donderdag 23 december 2010

Fatah smeekte Israël om uitschakeling Hamas

 
Fatah smeekte Israël om uitschakeling Hamas, dat blijkt uit gelekte documenten die door WikiLeaks openbaar zijn gemaakt. Hoe betrouwbaar die informatie is valt op dit moment nog niet vast te stellen. Feit is wel dat er nog altijd rivaliteit is tussen Fatah en Hamas. Leden van Hamas zijn door Fatah opgepakt en mishandeld. Als we uitgaan van het idee dat 'de vijand van mijn vijand, mijn vriend is', dan zou het gelekte document goed in dat idee passen en geïllustreerd kunnen hebben, dat president Mahmoud Abbas, als lid van Fatah, graag had gezien dat de voor hem vijandige Hamas zou worden aangevallen door het eveneens vijandige Israël wat op die manier tijdelijk de rol van vriend van Abbas op zich nam, en Abbas daardoor zijn grip op Gaza zou kunnen houden.

Tj T

Uit het Nederlands Dagblad  22 december 2010

http://www.nd.nl/artikelen/2010/december/22/fatah-smeekte-israel-om-uitschakeling-hamas

Fatah smeekte Israël om uitschakeling Hamas

JERUZALEM - De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft Israël in de zomer van 2007 wanhopig gesmeekt Hamas aan te vallen, vlak voor de machtsovername door Hamas in de Gazastrook. Dat blijkt uit gelekte documenten die WikiLeaks heeft openbaar gemaakt.

De Palestijnse Fatahpartij heeft het bericht als 'totaal onwaar' van de hand gewezen. 'Het is niet in overeenstemming met de principes en patriottische waarden van Fatah', aldus een woordvoerder. Hamas won in 2006 de verkiezingen in de Gazastrook en nam in juni 2007 Fatah hardhandig de macht uit handen.

De onthulling is vooral pijnlijk voor Abbas, die altijd heeft ontkend met de Israëliërs samen te werken. Volgens Fatah wil Israël met de onthulling extra tweedracht zaaien tussen de twee Palestijnse partijen.
De bittere rivaliteit tussen Fatah en de radicale Hamasbeweging is niet voorbij. Gisteren beschuldigde Hamas Fatah ervan Hamasleden op de Westoever op te pakken en te martelen. 'Dat bewijst dat de Palestijnse Autoriteit en Fatah geen belang hebben bij verzoening', aldus Hamaswoordvoerder Izzat al-Rishq.

Fatah windt zich intussen op over een goedgekeurd renovatieplan van Israël over het winterpaleis van koning Herodus op de Westelijke Jordaanoever. Israël steekt 3,4 miljoen euro in het project, omdat het belangrijk Joods erfgoed is. De monumenten op de Westoever zijn Palestijns erfgoed, niet Israëlisch, zei woordvoerder Ghassan Khatib.

_______________________
 
 

1 opmerking:

  1. Vanzelfsprekend komt de PLO niet terug op de smeekbede. Had iemand anders gedacht?
    De PLO is Israel's vijand (wil Israel "bevrijden", d.w.z. vernietigen) en de Hamas is Israel's vijand. Voor Israel maakt het niet uit hoe een terreurgroep zich noemt maar zolang ze slaags raken met elkaar is er minder aandacht voor Israel.
    Helaas is het maar voor even geweest. Israel ligt nu weer onder vrijwel dagelijks vuur (raketten) vanuit Gaza waartegen zelfs tanks beschermd moeten worden. Deze werden nu uitgerust met een nieuwe, ingenieuze afweerinstallatie die de raketten onschadelijk maakt voor ze de tank kunnen perforeren.
    En zo gaan we door...

    BeantwoordenVerwijderen