dinsdag 12 april 2011

Bloedige strijd Israël en Palestijnen

Bloedige strijd Israël en Palestijnen, luidt de titel van een artikel wat afgelopen maandag 11 april in ondermeer Parool en het Friesch Dagblad werd gepubliceerd. Die titel suggereert de gelijke mate van verantwoordelijkheid van beide partijen voor het conflict, waarbij de lezers het zicht op de juiste volgorde, aanval en de reactie daarop, ontnomen wordt. In het artikel wordt het aantal, op zichzelf heel betreurenswaardig, van zeker 19 Palestijnen die sinds afgelopen donderdag 7 april om het leven gekomen waren, genoemd. Bovendien zouden al 66 andere mensen gewond zijn geraakt. Maar ook aan Israëlische zijde is er veel leed! Naar mijn mening zijn en blijven er altijd twee of zelfs meerdere kanten aan een conflict. Die verschillende kanten worden in dit artikel niet goed afgewogen. Weliswaar wordt gemeld dat 'de nieuwe geweldsuitbarsting' begon met een Palestijnse aanval op een Israëlische schoolbus, het feit dat die aanval doelbewust plaatsvond wordt niet genoeg toegelicht. Een Palestijnse terrorist vuurde een, vanaf de schouder gelanceerde, anti-tank raket op de schoolbus die als zodanig duidelijk herkenbaar was en waar vlak daarvoor 50 schoolkinderen waren uitgestapt. Daarbij raakten 2 mensen onder wie een 16 jarige scholier gewond. Andere voorbeelden van leed die de Israëli's ondergaan en die onderbelicht blijven, zijn ontwikkelingen rond Gaza. Sinds afgelopen januari laten die zien dat de Palestijnse terreurbewegingen bewust de aanvallen op Israël hebben geëscaleerd sinds het uitbreken van de opstanden in Egypte en Tunesië. Palestijnse terroristen hebben afgelopen donderdagmiddag vanuit de Gazastrook een spervuur ​​van niet minder dan 45 projectielen, raketten en mortiergranaten afgevuurd op dorpen in het zuiden van Israël. Vanuit Israël wordt op die aanvallen gereageerd. De beeldvorming over die reacties worden steeds negatiever. In toenemende mate wordt Israël daarbij gezien als een wrede agressor tegenover bijna weerloze Palestijnse burgers die in een underdogpositie verkeren. Hierbij moet worden opgemerkt dat Hamas strijders onschuldige burgers als doelwit kiezen, terwijl de Israëlische strijdkrachten zich richten op de militanten zelf. Een artikel zoals dit, wat alleen het leed van één, de Palestijnse kant, laat zien, doet zeker geen recht aan het toch al zo geschonden imago van Israël.

 

J.S.

 

Bronnen: http://christenenvoorisrael.nl/artikelen/achtergronden/2527-achtergronden-bij-de-raketcrisis-in-zuid-israel

 

http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/1530-palestijnen-vallen-israelische-schoolbus-aan-en-beschieten-zuiden-van-israel

 

Bloedige strijd tussen Israël en Palestijnen

http://m.parool.nl/article/1/1872981/Bloedige-strijd-tussen-Israel-en-Palestijnen.html

 

Bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook zijn sinds donderdag al zeker negentien Palestijnen om het leven gekomen; 66 anderen raakten gewond. De Arabische Liga eiste zondag dan ook een vliegverbod van de Verenigde Naties om nieuwe Israëlische luchtaanvallen te voorkomen.

Het gaat om het ernstigste bloedbad in de Gazastrook sinds de Israëlische Operatie Vergoten Lood in 2008-2009. Toen kwamen in drie weken tijd zeker 1400 Palestijnen en dertien Israëli's om het leven. De meeste Palestijnse slachtoffers waren burgers, bijna alle Israëlische doden militairen.

De nieuwe geweldsuitbarsting begon met een Palestijnse aanval op een Israëlische schoolbus donderdag waarbij twee gewonden vielen, een tiener en de bestuurder. De radicale Palestijnse Hamasbeweging, die sinds 2007 de scepter zwaait in de Gazastrook, heeft laten weten dat die aanslag een vergissing was en dat het niet de bedoeling was kinderen te treffen.

Hamas heeft zaterdag om een staakt-het-vuren gevraagd. Zondag gingen de Palestijnse beschietingen gewoon door. Israël werd getroffen door een tiental projectielen die vanuit de Gazastrook werden afgevuurd.

Israël liet zondag doorschemeren wel oren te hebben naar een bestand. De Joodse staat wil stoppen met het aanvallen van Palestijnse strijders in de Gazastrook als de militante bewegingen de wapens ook laten zwijgen. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, gezegd in een interview met de staatsradio in zijn land. Hamas, de belangrijkste militante organisatie die de Gazastrook controleert, liet in een reactie nog eens weten bereid te zijn tot een wederzijdse wapenstilstand met Israël.

De VN en Egypte hebben tussen de strijdende partijen bemiddeld. Een Palestijnse functionaris die bij de gesprekken betrokken was en niet met naam wil worden genoemd, zei dat er al een bestand zou zijn. Een anonieme Israëlische bron suggereerde dat stilzwijgend een staakt-het-vuren overeen zou kunnen zijn gekomen. ''Wij zullen de tegenpartij de komende dagen beoordelen. De mate waarin Hamas de andere militante groepen controleert, heeft invloed op onze manier van handelen'', aldus de anonieme functionaris.

Barak sloot desgevraagd niet uit dat Israël opnieuw met grondtroepen de Gazastrook binnengaat als er geen einde komt aan het spervuur van Palestijnse raketten. De laatste keer dat dit gebeurde, was eind 2008, tijdens Operatie Vergoten Lood.

Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag gedreigd met een hardere aanpak van militante Palestijnen in de Gazastrook als zij niet stoppen met hun raketaanvallen. ''Als de misdadige aanvallen op Israëlische militairen en burgers doorgaan, zal Israël die beantwoorden met nog meer geweld'', zei hij tegen de publieke radio.

Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof in Den Haag onderzoekt op verzoek van de Palestijnse Autoriteit al meer dan twee jaar of hij bevoegd is voor oorlogsmisdaden tijdens Operatie Vergoten Lood.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De buitenlandse media en zelfs de EU blijven de huidige situatie in Gaza/Zuid Israel opnieuw aanduiden als een geweldspiraal waar beide zijden in gelijke mate voor verantwoordelijk zijn.

 

EU commissaris Catherine Ashton gaf na de aanslag in Sa'ad zelfs een verklaring uit waarin met geen woord werd gerept over het afvuren van een geleide antitank raket op een Israëlische schoolbus.

Deze aanslag betekende een nieuwe oorlogsmisdaad door Hamas die minimaal veroordeeld had moeten worden door Ashton.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten