn ervaringen zijn heel anders. Ja, je wordt grondig gecontroleerd, vooral bij vertrek (bij aankomst sta je ca. een half uur in de rij om je paspoort te laten zien en na twee vragen te beantwoorden over wat je in Israel gaat doen sta je buiten). Voor een land dat met zoveel terrorisme te maken heeft niet extreem lijkt me zo. Bij vertrek wordt je bagage grondig gecontroleerd, en vraagt men waar je bent geweest. De controles zijn hinderlijk, vooral als er rijen staan en vooral nadat je voor de vijfde keer je handbagage of paspoort moet laten zien. De medewerkers zijn correct en professioneel. Ik heb nooit enige vernedering ervaren.

 

Over de behandeling in veel landen valt te klagen, vooral als je ernaar op zoek gaat. Het is opvallend dat in een column die suggereert in het algemeen over controles in vakantielanden te gaan, Israel er weer uit wordt gepikt. Al die Arabische staten, waar je douanebeambten wat toe moet steken voordat je door kunt (lees het na bij Joris Luyendijks 'Het zijn net mensen'), al die landen waarvoor je eerst (voor veel geld) een visum aan moet vragen en dat vervolgens in Den Haag moet afhalen (waaronder Iran) laten we buiten beschouwing. Alle aandacht gaat naar Israel dat een ware hel zou zijn.

 

Na vier keer in Israel te zijn geweest kan ik het iedereen aanraden. Israel is, meer nog dan Nederland, een smeltkroes van culturen waar het bruist van het leven. Waar de oproep tot gebed tot op het strand is te horen, waar Arabische families in het park barbecueën tussen voetballende jongeren, waar tussen duizenden jaren oude ruines en gebouwen een van de modernste hightech centra ter wereld is verrezen. Kortom: een land van tegenstellingen, van uitersten en waar niets is wat het lijkt.

 

Ratna Pelle

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten