woensdag 31 maart 2010

Peiling: imago Israël in de wereld is slecht

 
Dat wisten we nog niet. Israel scoort al jaren bijzonder laag in peilingen in het Westen, en staat samen met Iran en Noord-Korea en Birma vrijwel onderaan.
Onderstaande enquete onder Israeli's suggereert dat dit probleem nieuw is en veroorzaakt door de crisis met de VS. Dat lijkt me onzin. Al in 2004 was er een Europese enquete waarin Israel als de grootste bedreiging voor de wereldvrede werd gezien, ruim voor de Gaza oorlog en voor de nieuwe regering-Netanjahoe dus.
 
Dit imago heeft te maken met een wereldwijde campagne tegen Israel van met name de Arabische staten, gesteund door grote delen van links. Het gaat daarbij uitdrukkelijk niet om de bezetting, maar om Israels bestaansrecht. Talloze VN instituties en linkse/progressieve bewegingen (vakbonden, vrouwengroepen, vredesgroepen) hebben de laatste jaren een anti-Israel standpunt ingenomen en zijn solidair met de Palestijnse zaak. Dat is geen toeval, maar het resultaat van een goed opgezette campagne en hard werken.
 
Dat er in Israel dingen fout gaan, er incompetente politici zijn, stomme of onrechtvaardige regels en besluiten, discriminatie tegen minderheden, een beruchte bureaucratie, etc. etc. is het punt niet. Dat geldt voor de meeste landen buiten (West) Europa, en in mindere mate ook voor West-Europese landen. Het punt is dat van alleen Israel in steeds bredere kring het bestaansrecht wordt ontkend, en er over geen land zoveel leugens worden verkondigd. Heel toevallig is Israel ook de enige Joodse staat.
 
RP
-----------------

Peiling: imago Israël in de wereld is slecht

http://www.nieuwsvisie.nl/2010/03/29/peiling-imago-israel-in-de-wereld-is-slecht/

(Novum/AP) - Bijna een op de twee Israëliërs is somber gesteld over het imago van hun land in de wereld als gevolg van een van de ernstigste crises in decennia tussen Israël en de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een opiniepeiling die maandag is gepubliceerd in het dagblad Maariv.

De VS is verbolgen over Israëlische plannen voor nieuwbouw in Oost-Jeruzalem, het stadsdeel dat de Palestijnen zien als hoofdstad van een toekomstige staat. De VS eist dat de joodse staat de bouw stillegt om het vredesoverleg met de Palestijnen nieuw leven in te blazen. Israël op zijn beurt zegt overal in de stad te kunnen bouwen, omdat het de hele stad als zijn eeuwige hoofdstad beschouwt.

Gevraagd naar hun mening over het internationale aanzien van hun land, antwoordde 14 procent van de deelnemers aan de opiniepeiling dat die goed is. Meer dan 48 procent noemde het imago van Israël slecht, terwijl 37 procent 'redelijk' antwoordde.

Uit de peiling bleek ook dat 46 procent van de Israëliërs voorstander is van een vredesovereenkomst waarbij bijna al het door Israël bezette gebied op de Westelijke Jordaanoever aan de Palestijnen wordt overgedragen. Iets minder dan 39 procent is tegen zo'n overeenkomst, 15 procent beantwoordde de vraag niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten