woensdag 9 februari 2011

NRC Next: 'Obama is de woordvoerder van de joodse lobby'

 
"Barack Obama, president van de Verenigde Staten woordvoerder van de joodse lobby, benadrukte al eerder dat hij Egypte nog altijd beschouwt als een van de voornaamste bondgenoten doorvoerhavens van olie in de regio, alsmede een van de belangrijkste partners in de strijd tegen terrorisme bescherming van Israel. Obama sprak dan ook zijn onvoorwaardelijke steun uit voor de Egyptische oppositieleider westerse afgevaardigde Mohamed ElBaradei. Verder beloofde hij niet te zullen korten op de jaarlijkse 1,3 miljard dollar aan humanitaire hulp wapens en straaljagers van de VS aan Egypte."
 
Aldus Rob Wijnberg in een column op NRC Next, het hippere broertje van de NRC. Ondertussen hebben Bas Paternotte (HP De Tijd) en Joshua Liverstro (De Dagelijkse Standaard) er al reacties op geschreven, en de laatste eist het ontslag van Rob Wijnberg. Gezien het ontslag indertijd van J.J. van Doorn bij de NRC omdat hij Joodse verslaggevers van vooringenomenheid beschuldigde, is dat niet geheel uit de lucht gegrepen, maar de tijden zijn veranderd.
In de NRC is het al jaren normaal om Israel als de hoofdschuldige in het Midden-Oosten ocnflict neer te zetten, om Israels wandaden sterk uit te vergroten en er zonodig nog wat bij te verzinnen, om de eigen journalistieke principes van hoor en wederhoor, pluriformiteit en openheid en scheiding van feit en mening te negeren waar het Israel betreft en klakkeloos op partijdige pro-Palestijnse bronnen af te gaan. Als je jarenlang wel geregeld opiniestukken van bekende Israel critici plaatst maar nooit een tegenstuk, alleen Palestijnen of zeer kritische Israeli's interviewt en alleen 'deskundigen' die vooral erg kritisch zijn naar Israel toe, dan wil je zelf ook weleens een slippertje maken.
Wijnberg snapt waarschijnlijk zelf niet waar iedereen zo moeilijk over doet. Het is toch juist de bedoeling dat journalisten pijnlijke waarheden benoemen? De Joodse lobby is toch een feit? Ja meneer Wijnberg (en al die mensen die het voor hem opnemen) er is inderdaad een Israellobby in de VS en er zijn daarnaast een hoop Joodse organisaties waarvan sommige het ook duidelijk voor Israel opnemen. Dat is volkomen legitiem, zoals er ook een Arabische lobby is, een Iraanse, een Saoedische, etc. Maar achter de notie van een Joodse lobby gaat de idee schuil dat zij het beleid van de VS op onoorbare wijze van achter de schermen stuurt, en dat de Joden meer loyaal zijn aan Israel dan aan de VS. En zo was het in het stukje van Wijnberg ook bedoeld. Het is een aantijging, gesuggereerd wordt dat de Joodse lobby aan de touwtjes trekt en het beleid van de VS ten aanzien van Egypte bepaalt, en deze lobby bovendien in dienst staat van Israel. Alleen vanwege Israel zou de VS decennialang een dictator hebben gesteund en bewapend die zijn eigen volk bloedig onderdrukt. Het is nogal een aantijging. En hij past om een of andere reden erg goed in een lange traditie waarin de Joden ervan worden beschuldigd achter de schermen aan de touwtjes te trekken en anderen het vuile werk voor zich te laten doen. Wijnberg en sympathisanten kunnen nu niet opeens doen alsof die traditie er niet is, en alsof zij geen vreselijke gevolgen heeft gehad.
 
Zie over de berichtgeving van NRC Handelsblad over Israel: NRC berichtgeving Israel-Palestina
 
Hieronder de stukjes van Livestro en Paternotte.
 
RP
---------
 

Antisemitisme goes mainstream @NRCNext

He, lekker, eindelijk eens een doorwrochte analyse van de situatie in Egypte van de hand van NRCNext hoofdredacteur annex huisfilosoof Rob Wijnberg. FF kijken hoor, ja het gaat allemaal om het veiligstellen van westerse belangen. En om de olie, tuurlijk. Enneh, oh ja, de president van de Verenigde Staten is "woordvoerder van de joodse lobby". But of course he is.

Het zegt iets over de tijden waarin we leven dat de gerespecteerde hoofdredacteur van een gerespecteerde publicatie dit soort antisemtische vuilspuiterij mag publiceren zonder dat iemand bij zijn krant hem er op wijst dat hij dit beter niet op papier kan zetten. Het is niet minder interessant dat het twittervolk ter linkerzijde er schouderophalend op reageert als ik vraag of dat eigenlijk niet gewoon reden tot ontslag zou moeten zijn. Het zal wel ironisch bedoeld zijn, of het moet gewoon gezegd kunnen worden.

Nu kan ook wat mij betreft alles gezegd worden, zelfs dit soort ranzige zaken. Maar niet vanuit elke functie. Een krant als NRC zou dit soort uitlatingen niet op zijn pagina's moeten willen accepteren. Een man die dit soort dingen uit zijn pen krijgt, is voor de positie van hoofdredacteur duidelijk ongeschikt. Gaan we het dus meemaken dat de venerabele NRC een redacteur gaat ontslaan – of in ieder geval berispen – vanwege onacceptabele antisemitische uitspraken? Ik vrees dat ik het antwoord wel weet. Maar volgende week uiteraard wel weer een verontwaardigd hoofdcommentaartje over de asiel en immigratievoorstellen van het kabinet 'Bruin-I'. Dat is immers het werkelijke fascisme, nietwaar?

-------------
 
http://www.hpdetijd.nl/2011-02-08/nrc-next-obama-is-de-woordvoerder-van-de-joodse-lobby

Door Bas Paternotte   |  08 Februari 2011 - 14:24

De immer moeilijk kijkende hoofdredacteur van NRC Next, Rob Wijnberg, schept vanmorgen even wat orde in een chaotische wereld: de joodse lobby trekt aan de touwtjes. In de stijl grootgemaakt door het roze opinieweblog Geenstijl, inclusief zinnen met doorgetrokken streep, beschrijft hij hoe de Amerikaanse president Barack Obama 'woordvoerder' is van 'de joodse lobby'. Obama zou daarom de Nobelprijswinnaar Mohamed Elbaradei naar voren schuiven als nieuwe machthebber in Egypte. Voorwaar, een warrig verhaal.

Maar goed, het is een column en vrijheid van meningsuiting en zo. U kent het wel. Het is alleen wel bijzonder jammer dat met dergelijke insinuerende opmerkingen de antisemitische ratten weer uit hun holen tevoorschijn komen. Want zoals iedereen weet, hebben de joodse bankiers de macht in de Verenigde Staten: "Hierdoor zijn presidenten van de VS altijd voor Joden." Enfin, de column zal wel te maken hebben met Wijnbergs beleid voor minder duiding en achtergrond, maar meer context op pagina 3.

Sarah Palins adviseur Europese Zaken Joshua Livestro roept inmiddels op zijn weblog om het hoofd van Wijnberg. "Gaan we het dus meemaken dat de venerabele NRC een redacteur gaat ontslaan – of in ieder geval berispen – vanwege onacceptabele antisemitische uitspraken?"

In het verleden heeft NRC Handelsblad een columnist ontslagen vanwege vermeende antisemitische uitspraken: J.A.A. van Doorn. Van Doorn moest het veld ruimen nadat de huidige staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen in zijn hoofdredactioneel afstand had genomen van een stuk van de columnist over zelfcensuur onder joodse journalisten. Van Doorn vond vervolgens onderdak bij HP/De Tijd. In 2005 keerde hij, na een spijtbetuiging van de hoofdredactie, terug bij de krant.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten