donderdag 3 februari 2011

Trouw: Israël stemt in met militairen in Sinaï

 

Israël stemt in met militairen in Sinaï, was de titel van een artikel wat op 1 februari 2011 in Trouw werd gepubliceerd.

Het artikel is afkomstig van Novum/AP en Trouw heeft er geen toevoegingen bij of commentaar op.

Reacties naar aanleiding van het artikel op de site van Trouw zijn weer eens erg eenzijdig gericht tegen Israël. Zou het kunnen zijn dat Trouw zich laat gijzelen door de lezersclientèle?

Het is namelijk interessant om te weten dat afgelopen maandag op bevel van de Egyptische Moslim Broederschap, gewapende eenheden van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas, vanuit de Gazastrook de grens overgestoken zijn, en in de noordelijke Sinaï woestijn de speciale veiligheidstroepen van het Egyptisch ministerie van Binnenlandse zaken aangevallen hebben. Hierdoor is een tweede Palestijns front tegen het regime Mubarak geopend en blijkt de Moslim Broederschap toch een veel grotere rol te spelen dan eerder werd gedacht, of gewenst was. Als reactie op de inval van Hamas is het Egyptische leger begonnen met versterkingen naar de Sinaï te sturen.

 

Bron: http://xandernieuws.punt.nl/?id=620131&r=1&tbl_archief=0&

 

J.S.

 

 

Israël stemt in met militairen in Sinaï

http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article3403600.ece/Israel_stemt_in_met_militairen_in_Sina_iuml_.html

 

(Novum/AP) - Israël heeft maandag ingestemd met de inzet van ongeveer achthonderd Egyptische militairen op het schiereiland Sinaï. Het is de eerste keer dat Israël toestemt met een dergelijke troepeninzet sinds de twee landen ruim dertig jaar geleden vrede sloten.

 

De troepenmacht - bestaande uit twee bataljons - wordt in Sharm el-Sheikh gestationeerd, op het zuidelijkste puntje van het schiereiland, ver van Israël.

In het vredesakkoord dat Egypte en Israël in 1979 sloten werd overeengekomen dat Israël het schiereiland terug zou geven aan Egypte. In ruil daarvoor stemde Egypte toe met het demilitariseren van het gebied, dat grenst aan het zuiden van Israël. Israël maakte zich destijds zorgen over een Egyptische invasie vanuit Sinaï.

Egypte heeft de troepeninzet in Sinaï niet bevestigd en David Satterfield, de voorzitter van een onafhankelijke groep van twaalf landen die de situatie in Sinaï overziet, wilde niet reageren.

 

Zondag zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu nog de situatie in Egypte nauwlettend in de gaten te houden. Maandag zei de Israëlische president Shimon Peres dat Israël altijd groot respect heeft gehad voor de Egyptische president Hosni Mubarak en dat nog steeds heeft. "Ik zeg niet dat alles wat hij deed goed was, maar hij deed iets waar we hem allemaal dankbaar voor zijn: hij bewaarde de vrede in het Midden-Oosten."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten