zaterdag 6 maart 2010

Verscheurde PKN heeft moeite met verhouding tot Israel

De Protestantse Kerk in Nederland wordt verscheurd door innerlijke tegenstrijdigheden.
Aan de ene kant veklaart zij zich onlosmakelijk verbonden met Israel en anderzijds wil ze de christelijke Palestijnen van Sabeel ondersteunen.
Binnen de kerk zijn pressiegroepen die de kerkleiding hun eigen speciale kant op willen dwingen.
Zo zwalkt de kerk nu eens wat hierheen en dan weer eens daarheen.
Geloofwaardig is dat niet. In tegendeel: nu wordt iedereen kwaad.
Te meer omdat de kerk erg eenzijdig (voornamelijk vanuit het standpunt van Sabeel) naar het conflict kijkt.
Voor het gemak vergeet de kerk in haar brief aan de Israelische ambassade dat er bomaanslagen in Israel waren, dat er meer dan 7000 raketten werden afgevuurd op Israel sinds 2005. Dat de Arabische landen oorlogen begonnen. Ook vergeet de kerk even dat die christenen in Gaza en de Palestijnse Autoriteit misschien wel veel meer van de moslims ter plaatse hebben te lijden. Dat is namelijk in het hele Midden-oosten het geval.
Overigens hoor je de PKN uberhaupt niet over de christenen in het Midden-Oosten.
In Irak zijn al 600.000 christenen vertrokken sinds 2006 en deze dagen zijn er nog eens 4400 vertrokken uit angst voor moslim-intimidatie en geweld in verband met de verkiezingen zondag 7 maart.
Maar de PKN heeft geen solidariteitsactie ondernomen.
Voor deze christenen ontbreken kennelijk de pressiegroepen in de kerk. Die zijn er alleen voor christenen die met Joden te maken hebben. Vreemd!
 
MS
 
 
 
 
 

„Reactie kerk op Kairos stelt teleur"

05-03-2010 20:35 | Kerkredactie

UTRECHT – De stichting Vrienden van Sabeel Nederland en de Werkgroep Keerpunt noemen de reactie van de Nederlandse kerken op het Palestijnse Kairosdocument „teleurstellend." De stichting en de werkgroep zullen initiatieven ontwikkelen om Israëls „bezettingseconomie" te boycotten.

Dat kwam vrijdag naar voren op een door Keerpunt en de Vrienden van Sabeel georganiseerde studiedag over het Kairosdocument. Dr. H. Veldhuis, predikant van de Protestantse Kerk in Nederland in Culemborg, sprak over de betekenis van het document voor de Nederlandse kerken. Die reageren „te veel vanuit de eigen context", volgens dr. Veldhuis. „De Raad van Kerken maakt zich zorgen over wat er zou kunnen gebeuren met zijn imago. Maar zijn we dan echt geraakt door de situatie van de Palestijnen?"

Dr. Veldhuis wees erop dat de PKN nog altijd geen document heeft waarin ze haar „onopgeefbare verbondenheid" met Israël onderbouwt. „Dan is het onterecht om deze Palestijnse christenen met het scheldwoord „vervangingstheologen" weg te zetten. Er is eerst nog huiswerk te doen." De cruciale vraag is of kerken bereid zijn mee te doen aan een boycot van producten uit de door Israël bezette gebieden, aldus dr. Veldhuis. „Sommigen vinden dat een vies woord, maar het is een geweldloos instrument. Liefde leidt tot geweldloos verzet. Het is nu tijd voor ons om boycotinitiatieven te gaan ontplooien."

Een belangrijk knelpunt is volgens de predikant uit Culemborg de verhouding van geloof en internationaal recht. „We moeten ons maximaal inzetten voor de handhaving van het volkenrecht. Een organisatie als Christenen voor Israël relativeert dat en zegt dat religie boven alles gaat, maar dat kan echt niet. Als Israël niet gebonden is aan mensenrechten, breek je een kader af. Daaraan gaat de wereld ten onder."

J. Frerichs (VS) sprak over het Kairosdocument namens de Wereldraad van Kerken. Hij benadrukte dat de daad bij het woord gevoegd moet worden. „Een van de opstellers van het Kairosdocument zei na een geleerde verhandeling over Israël tegen de spreker: Uw theologie doet mij letterlijk geweld aan. Dat was een pijnlijk maar leerzaam moment. Hoeveel proberen we werkelijk samen een verschil te maken, ten opzichte van hoeveel we discussiëren over onderlinge verschillen?"

Politiek activist Sietse Bosgra trok een vergelijking tussen de situatie in Palestina en de apartheid. „In Zuid-Afrika waren er zogenaamde thuislanden waarin de zwarte bevolking werd opgesloten, net zoals in de Palestijnse gebieden nu. En ook daar kwam een doorbraak tot stand door een economische boycot door het buitenland."

Christenen vrezen verkiezingen Irak

Dit artikel komt voor in dossier: Godsdienstvrijheid

Geplaatst: 06 maart 2010 06:05, laatste wijziging: 05 maart 2010 21:18

van onze redactie kerk

MOSUL - De Iraakse verkiezingen van zondag zijn aanleiding voor een nieuwe golf van aanslagen op christenen.


Meer dan vierduizend ontvluchtten sinds eind februari de Noord-Iraakse stad Mosul. Zondag gaan de Irakezen naar de stembus. De landelijke verkiezingen, waaraan ook enkele christelijke partijen deelnemen, zijn voor moslimextremisten aanleiding christenen te intimideren en in sommige gevallen te doden.

Fides, het persbureau van het Vaticaan, meldt dat het aantal christenen dat de afgelopen dagen de stad ontvluchtte, is opgelopen tot zeker 4400. Tijdens de grote golf van aanslagen in 2008, waarbij veertig christenen omkwamen, verlieten ongeveer 12.000 christenen de stad.

Uit de cijfers van Fides blijkt verder dat sinds 2003 al meer dan 600.000 christenen naar het buitenland zijn gevlucht. Dat is veertig procent van het totale aantal vluchtelingen uit het land. Het aantal christenen in Irak bedraagt op dit moment ongeveer 600.000 op een bevolking van 28 miljoen.

Test

Herman Teule, hoogleraar oosters christendom aan de Radboud Universiteit en directeur van het Instituut voor Oosters Christendom (IVOC) in Nijmegen, noemt het ,,betreurenswaardig'' dat veel christenen het land verlaten. ,,De huidige staat Irak is mede gevormd door christenen, en de rijke culturele geschiedenis van het land is niet te begrijpen zonder kennis van de bijdrage van de lokale christenen.''

Volgens Teule is de manier waarop de islamitische inwoners van het land omgaan met hun christelijke buren, ,,een test voor het democratisch gehalte van Irak''.

Het Westen zou Iraakse christenen niet in Europa een toekomst moeten geven, vindt de Nijmeegse hoogleraar. ,,Men zou eerder initiatieven moeten nemen om christenen te helpen in Irak een eigen toekomst te laten uitbouwen.''

Alcohol

Teule stelt dat niet alleen christenen doelwit van aanslagen zijn. ,,In heel Irak heerst een klimaat van geweld. Christenen zijn wel het mikpunt van aanhangers van opkomende islamistische stromingen, die bijvoorbeeld aanslagen plegen op winkels van christenen waar alcohol wordt verkocht. Soms gaat het ook om 'gewone' criminaliteit, overvallen op welgestelde christenen, die vervolgens islamistisch worden gemotiveerd. En sommige groepen brengen de lokale christenen graag in verband met de Amerikanen, die Irak zijn binnengevallen; dat zijn immers ook christenen.''

Autonomie

Sommige Assyrische christenen streven naar een autonome christelijke regio in het noorden van het land. De Iraakse grondwet zou daarvoor ruimte bieden. Volgens Teule zijn er ook Iraaks-christelijke stemmen die een dergelijk plan afwijzen, omdat een autonome provincie de ,,gettoïsering'' van christenen in de Iraakse maatschappij zou betekenen. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken noemt - in antwoord op vragen van SGP, PVV, ChristenUnie en CDA - het toenemende geweld tegen ,,religieuze en etnische minderheden'' in Irak ,,bijzonder zorgelijk''. Politie en leger zijn niet nalatig geweest, maar hebben te beperkte macht om het geweld tegen te gaan, stelt Verhagen. Het geweld richt zich ook tegen hen. Twee politieagenten uit Mosul vonden recent de dood bij aanslagen.

Volgens de minister zullen Nederland en de Europese Unie blijvend aandacht vragen voor de positie van minderheden in Irak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten