vrijdag 5 november 2010

Israël breekt dialoog met Groot-Brittannië af


Uit Trouw 3 november 2010

Israël breekt dialoog met Groot-Brittannië af

(Novum/AP) - Israël wil een speciale strategische dialoog met Londen niet hervatten zolang Israëlische functionarissen die Groot-Brittannië bezoeken gearresteerd kunnen worden op verdenking van oorlogsmisdaden. Dat heeft Israël woensdag laten weten aan de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague, op bezoek in Jeruzalem.

De jaarlijkse strategische gesprekken -die twee jaar geleden in het leven werden geroepen om de relatie tussen beide landen een impuls te geven- werden begin dit jaar al afgebroken.

Palestijnse activisten gebruiken het begrip van de universele rechtsbevoegdheid onder de Britse wet om de arrestatie van Israëlische functionarissen die een bezoek aan het land brengen af te dwingen. Vicepremier Moshe Ya'alon was de meest recente Israëliër die een bezoek aan Groot-Brittannië afzegde uit angst gearresteerd te worden.

Volgens een woordvoerster van de Britse ambassade zal Hague de kwestie tijdens zijn bezoek aan Israël bespreken. Zij zei dat Hague de Britse wet wil veranderen.

~~~~~~~~

Commentaar Tjalling T.

Waarom kunnen Palestijnen wel gebruik maken van het begrip de universele rechtsbevoegdheid onder de Britse wet?

Als Israëlische activisten deze rechtsbevoegdheid zouden gebruiken komen er naar mijn mening ook, en zeer zeker, Palestijnse functionarissen in aanmerking om onder die voorwaarden gearresteerd te worden.

Het is dan ook te hopen dat William Hague de Britse wet op dit onderdeel inderdaad zal aanpassen zodat Israëlische functionarissen weer zonder angst om gearresteerd te worden naar Groot-Brittannië kunnen reizen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten