woensdag 27 oktober 2010

Weer eens de nederzettingen (en alweer Wilders)

 
De Wilders hype neemt steeds extremere vormen aan. Een tweet van hem haalt zo ongeveer alle kranten, terwijl er ondertussen op TV uitgebreid over het proces tegen hem en de gevolgen daarvan voor de rechtspraak wordt gediscussieerd. Wilders' tweet dat Israel de Westelijke Jordaanoever vooral lekker vol moet bouwen is natuurlijk geen nieuws en niet opzienbarend. Dat Wilders tegen de tweestatenoplossing is weten we toch onderhand wel? Ik ben het er niet mee eens, maar het lijkt me wel een legitiem standpunt, en zeker niet kwalijker dan het standpunt van velen ter linkerzijde dat Israel als Joodse staat geen bestaansrecht heeft en er een staat 'voor alle burgers' moet komen (daarmee bedoelt men dat de Joden weer als minderheid in een Arabische staat moeten leven).
Het zou leuk zijn als de pers eens zou beginnen met ons fatsoenlijk te informeren over het conflict in plaats van alleen maar achter hypes aan te rennen en Netanjahoe als hardliner neer te zetten.
 
RP
---------------
 

http://www.israned.com/2010/10/weer-eens-de-nederzettingen.html

Weer eens de nederzettingenGeert Wilders twittert en de hele Nederlandse politiek en pers heeft een onderwerp en een stok om mee te slaan. Is de opmerking van Geert Wilders handig? Nee. Dat is zijn opmerking zeker niet. Is zijn opmerking daarentegen begrijpelijk? Ja, dat is het zeker wel. De aanleiding voor de opmerking van Wilders is de uitspraak van Richard Falk, een VN-vertegenwoordiger voor de mensenrechten in de Palestijnse gebieden:
Die zei dat hij somber is gestemd over de mogelijkheid van de vorming van een Palestijnse staat, juist vanwege de vele joodse nederzettingen in het bezette gebied.
Die uitspraak is een vreemde. Toen Israël zich terugtrok uit de Sinaï liet gaf het haar nederzettingen op. Toen Israël zich terugtrok uit Gaza werden de nederzettingen leeg en in goede staat achtergelaten voor de Palestijnen, dat deze barbaren vervolgens alles sloopten en in brand staken, inclusief de synagogen dat is een ander verhaal, maar Israël gaf de nederzettingen op. Ook in het betwiste gebied de West Bank is Israël voornemens te ontruimen of te ruilen voor land. Zoals in meerdere vredesvoorstellen is aangegeven. Dat verschillende Palestijnse leiders dit hebben afgewezen vermeld Falk niet. Dat is op zich op niet opmerkelijk daar de staat van dienst van VN mensenrechtenorganisaties en Israël een schandelijke is in het nadeel van de VN.

De Nederlandse pers en politiek kunnen over de opmerking van Wilders heen vallen. Dat gebeurt reeds en zal ongetwijfeld een vervolg krijgen. De omstandigheden waarin die opmerking is geplaatst wordt door die diezelfde politici en pers achteloos naar de achtergrond verwezen. Terwijl die achtergrond juist op de voorgrond moet worden geplaatst.
 
 

2 opmerkingen:

 1. Sterk krijg ik de indruk dat dit proces tegen Wilders in feite een proces tegen Israel is. Grijpt de wereld nu echt alles aan om dat kleine landje te besmeuren, te bestrijden en uiteindelijk te vernietigen? Voorlopig moet ik die conclusie wel trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @עטרה
  Dat Joden een paar duizend jaar lang gediscrimineerd en vervolgd zijn, is nog geen reden om paranoide te worden.
  Het proces tegen Wilders gaat (gelukkig) niet om Israel, en mij irriteerde het dat Moscowitz soms wel naar ("geen vrienden van") Israel verwees in praatprogramma's.
  Wilders standpunt is rechts van de internationale gemeenschap maar ook van de meerderheid in Israel zelf, en zeker niet behulpzaam in het streven naar vrede. Ik vind Israned hier trouwens ook te ver gaan in 'de Palestijnen' (van Gaza) barbaren te noemen, en over de nederzettingen in Gaza kan ook wel genuanceerder geschreven worden. Ik dacht dat de woningen waren afgebroken omdat de PA er nieuwbouw voor meer mensen wilde, en wat moeten de Palestijnen met een achtergelaten synagoge? Ombouwen tot een moskee of een museum??
  Hoe meer nederzettingen, hoe moeilijker ze op te geven en te ontruimen zijn, dat lijkt me logisch.

  BeantwoordenVerwijderen