woensdag 9 maart 2011

Van Agt in Pauw en Witteman: “Israël is de hoofdschuldige van het probleem”

Het optreden van Dries van Agt in het programma Pauw & Witteman van afgelopen maandag 7 maart wordt op hun site als volgt aangekondigd:

"Oud-premier Dries van Agt bezocht vorige week samen met de directeur van The Rights Forum Israël en de Westelijke Jordaanoever. Van Agt is bestuursvoorzitter van The Rights Forum, een stichting die zich inzet voor een rechtvaardig Midden-Oosten beleid. Van Agt sprak tijdens de reis onder meer met de Palestijnse premier Salam Fayyad over de opstelling van Nederland tegenover het Israëlisch-Palestijnse conflict sinds het nieuwe kabinet. Ook sprak hij met de Palestijnse oud-minister Hanan Ashrawi, die ook deelnam aan de Madrid Vredesconferentie van 1991"

 

Link naar de uitzending zelf: http://player.omroep.nl/?aflID=12226491

 

 

 

 

De stichting The Rights Forum zet zich naar eigen zeggen in voor een rechtvaardig Midden-Oosten beleid. In werkelijkheid is deze rechtvaardigheid er één die eenzijdig ónrecht doet aan Israël. Logisch, dat de initiatiefnemer voor de oprichting van deze stichting, Dries van Agt, de juiste volgorde van feiten in het Midden Oostenconflict tijdens de tv uitzending van P&W op 7 maart botweg omdraaide. Hij was te gast in P&W voor wie hij naar aanleiding van zijn reis naar Israël en de West Bank van afgelopen 27 februari tot en met 3 maart een dagboek heeft bijgehouden. Van Agt stelde meteen al aan het begin van de uitzending vast, dat Israël de hoofdschuldige is van het conflict tussen de Palestijnen en Israël. Die stelling is niet juist! In werkelijkheid is de verhouding tussen de Arabische landen en Israël de kern van het Midden Oostenconflict en daarom de hoofdschuldige. Israël, als Joodse staat op Islamitisch grondgebied, wordt door deze landen afgewezen met alle gevolgen die dat met zich meebrengt. Van Agt ging in de uitzending verder met op te merken dat 'wie voortdurend wordt aangevallen, zich zelf ook probeert te verweren', en doelde daarmee op de Palestijnse bevolking. Die opmerking gaat echt alle perken te buiten! Het is in werkelijkheid Israël wat voortdurend wordt aangevallen en als reactie daarop zich moet verdedigen. Hoewel van Agt zelfs bij P&W niet meer helemaal kritiekloos wordt benaderd, tóch blijven deze programmamakers in gebreke! Zo onderschatten Pauw en Witteman beiden het wapentuig van de Palestijnen en doen dat bijvoorbeeld af als stenen. Bovendien weerleggen ze niet de opmerking die van Agt maakt, dat de annexatie door Israël van Palestijns gebied enorm is geweest. De Israëlische nederzettingen zijn namelijk gebouwd op maar 3% van het totale oppervlak van de West Bank. Dát had door de programmamakers als argument tegen van Agt horen te worden gebruikt! En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar helaas, het kwaad is al geschied. Dries van Agt mocht weer eens voor de camera zijn indrukken naar aanleiding van zijn bezoek aan Israël en de West Bank, voor een groot kijkerspubliek gaan toelichten.

 

J.S.

 

 

http://www.israel-palestina.info/modules.php?name=News&file=article&sid=1314

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten