donderdag 16 december 2010

Om de waardigheid van onschuldige Palestijnen?

 
Om de waardigheid van onschuldige Palestijnen, is de titel van een opiniërend stuk gepubliceerd op 14 december 2010 in het Nederlands Dagblad wat in dagboekvorm geschreven is door Antoine Bodar, die op uitnodiging van United Civilians for Peace, met enkele andere bekende mensen vorige week het Heilige Land bezocht.
 
De informatie is zeer onvolledig en eenzijdig ten gunste van de Palestijnse kant. Een schrijnend voorbeeld daarvan is de opmerking dat Joods Israëlische kinderen vanuit schoolboeken een zo slecht mogelijk beeld over Arabieren wordt voorgehouden. Citaat uit het artikel: 'Kinderen wordt in tekst en beeld een zo slecht mogelijk beeld voorgehouden van de Arabieren die steeds als Ali Baba met kameel worden voorgesteld. Zij zijn altijd anti- modern, achtergebleven, vluchteling'
 
Ik mis hierbij de andere kant, de Palestijnse didactiek, die op niet mis te verstane wijze de Palestijnse schoolkinderen leert, dat Israël gewoon niet mag bestaan.
 
Een ander voorbeeld van eenzijdige negatieve benadering van Israël is het volgende citaat: "We lopen door de oude stad, doen even de Grafkerk aan en bereiken dan het Joodse gedeelte met de klaagmuur, 'aangelegd als nederzetting'. Onder de Tempelberg is een tunnel gegraven die de fundamenten van de beide moskeeën daar hebben verzwakt. Mocht zich een aardbeving voordoen, dan kan op de berg de tempel te gemakkelijker worden herbouwd".
 
De Klaagmuur wordt in het artikel als 'aangelegd als nederzetting' aangeduid maar is in werkelijkheid de enige zichtbare muur, die na de voor de rest zeer grondige vernietiging van de tweede tempel door de Romeinse bezetters in 70 van de gangbare jaartelling nog is overgebleven.
 
"De opening van een vijfhonderd meter lange tunnel, een archeologisch bouwwerk dat vooral het toerisme moet dienen, leidde in september 1996 tot zware gevecht onrust tussen Palestijnen en Israël. Bij de rellen die losbraken kwamen tachtig mensen om het leven. De bijna 500 meter lange tunnel geeft toegang tot een labyrint van oude onderaardse ruimtes zoals het watersysteem van de Hasmoneeërs dat in de tweede eeuw voor Christus is uitgehakt en een straat uit de tijd van Herodes. De Palestijnse leiders waren bang dat de tunnel onder de al-Aqsa-moskee zou doorlopen, waarmee de fundamenten van de moskee zouden worden aangetast. Israëlische archeologen begonnen op 6 februari 2007 met archeologische opgravingen bij de Tempelberg, voorafgaand aan de aanleg van een nieuwe loopbrug. De brug moet een oude wal vervangen die enkele jaren geleden beschadigd raakte. Een aantal islamitische leiders uitte, toen dit bekend werd, dezelfde dag onmiddellijk hun ongenoegen over het begin van de bouwwerkzaamheden. De Arabische Liga sprak in een verklaring van een 'misdadig besluit' en riep Israël op de werkzaamheden onmiddellijk te staken. Volgens hun verklaring waren 'alle moslims' bang dat de archeologische opgravingen schade zullen toebrengen aan de fundamenten van de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg. Israëlische deskundigen wezen erop dat tussen de plek van de opgravingen en de moskee enkele tientallen meters rotsbodem liggen alsmede de metersdikke omringende muur van de Tempelberg die een zeer stevig fundament vormt voor de op de berg staande gebouwen. Een door de Verenigde Naties vervolgens ingesteld onderzoeksteam, bestaande uit Turkse (moslim) onderzoekers, kwam eveneens tot de conclusie dat de Israëlische werkzaamheden op geen enkele manier schade aanrichtten. Sindsdien is de commotie rond de muur aanzienlijk verminderd."
 
Naast de zeer onvolledige informatie is het een ernstige zaak dat juist dit artikel is verschenen in het 'Nederlands Dagblad', een kwaliteitskrant die tot nu toe weinig verantwoordelijk kon worden gehouden voor al te eenzijdig negatieve publiciteit over Israël.
 
Als laatste een citaat van het slot van dit artikel, wat in de trend van de delegitimatie van Israël past, genoeg voor zichzelf spreekt en ernstig te denken geeft: "De NRC van vandaag, aangereikt in het vliegtuig, vermeldt de scherp getoonzette brief van 26 voorheen Europese leiders inzake de nederzettingen waarmee Israël stellig doorgaat, nu het Amerikaanse initiatief tot oplossing is gestrand".
 
Tj T
 
 

1 opmerking:

 1. Ik weet niet of ik het ND een kwaliteitskrant zou noemen, en de schrijver van dit 'dagboek' ken ik geheel niet, maar ik vind het verbluffend hoe alle onzin die UCP en trawanten hem voorschotelen erin gaan als - mag ik het zeggen van een katholiek priester? - als Gods woord in een ouderling. De UCP is géén vredesgroep maar een zwaar gesubsidieerd anti-Israel clubje, zie ook:
  http://www.israel-palestina.info/unitedciviliansforpeace.html

  Niet alleen de karikatuur over de Israelische schoolboeken (al zullen die zeker voor verbetering vatbaar zijn) of de onzin over de graafwerkzaamheden, het hele stuk is een onzinnig propagandaverhaal. Dat begint al bij de tweede zin: "Een schoon westers land, vergelijkbaar met Nederland." Gelijk is duidelijk dat het te indoctrineren clubje niks van Israel gezien heeft, terwijl ze de vuilste en droevigste Palestijnse hoekjes wordt getoond. Israel is - met permissie - op veel plekken ook een vuil en armzalig land, en misschien vergelijkbaar met Griekenland of Italië maar zeker niet met Nederland. Maar dat past niet in de ophitserige UCP praatjes.
  En dat dit zielige geklaag: "Onze gids uit Bethlehem moet bij de controlepost van Jeruzalem uit ons busje stappen en te voet over de grens gaan. Waarom? Palestijnen van buiten Jeruzalem is het alleen toegestaan te voet het grondgebied te betreden, ook wanneer zij een permit hebben."
  "We besluiten allemaal niet per busje over de grens naar Jeruzalem te gaan, waar we vandaag afspraken hebben, maar te voet zoals de Palestijnen uit Bethlehem. Eerst door een lange kooi die als gang voert naar een ruimte die doet denken aan het Derde Rijk."
  Wij hebben toevallig Bethlehem en Ramallah ook bezocht vanuit Jeruzalem. Voor Bethlehem moesten we ook te voet door die "lange kooi"; niks geen Derde Rijk, maar een zeer begrijpelijke veiligheidsmaatregel na jaren van terreuraanslagen, en aan de andere kant probeerden Palestijnse taxichauffeurs ons af te zetten voor wat 10 minuten lopen naar Bethlehem bleek. Richting Ramallah kon ons Palestijnse lijnbusje wel door de checkpoint rijden; de Palestijnse reizigers moesten inderdaad even uitstappen, en 30 meter verder wachtte het busje hen weer op, in principe weinig aan de hand en iedereen kon vlot weer verder, maar deze vrome priester maakt er een "Derde Rijk" van, een gotspe! De vervangingstheorie krijgt door hem een heel nieuwe betekenis: vervang nazi's door joden en joden door Palestijnen...

  BeantwoordenVerwijderen