maandag 22 maart 2010

Missing Peace wil "complete informatie" Israël bieden


Hij bestaat! Hij bestaat echt! Echt waar! In reactie op de hetze tegen Israel en de stortvloed aan artikelen waarin Israel met de nazi's wordt vergeleken en van de vreselijkste misdaden beschuldigd, in reactie op leugens over Israelisiche massaslachtingen, concentratiekampen, het moedwillig doden van zoveel mogelijk burgers aan Palestijnse kant, het expres kapot maken van fabrieken, waterinstallaties en andere civiele doelen om de bevolking van Gaza in de ellende te storten etc. etc. is Nederland sinds kort een pro-Israel organisatie rijker. Dat werd tijd. Op het CIDI waren velen, inclusief het journaille, nogal uitgekeken, Christenen voor Israel is erg gericht op een bepaalde groep christenen, Leon de Winter is het land uit en met het geschreeuw van Wilders zijn ook niet alle symapthisanten van Israel onverdeeld gelukkig.
Er is dus een heuse 'lobby organisatie' voor Israel, gesteund door de ambassade nog wel. Ik neem aan dat de ambassade blij is met alle pro-Israel initiatieven die er zijn, maar antizionisten menen natuurlijk direct dat Missing Peace, zoals de nieuwe organisatie heet, door de ambassade gefinancierd wordt.
 
Overigens ben ik het niet helemaal met Visser eens, waar hij zegt dat de feiten van de VN meestal wel kloppen. Veel feiten uit het Goldstone rapport bleken bijvoorbeeld helemaal niet te kloppen, zoals het aantal burgerslachtoffers en de toedracht van een aantal incidenten. Zie bijvoorbeeld dit in de Nederlandse media genegeerde rapport over de Gaza oorlog. De VN heeft Isael vaker van zaken beschuldigd die niet bleken te kloppen, of nam klakkeloos de beschuldigingen van de Palestijnen over. Maar zelfs als de feiten wel kloppen ontstaat een compleet ander beeld van een zaak wanneer je de helft van het verhaal weglaat.
 
RP
--------------

Nieuw project wil „complete informatie" Israël bieden

03-03-2010 11:53 | Kerkredactie
 
 
JERUZALEM – Een aantal Midden-Oostendeskundigen is onlangs gestart met het project "Missing Peace", dat „completere informatie" wil bieden over het Midden-Oosten en het Arabisch-Israëlische conflict.

"Missing Peace" is een initiatief van leden van de organisaties Israel Facts Israel, WAAR Nederland en Hineni Jeruzalem en heeft de morele steun van onder meer de Israëlische ambassade in Den Haag, Stichting WAAR en Christenen voor Israel. Hoofd van het project is de Nederlandstalige Yochanan Visser uit Jeruzalem.

De reden voor de start van het project is dat media „overspoeld worden door eenzijdige informatie", zei Visser woensdagmorgen desgevraagd. „We hebben gemerkt dat men zich de afgelopen jaren tot in de hoogste kringen baseert op propaganda, in plaats van op feiten. Wij willen het complete verhaal laten horen. We werken met drie deskundigen fulltime om nuchtere informatie bij media en politiek te brengen. Dat is een eerste vereiste in deze problematiek."

Volgens Visser worden ook rapporten van de Verenigde Naties niet altijd onbevooroordeeld geschreven. „De feiten uit die rapporten kloppen over het algemeen wel. Maar de selectie van de feiten is eenzijdig. Een groot deel van het VN-personeel in Israël is Palestijn; er wordt daardoor onvermijdelijk geschreven met een agenda."

De eenzijdige informatievoorziening neemt toe en blijft niet zonder gevolgen, ziet Visser. „Neem SP-Kamerlid Van Bommel, die regelmatig van zich laat horen met een sterk pro-Palestijns geluid. Zijn kennis is zó gebaseerd op propaganda. Soms moet ik daar om lachen, maar het is niet om te lachen. Het is een hellend vlak. Tegenwoordig kan alles geschreven worden over Israël. Dat is gevaarlijk, weten we uit het verleden."

„Wegblijven bij polarisatie" is een belangrijk doel van het financieel onafhankelijke project, zegt Visser. „Je wordt gauw weggezet als lobbyist voor de ene of andere partij. De lobby en de propaganda worden inderdaad ook steeds wilder. Maar wat wij proberen is het geheel weer in een context te laten zien."

Na een jaar voorbereidingstijd is Missing Peace vorige week officieel van start gegaan. Eerste resultaat van het project is een brief aan de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), naar aanleiding van de brief waarin de PKN Israël onder andere opriep tot beëindiging van zijn „restrictief beleid."

Met zijn brief van maandag beoogt Missing Peace „een zeer eenzijdig beeld" te corrigeren. „Als u zich vanuit humanitaire overwegingen richt op het lot van de Palestijnse Arabieren dan zou u juist nu oog moeten hebben voor de interne verhoudingen in de Palestijnse Autoriteit. Die bepalen voor het overgrote deel de stagnatie in welk vredesproces dan ook."

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten