woensdag 24 november 2010

Tweederde meerderheid nodig om Oost Jeruzalem of Golan af te staan


Uit Trouw 23 november 2010 http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article3309332.ece/Nieuwe_wet_Israel_maakt_vrede_moeilijker.html

Nieuwe wet Israël maakt vrede moeilijker

(Novum/AP) - Het Israëlische parlement heeft maandag een wet aangenomen die de vredesonderhandelingen met de Palestijnen en met Syrië zullen bemoeilijken. Onder de nieuwe wet wordt het voor elke Israëlische regering moeilijker troepen terug te trekken uit bezette gebieden.

 

Voordat in de toekomst kan worden overgegaan tot terugtrekking uit Oost-Jeruzalem of de Golanhoogvlakte moet tweederde van de Knesset, het Israëlische parlement, daarmee hebben ingestemd. Lukt dat niet, dan wordt het voorstel voor terugtrekking aan de bevolking voorgelegd in een referendum. Momenteel lijkt die daar allerminst toe bereid.

De nieuwe wet werd met 65 stemmen voor en 33 tegen aangenomen. Op de korte termijn heeft de wet weinig invloed, omdat overeenkomsten momenteel niet aanstaande zijn.

 

~~~~~~~~~~

Commentaar:

 

Op korte termijn heeft deze wet weinig invloed. Maar het is wel een duidelijk signaal dat de bevolking van Israël allerminst bereid is tot terugtrekking.

Oost Jeruzalem wordt door een toenemend percentage van de Israëli's beschouwd als ondeelbaar

http://yaacovlozowick.blogspot.com/2010/05/nine-logical-outcomes-to-dividing.html

 

De Golanhoogvlakte heeft een groot strategisch belang, aangezien de afstand tot bijvoorbeeld de stad Haifa slechts enkele tientallen kilometers bedraagt. Vele Israëli's hebben een afnemend vertrouwen in organisaties als de VN en in bescherming van buitenaf.

Logisch dat de Israëlische bevolking niet, meer, bereid is tot terugtrekking uit beide genoemde gebieden.

 

Tjalling Tj

Geen opmerkingen:

Een reactie posten