zondag 9 januari 2011

De echte redenen achter het Arabisch-Israelische conflict - een Arabische mening


Een pro-Israel artikel van een Arabier, dat komt niet vaak voor. Vandaar dat zijn wat te grote enthousiasme hier en daar hem vergeven zij. Ik denk echter niet dat het volgende werkt:
 
Israel, for instance, could announce that it will build a certain number of new West Bank towns every year, or will annex land in the West Bank each year, unless and until Fatah and Hamas accept the minimal principles necessary for Israel to participate in any further negotiations.
 
In feit is het een tijd lang zo gegaan, dat de Palestijnen met hun afwijzing van ieder compromis steeds meer verloren. In 1937 konden ze meer land krijgen dan in 1947, en toen was het een stuk meer dan het voorstel van Barak en Clinton in 2000. Maar tegenwoordig weten de Palestijnen dat de internationale gemeenschap hun eisen kritiekloos steunt, en denken ze dat ze zonder enige concessies of garantie aan Israel een staat met pre-1967 wapenstilstandslijnen kunnen krijgen, met eventueel minimale grenscorrecties. Geen haan die kraait naar hun eis dat miljoenen nakomelingen van de vluchtelingen moeten kunnen terugkeren, dat ze de Klaagmuur opeisen en de Joodse begraafplaats en de Joodse wijk in de oude stad van Jeruzalem. Is allemaal 'bezet Palestijnse gebied', zo leggen journallisten en deskundologen ons steeds uit. Of het voorstel van Tawfik Hamid werkt (ook gepropageerd door sommige rechtse zionisten) waag ik toch te betwijfelen; het bevestigt hun slachtofferrol en zet meer kwaad bloed dan dat het begrip kweekt. Palestijnsen reageren niet op onderdrukking met de schade te beperken, maar door zich als ultieme slachtoffers te presenteren, en alleen maar meer de kont tegen de krip te gooien. Wat wel werkt, wat de idee bij hen wakker maakt dat de Joden en hun staat zullen blijven en ze er beter mee kunnen samenwerken, daar ben ik nog niet helemaal achter gekomen. Kleinschalige projecten van onderop, maar dan zonder dat men vervalt in het samen eens zijn hoe erg de bezetting is, zoals nu vaak gebeurt bij dat soort bijeenkomsten. En gegronde grieven serieus nemen natuurlijk, maar dat is wederzijds.
 
With Hamas still strong, Gazan Palestinians have zero interest in cooperating with peace arrangements negotiated by the West Bank's PLO leadership. To the contrary, their version of Islamic doctrine forbids any accommodation with the Jewish state.
 
Gaza Palestijnen hebben onder een sterk Hamas bewind vooral niet alteveel in te brengen, en kunnen zich beter koest houden als ze niet van verraad beschuldigd willen worden. Vorig jaar zijn meer dan 3000 leden/sympathisanten van Fatah opgepakt, en vele andere dissidenten en journalisten. En uiteraard geven de door Hamas gecontroleerde media een volkomen vertekend beeld van het vredesproces en dat duivelse Israel waar de PLO zich met huid en haar aan overgeeft.
 
Tawfik Hamid is een Egyptische moslims die naar het Westen vluchtte omdat zijn vredelievende boodschap niet door iedereen in zijn vaderland werd gewaardeerd. Hij heeft een eigen website.
 
RP
---------
 

The Real Reasons Behind the Arab-Israeli ConflictRead more: The Real Reasons Behind the Arab-Israeli Conflict
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten