vrijdag 10 december 2010

Israel als excuus om weg te kunnen kijken

De waarheid over de positie van de  christenen in het Midden-Oosten wil maar geen alarmbellen laten rinkelen.

In oktober dit jaar hielden de bisschoppen uit het Midden-oosten een synode in Rome met de Paus en leden van de Rooms Katholieke kerk, en buitenstaanders.

Gedurende de synode werd er wel verteld over de moeizame situatie en de repressie van de moslims, maar bij de eindverklaring gedroeg de bisschop uit Libanon zoals hij gewend was: alles in openbaarheid ontkennen.

Hij ging de bekende weg op in het Midden-Oosten en verklaarde al het leed van de christenen door Israel verantwoordelijk te stellen.

En de wereld reageerde net als Nederland ten aanzien van antisemitisme: wegkijken en onzin accepteren. Alles was dus in orde en men ging verder op de weg deze christenen in de kou te laten staan.

Waren er dan geen getuigenissen van de slechte situatie van de christenen door de repressie en wandaden van de moslims? Jawel, maar je moet die wel willen zien en daarnaar zoeken.

Het Reformatorisch Dagblad schrijft er geregeld over, maar wie leest dat!

Daarom hier maar weer een verslag uit het RD van vandaag.

 

MS

 

 

 

Reformatorisch Dagblad 10/12/10

Geweld tegen christenen Irak neemt fors toe

10-12-2010 11:07 | gewijzigd 10-12-2010 11:08 | Janita van Hoeven-ten Voorde

Gewapende mannen hebben zondagavond in de Iraakse hoofdstad Bagdad een ouder christelijk echtpaar vermoord. Volgens de politie gebeurde dat in het huis van het stel. Het echtpaar woonde in Baladiyat, een overwegend sjiitische wijk in het oosten van Bagdad.

De laatste maanden is het geweld tegen christenen in Irak fors toegenomen. Tientallen christenen zijn omgekomen door aanvallen van moslimextremisten. Honderdduizenden zijn er gevlucht met name naar Noord-Irak en de buurlanden Syrië en Jordanië. Sinds 2003 is de christelijke populatie in Irak volgens schattingen gedaald van 1,2 miljoen tot 600.000.

De bloedigste aanval had plaats op 31 oktober. Bij een gijzeling in een Syrisch-katholieke kerk vielen 58 doden en meer dan 70 gewonden. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de Islamitische Staat van Irak, een organisatie die banden heeft met terreurbeweging al-Qaida.

Bij een serie bomaanslagen en mortieraanvallen op huizen van Iraakse christenen kwamen nog eens 4 mensen om het leven en vielen 24 gewonden.

Kardinaal Leonardo Sandri, prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken, bemoedigde Iraakse christenen vorige maand door tijdens een mis in de Sint-Pietersbasiliek in Rome te zeggen dat niets een godsdienst kan vernietigen die is gebaseerd op het mysterie van het kruis.

„De kerk wordt in tijden van vervolging niet kleiner, maar juist groter. Gods akker zal een overvloediger oogst geven als de graankorrels die een voor een zijn gevallen, herboren worden en zich vermenigvuldigen”, aldus Sandri. De mis werd bijgewoond door enkele overlevenden van de gijzelingsactie in Bagdad.

Rooms-katholieke bisschoppen in de Verenigde Staten hebben leden van het Congres ertoe opgeroepen om in een resolutie het geweld in Irak te veroordelen en de veiligheidsmaatregelen ter bescherming van religieuze minderheden aan te scherpen.

De internationale mensenrechtenorganisatie Genootschap voor Bedreigde Volkeren riep deze week ertoe op westerse steun aan christelijke vluchtelingen uit Irak niet via regeringen, maar via kerken te laten lopen. Corruptie in landen zoals Syrië en Jordanië zou de voortgang van de financiële hulp bemoeilijken.

In Keulen hielden Aramese christenen op 28 november een demonstratie onder het motto ”Bescherming en veiligheid voor christenen in Irak”, waarin ze vroegen om een beschermde zone voor christenen in Irak. De regio zou in de Ninevévlakte in de provincie Mosul moeten komen.

De ongeveer 1000 demonstranten herdachten tijdens een minuut stilte de 58 slachtoffers van het bloedbad in Bagdad op 31 oktober. De betogers beschuldigden politici, kerken en media van een „dodelijke stilte” na het bloedbad.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten