maandag 31 januari 2011

Milde straf voor verwonden Palestijn

 

Alles wat in en rondom Israël gebeurt wordt door een vergrootglas bekeken en daarna gemeten aan de norm van de westerse ethiek.  En als we ons nu ook al druk moeten maken over de strafzaak van militairen die mensen licht verwonden bij uit de hand gelopen demonstraties, hoe moeten we dan berichten over bij voorbeeld de oproerpolitie in Egypte en Tunezie, Griekenland, Turkije? Deze uitvergroting van alles wat in Israel gebeurt is ridicuul, te meer daar in Israel voldoende organisaties zijn die perfect in staat zijn dit soort zaakjes aan te kaarten en voor een rechter te brengen, inclusief het Hooggerechtshof.

De soldaat had inderdaad geschoten maar in het geheel niet op de man (dit is ook te zien als je goed kijkt naar de video. De kogel ketste echter ergens op en trof toen de man in de voet. Wat ook niet te zien is op de film (eruit geknipt) is dat de officier die de Palestijn vasthoudt de bewuste soldaat ter plekke een enorme draai om zijn oren gaf. De soldaat werd veroordeeld voor het gericht in de voet schieten van de man, maar toen het bewijs naar buiten kwam over de trucage van het filmpje werd de zaak heropend.

Tj T

 

Uit Trouw 27 januari 2011

Milde straf voor mishandeling Palestijn

(Novum/AP) - Een Israëlische krijgsraad heeft twee militairen die een geblinddoekte en geboeide Palestijnse gevangene van dichtbij een rubberkogel in een voet schoten alleen disciplinair gestraft.

Van de mishandeling van de Palestijn Abu Rahmeh bestonden videobeelden. Hij werd in zijn voet geschoten nadat hij in juli 2008 tijdens een protest tegen de scheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever in het dorp Naalin was opgepakt.

Op de beelden is te zien dat een officier een arm van hem vasthoudt, terwijl een onderofficier een rubberkogel tegen zijn voet schiet.

De officier mag een jaar lang geen bevelsfunctie vervullen en kan promotie de komende twee jaar vergeten. De sergeant die de trekker overhaalde is al uit dienst, maar werd gedegradeerd tot gewoon soldaat.

Abu Rahmeh toonde zich verbijsterd over het vonnis. "Dit is geen veroordeling, dit is niets."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten