dinsdag 9 november 2010

Wat is het verschil tussen Israel en Marokko?

Als Israel Gaza afsluit ligt de wereld bij de VN op de stoep en moet er accuut vergaderd worden.

Als de Gazanen zich beklagen krijgt iedereen tranen in de ogen.

Zelfs als de Gazanen willekeurig raketten schieten op burgerdoelen begrijpt men dat dat een vorm van verzet is.

 

Als Marokko de Westelijke Sahara bezet ligt niemand daar wakker van. Eigenlijk weet nauwelijks iemand dit, want geen journalist vindt het de moeite waard daar een woord aan te besteden.

Als de mensen in de Westelijke Sahara bij wijze van protest tegen Marokko in een groot tentenkamp gaan wonen, dan moeten ze dat maar doen denkt de rest van de wereld.

Alleen Marokko denkt er niet zo over en ontruimt met geweld dit kamp.

Gevolg? Elf doden en 700 gewonden en vele vermissingen.

En de wereld? Die zweeg, want zeg nou zelf: Die mensen in de Westelijke Sahara zijn geen Palestijnen en nog belangrijker : Marokko is geen Israel.

Bewaar uw tranen voor Hamas in Gaza is het motto.

 

MS

 

Reformatorisch Dagblad 9/10/10

Elf doden bij ontruimen kamp West-Sahara

09-11-2010 14:00 | gewijzigd 09-11-2010 15:02

ALGIERS/AL-AYOUN (ANP/EFE) – Bij de ontruiming van een tentenkamp niet ver van de hoofdstad van de Westelijke Sahara, Al-Ayoun, zijn maandag elf doden en zevenhonderd gewonden gevallen. Daarnaast zijn er 150 mensen verdwenen tijdens de inval van Marokkaanse militairen en politieagenten.

Dat meldde dinsdag de beweging die al sinds 1973 voor een onafhankelijke Westelijke Sahara strijdt, het Frente Polisario (Volksfront voor de Bevrijding van Sagu¡a al-Hamra en R¡o de Oro) vanuit Algiers. In 1991 sloot het front een wapenstilstand met Marokko. Onderhandelingen tussen de partijen hebben nog niets opgeleverd.

Het gebied is door Marokko ingelijfd. Het tentenkamp, Gdaim Izik, werd bevolkt door circa 20.000 mensen die zich gediscrimineerd voelen door het Marokkaanse bestuur. Het was sinds vorige maand het grootste protest tegen het Marokkaanse gezag sinds lange tijd.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten