donderdag 2 december 2010

Gaza beschaamd over omvang collaboratie

 
In handen vallen van machthebbers in Gaza is veel erger dan in handen vallen van de, democratisch gekozen, machthebbers in Israël. Daarvan getuigt het volgende artikel, wat het meer dan waard is om met aandacht gelezen te worden. Vooral de uitspraken van Ihab al-Ghusain, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Nationale Veiligheid in de door Hamas gedomineerde Gazastrook geven ernstig te denken!


Tjalling Tj.
~~~~~~~~~~~~~
 

Uit het Nederlands Dagblad 2 december 2010

http://www.nd.nl/artikelen/2010/december/02/gaza-beschaamd-over-omvang-collaboratie

Gaza beschaamd over omvang collaboratie

GAZA-STAD - In de Gazastrook zijn de afgelopen maanden honderden mensen opgepakt op beschuldiging van collaboratie met Israël.
 
Een gebrek aan informatie zorgt voor een klimaat van verdachtmaking.
'Het geruchtencircuit is zo wijdverbreid, dat je bijna de indruk krijgt dat iedereen hier in Gaza heeft gecollaboreerd', zegt Hamdi Shaqqura van het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten (PCHR). Hij stelt vast dat de golf van arrestaties in de laatste maanden de samenleving in de Gazastrook uit haar evenwicht heeft gebracht. Buiten de overheid weet niemand hoeveel mensen er zijn opgepakt, maar niet-officiële bronnen schatten het aantal op vele honderden.
'Omdat er zo weinig bekend is, heerst er een klimaat van verdachtmaking', zegt Shaqqura. 'We hebben er geen bezwaar tegen dat collaborateurs worden vervolgd, maar we protesteren tegen de methoden van het Hamas-regime. We zijn tegen het berechten van burgers door militaire rechtbanken en tegen de doodstraf.'
Shaqqura is er zeker van, dat van collaboratie met Israël verdachte Palestijnen in Gaza worden gemarteld. 'Marteling is hier wijdverbreid bij criminele zaken. Dat weten we door vele getuigenverklaringen', zegt hij. De enige organisatie die de gevangenissen binnen mag, is het Internationale Comité van het Rode Kruis. Een woordvoerster in Gaza laat weten dat er toegang is tot 'alle gevangenen van wie de zaak te maken heeft met het conflict - met inbegrip van mensen die worden verdacht van collaboratie'. Informatie over hun aantal en toestand mag ze niet geven.
In april van dit jaar werden in Gaza-Stad twee van collaboratie beschuldigde Palestijnen geëxecuteerd. Daar is het tot nu toe bij gebleven. Maar het gerucht wil dat er over een paar maanden processen beginnen tegen honderden andere verdachten. De doodstraf voor collaborateurs geniet massale steun onder de bevolking in de Gazastrook. 'Iedereen die zich tegen zijn eigen volk keert, moet worden gestraft', meent Hassan Abu-Shadi (40), een winkelier in Gaza-Stad. 'Natuurlijk moet je wel zeker weten dat die persoon echt schuldig is.' Abu-Shadi zegt dat niemand in zijn naaste omgeving is aangehouden. Maar zelfs als hij collaborateurs kende, zou hij erover zwijgen. De schaamte in Gaza is groot.
Ernst en omvang van het verschijnsel werden pas goed duidelijk in de oorlog van twee jaar geleden, toen een Israëlische luchtaanval de tijdelijke verblijfplaats van minister van Binnenlandse Zaken Said Siam met de grond gelijkmaakte. Siam was de oprichter van de 'Uitvoerende Macht', de Hamasmilitie achter de coup van 2007. Zijn schuilplaats was zo geheim, dat hij welhaast moet zijn verraden door iemand uit zijn directe omgeving.
Een groot portret van Siam siert het bureau van Ihab al-Ghusain, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Nationale Veiligheid in de door Hamas gedomineerde Gazastrook. 'Het aantal arrestanten geef ik u niet. We willen de Israëliërs niet wijzer maken dan ze al zijn', zegt hij. 'De executies in april hebben de bevolking duidelijk gemaakt hoe wij van Hamas over collaboratie denken. In mei gaven we collaborateurs twee maanden de tijd om zich aan te geven. Velen hebben van ons amnestieaanbod gebruikgemaakt, want de meesten pleegden verraad tegen hun wil. Ze waren onder druk gezet met geld, drugs of seks. Of ze hadden een medische behandeling nodig in Israël. Die mensen rehabiliteren we nu. Een aantal is naar huis gestuurd, om onder ons toezicht verder te werken. Zo brengen we Israël in verwarring.'
De Israëlische veiligheidsdienst heeft het moeilijk, nu Gazanen niet langer in Israël werken, zegt Ghusain. 'Het contact is minder direct. Daarom maken ze nu druk gebruik van elektronische middelen, zoals internet en mobiele telefoons. Wij zijn technisch nog niet zo ver, maar we maken snel vorderingen.'
De vrijwilligers hielpen de veiligheidsdienst aan de namen van mensen die het amnestieaanbod negeerden. De meest prominente 'collaborateurs' zijn in Gaza algemeen bekend. Onder hen zijn twee artsen van het Shifaziekenhuis: dr. Jumal Saqa, die erin slaagde naar Ramallah te vluchten, en dr. Mohammed Hassanein, die minder geluk had.
Worden gedetineerden gemarteld om bekentenissen af te dwingen? Ghusain erkent dat Hamas in het begin 'fouten' heeft gemaakt. 'We hadden nergens ervaring mee. Maar nu beschikken we over een zeer systematisch veiligheidssysteem. Ik denk dat we het probleem van de collaboratie goed aanpakken.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten