woensdag 16 maart 2011

Israël akkoord met huizenbouw westoever.

Op afgelopen vrijdag 11 maart werden in Itamar, een dorpje in Samaria, een vader en moeder met hun drie kinderen op wrede wijze met mesteken om het leven gebracht. Volgens de politie is een aantal Palestijnen verantwoordelijk voor dit bloedbad. In Israël heerst sinds de zaterdagochtend daarna, verdriet, verontwaardiging en woede over deze gruwelijke daad. Eerst op zondag 13 maart besteedt Trouw aandacht hieraan. De titel voorspelt al weinig goeds voor de Israëlische kant. Het artikel zelf wordt dan ook geopend met de melding dat Israël toestemming heeft gegeven voor de bouw van honderden huizen voor Joodse kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Let wel, die mededeling wordt dus bovenaan in het artikel geplaatst! Pas in de derde alinea wordt gemeld dat de toestemming kort na het moment van de moord op het gezin in Itamar werd gegeven. In de volgende alinea staat dat de bouw van huizen op de bezette Westelijke Jordaan oever omstreden en één van de grootste drempels voor overleg tussen de Palestijnen en Israël is. In de vijfde alinea spreekt een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmud Abbas van "een fout", die zeer waarschijnlijk "grote problemen" gaat opleveren. Zo laat ook Trouw bijna uitsluitend het Palestijnse perspectief aan bod komen. Feitelijk gaat hier om een afschuwelijke moord die heel Israël geschokt heeft. Bovendien kan deze moord niet los gezien worden van de haatcampagne die gevoerd wordt tegen de Joden op de Westelijke Jordaanoever. Als gevolg van deze haatobsessie is het beeld ontstaan van een crimineel 'kolonistencollectief' dat alleen maar uit extremisten bestaat. In werkelijkheid houdt de overweldigende meerderheid van de Joden op de Westelijke Jordaanoever zich alleen maar bezig met werken, leren en met het vervullen van religieuze en burgerplichten.  In de laatste alinea van het artikel wordt nog maar eens duidelijk gemaakt dat volgens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag de nederzettingen in strijd zijn met het volkenrecht en dus illegaal. Dat het vermoorden van totaal onschuldige mensen eveneens illegaal is wordt er niet bij genoemd. Trouw heeft met het publiceren van dit artikel geen empathie met de slachtoffers van deze afschuwelijke moord getoond.

 

J.S.

 

Bronnen:

 

http://www.refdag.nl/opinie/opinie/moord_op_joods_gezin_in_itamar_gevolg_van_jarenlange_haatcampagne_tegen_de_joden_1_539935

 

http://www.zionism-israel.com/blog/archives/00000544.html

 

 

 

Israël akkoord met huizenbouw westoever

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/1859283/2011/03/13/Israel-akkoord-met-huizenbouw-westoever.dhtml

 

Israël heeft toestemming gegeven voor de bouw van honderden huizen voor Joodse kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldde premier Benjamin Netanyahu zondag.

De woningen moeten komen in Gush Etzion, Maale Adumim, Ariel en Kiryat Sefer. Dat zijn nu al de grootste nederzettingen in het bezette gebied. Netanyahu gaf geen exact aantal van de nog te bouwen woningen. De krant Haaretz stelt dat het gaat om vijfhonderd panden.
 
Het besluit kwam kort na de moord op een Israëlisch gezin in Itamar, een nederzetting op de westoever. Een vader, moeder en drie kinderen werden in hun bedden omgebracht met messteken. Volgens de politie is een aantal Palestijnen verantwoordelijk voor het bloedbad. Er is nog niemand opgepakt.
 
De bouw op de Westelijke Jordaanoever is omstreden. Het vormt één van de grootste drempels voor overleg tussen de Palestijnen en Israël. De vredesgesprekken liggen stil sinds Netanyahu in november weigerde een bouwstop voor het gebied te verlengen.
 
De Palestijnen reageerden dan ook geagiteerd op het Israëlische besluit. Een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmud Abbas sprak van "een fout", die zeer waarschijnlijk "grote problemen" gaat opleveren. Ook de Palestijnse autoriteit veroordeelde de beslissing.
 
Israël bezette de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. Enkele maanden later begon de bouw van nederzettingen in het gebied. Nu wonen er inmiddels ongeveer 500.000 kolonisten te midden van 2,5 miljoen Palestijnen. Volgens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zijn de nederzettingen in strijd met het volkenrecht en dus illegaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten