zaterdag 25 december 2010

Ophef over kerstbomen in Nazareth

 
Ik las het eerst in Sp!ts, maar hun website heeft slechts het ANP-bericht van 3 korte alinea's, zoals tientallen andere kranten ook. Het Reformatorisch Dagblad biedt wat meer informatie, zoals de politieke kleur van de burgemeester van Nazareth-Illit en iets over de achtergrond van de hele rel. De moslims van Nazareth zijn nl. nogal aan het radikaliseren en pesten de christenen daar weg, die naar de overwegend Joodse buurgemeente uitwijken. De Wilderiaanse burgemeester daar promoot juist graag het Joodse karakter van zijn gemeente met Davidssterren en Chanoekia's in de openbare ruimte, in reaktie waarop Arabische inwoners om kerstbomen in hun wijken hebben gevraagd. Dat de gemeente die niet wil plaatsen is haar goed recht, alleen is de argumentatie wel discutabel.
 
Abu Pessoptimist, een Nederlandse oud-journalist van joodse afkomst die nu Israel-bashen als tijdverdrijf heeft, spreekt er natuurlijk weer schande van in zijn kerstwens aan zijn christelijke lezers; hypokriet als altijd, want over de intolerante moslims van Nazareth, die naar het schijnt (maar daar zwijgen de kranten weer over) ook geen kerstbomen in Arabisch Nazareth toelaten, heeft hij het uiteraard niet.
 
Een ander punt is wat kerstbomen in Nazareth (Illit) te zoeken hebben. Het is bij mijn weten een van oorsprong heidende (noord?-)Europese traditie, waartegen de kerk in de negentiende eeuw nog scherp gekant was, en die in het zg. Heilige Land waarschijnlijk niet verder terug gaat dan de kerstman en Coca Cola. Bezwaar ertegen hebben lijkt mij dan ook vrij overdreven. Zelfs Theodor Herzl had een kerstboom in zijn huis staan!
 
Dat de burgemeester van Nazareth Illit niet van het type Job Cohen is lijkt duidelijk, en dat zo'n uitspraken het harmonieus samenleven niet bevorderen ook. Ik zou denken dat de christelijke wijkbewoners zonder bezwaar van de gemeente zelf hun buurten van versierde kerstbomen zouden kunnen voorzien.
 
Maar de kranten hebben nu weer een nieuw smeuig kerstverhaal (de muur om Bethlehem wordt ook zo'n sleur) en de Israelbashers hebben weer wat munitie om hun haat te spuwen. Zo is (bijna) iedereen tevreden. Vrolijk kerstfeest!
 
Wouter
___________
 

Ophef over kerstbomen in Nazareth

22-12-2010 18:40 | gewijzigd 23-12-2010 10:58 | Kerkredactie

NAZARETH-ILLIT – In Nazareth-Illit (Boven-Nazareth) in Israël is een fikse ruzie ontstaan over de plaatsing van kerstbomen. De burgemeester heeft een verzoek hiertoe woedend afgedaan als een „provocatie."

Dat meldde het ANP donderdag. Aanleiding voor de ophef is een verzoek van twee Arabische gemeenteraadsleden om kerstbomen te plaatsen op rotondes in de stad. In Nazareth-Illit wonen overwegend Joden. Burgemeester Gavsu reageerde verbolgen: „Nazareth-Illit is een Joodse stad en dit zal niet gebeuren zolang ik burgemeester ben."

De burgemeester, die lid is van de rechtse partij Yisrael Beiteinu, (Israël ons huis), is bezig met een bewuste campagne om Nazareth-Illit Joodser te maken. Hij is bang voor de toenemende arabisering van zijn stad. Nazareth-Illit (45.000 inwoners) ligt naast Nazareth (65.000 inwoners), dat de grootste Arabische stad van Israël is. De afgelopen jaren zijn veel Arabische christenen uit Nazareth vanwege de dreiging van de islam verhuisd naar Nazareth-Illit.

Direct na zijn aantreden, twee jaar geleden, liet burgemeester Gavsu overal verlichte davidssterren ophangen. Met Chanoeka, het Joodse lichtenfeest, plaatste hij op de belangrijkste rotondes in de stad grote verlichte chanoekia's.

Twee Arabische gemeenteraadsleden hebben nu een voorstel ingediend om op dezelfde plaatsen verlichte kerstbomen neer te zetten, niet alleen voor de christenarabieren, maar ook voor de vele Joods-Russische immigranten met christelijke wortels die in de stad wonen.

De burgemeester weigert dit toe te staan. „De stad is Joods, Joods, Joods! Punt uit!" De Arabieren op hun beurt zijn ook woedend. Aziz Dahdal, een 35-jarige christelijke inwoonster van Nazareth-Illit, is niet verrast door het besluit van Gavsu: „Het racisme van het niet plaatsen van een kerstboom is niets vergeleken met het échte racisme dat we hier ervaren."

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten