dinsdag 31 augustus 2010

Heibel in Hebron herkauwd (IMO blog)

 

Heibel in Hebron herkauwd

IMO Blog, 28-8-2010


Gisteren zond Netwerk een behoorlijk
eenzijdige reportage uit over Hebron, en het verzet tegen de kolonisten die steeds meer gebied zouden inpikken. De reportage draaide om de vredesactivist Shaul, zelf ex-soldaat ook nog eens religieus dus extra overtuigend. Voor hem was het plaatje zwart-wit en dat perspectief nam Netwerk volledig over: de kolonisten zijn de slechteriken, die met steun van het Israëlische leger de arme onschuldige Palestijnse bevolking terroriseren en doelbewust verdrijven. De reportage was al twee jaar oud, maar Netwerk vond hem blijkbaar zo goed dat hij werd herhaald.


De reportage gaf daarbij nauwelijks enige achtergrond informatie of perspectief, en was soms ronduit misleidend. Zo werd gesuggereerd dat de Joden pas 40 jaar geleden naar Hebron kwamen om er te bidden in de Machpela, de graven van de aartsvaderen. Daarmee werd de honderden jaren oude geschiedenis van de Joden in Hebron ontkend, en de
bloedige verdrijvingen van de Joodse gemeenschap in 1929 en 1936. Zij hebben dus niet alleen religieuze maar ook historische wortels in de stad, die net zo goed van hun is als van de Arabieren.

De haat en de onwil om vreedzaam samen te leven zit aan beide kanten, en er zijn net zoveel Arabieren te vinden die alle Joden weg willen, niet alleen uit Hebron maar uit heel Israël, als er kolonisten zijn die alle Arabieren daar weg willen hebben. Helaas had de reportage geen enkele aandacht voor de haat aan Arabische zijde, en de vele aanslagen en schietpartijen die overduidelijk bedoeld waren om de Joden uit de stad te verdrijven. In 2002 zijn 13 Joden in Hebron doodgeschoten na het shabbat gebed.

Zo ontstaat het overbekende eenzijdige beeld van de Palestijnen als onschuldige slachtoffers die zelf geen enkel aandeel hebben in hun lot, en de Israëli's als wrede daders. Het is jammer dat Netwerk aan deze eenzijdige beeldvorming meewerkt in plaats van een genuanceerder plaatje te laten zien, en het is verbluffend dat men een dergelijke reportage twee jaar later nog eens herhaalt. Inmiddels is de situatie in Hebron verbeterd, zijn de Arabische winkeltjes (gedeeltelijk) weer open en de checkpoints verdwenen maar daarover werd niets gemeld.

In de reportage zien we kolonisten die een vreedzame demonstratie gewelddadig verstoren, en Shaul en de cameraploeg van Netwerk belagen. Wat je niet ziet is dat die wekelijkse demonstraties, direct voor de huizen van de kolonisten, ook bedreigend overkomen, en niet alle vredesactivisten en Arabieren die meedoen even vreedzaam zijn. Van beide kanten hitst men elkaar op en ziet de ander slechts nog als vijand, als het kwaad. Stel je voor dat er wekelijks voor je huis gedemonstreerd wordt door mensen die vinden dat je daar op moet rotten omdat het jouw land niet is en je op 'gestolen' grond woont. Daarbij wordt geschreeuwd, als je naar buiten wilt wordt je uitgescholden of met stenen bekogeld.

Lees verder op IMO:
Heibel in Hebron herkauwd

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten