dinsdag 30 november 2010

Minister Rosenthal boos over geldsteun ICCO aan Electronic Intifada

 
Afgezien van de Telegraaf hebben alle dagbladen dit nieuws genegeerd (althans volgens Google). De NOS heeft een audio-fragment erover.
 
Ondanks de vele dwarsverbanden en personele banden tussen milieu- en derde wereldorganisaties en linkse politici, hebben ook achtereenvolgende rechtse kabinetten steeds subsidiegelden toegekend voor milieubeleid en ontwikkelingshulp aan organisaties die politiek en ideologisch gezien mijlenver afstaan van de rechtse politiek en soms haaks staan op het regeringsbeleid.
Het partijprogramma van de PVV zegt expliciet dan subsidies aan groepen als ICCO en OXFAM-Novib (die met name genoemd worden) gestaakt dienen te worden, dus het verbaast wel dat we Geert Wilders nog niet over deze kwestie hebben gehoord. Dat is misschien een strategische keus, want Rosenthals VVD is ook al decennia gekant tegen het toekennen van overheidsgeld aan linkse politieke actiegroepen, en zal dit wellicht makkelijker kunnen veranderen zonder druk van de PVV.
 
Ironisch genoeg klaagt Electronic Intifada op haar website over de goede banden van groepen als Christenen voor Israel (die de Israelische nederzettingen steunt) met bijv. Maxime Verhagen, terwijl zij zelf de tweestatenoplossing als racistisch afwijst, met geld van diezelfde Nederlandse regering.
 
Wouter
_____________
 
Rosenthal boos over geldsteun ICCO aan anti-Israëlclub
dinsdag 30 november 2010 17:17
 
Minister Uri Rosenthal (VVD, Buitenlandse Zaken) wil opheldering van de interkerkelijke ontwikkelingshulpclub ICCO, omdat de gesubsidieerde organisatie geld geeft aan anti-Israëlische actiegroepen.
Uri Rosenthal wil daarover een 'pittig gesprek' voeren met ICCO, waar Doekle Terpstra de voorzitter van de Raad van Toezicht is. 

Onrecht
De VVD-minister wil weten of ICCO overheidsgeld gebruikt voor de anti-Israëlische actiegroep Electronic Intifada (EI), die op haar website gekleurd nieuws levert over de Palestijnse zaak. 
 
ICCO zelf maakt geen geheim van haar steun aan EI. De kerkorganisatie schonk de website in de periode 2006-2009 in totaal 150.000 euro.

Groot probleem
Volgens Rosenthal staan de standpunten van Electronic Intifada 'diametraal' op die van het kabinet. Als blijkt dat ICCO inderdaad EI subsidieert, dan heeft de ontwikkelings-hulpclub 'een groot probleem met mij', stelt Rosenthal in 
The Jerusalem Post.
 
In het Regeerakkoord staat dat de nieuwe regering 'verder wil investeren in de band met de staat Israël'.

Laars
ICCO-topman Doekle Terpstra, tevens prominent CDA-lid, is fel tegen het regeringsbeleid van de Joodse staat, die volgens hem 'de mensenrechten en het internationaal recht grotendeels 
aan haar laars lapt'.
 
'Onderdrukking zit in het systeem,' zei hij na afloop van een bezoek aan de betwiste gebieden. 'Als wij Israël serieus nemen, dan moeten we de moed hebben dit land moreel hierop aan te spreken.'
==========================
GroenLinks-Kamerlid achter website
Het GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed is volgens de weblog De Dagelijkse Standaard de oprichter van de anti-Israëlische website Electronic Intifada. Op de site wordt Israël onder meer vergeleken met nazi's.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten