vrijdag 27 mei 2011

Scènes uit een niet bestaande staat

Op 26 mei 2011 verscheen in Trouw een artikel over een nieuwe en geweldloze strategie van de Palestijnen, die dat doen vanuit hun hoop op de revoluties in de Arabische wereld.

Waar in dit artikel over geschreven wordt is één van mijn ergste doemscenario's, het nieuwe gezicht van de Palestijnse strijd, wat overal op de Westoever te beluisteren valt: geen aanslagen, maar marsen. Geweldloos verzet. Met Gandhi en Mandela als voorbeelden, geven ze het gevecht om een eigen staat een nieuw gezicht.

Op het eerste aanvoelen zou je denken dat deze nieuwe strategie humaner van opzet is dan de eerdere tactieken van de Palestijnen. Maar wie dieper ziet, beseft dat wat zich hier afspeelt eerder doortrapt van opzet is dan humaan. Hoe sinister het op zichzelf ook is, tegen gewapende organisaties kan gemakkelijker geweld worden gebruikt dan tegen ongewapende massa's. Maar die kunnen ook heel gevaarlijk zijn! Daar komt nog bij dat de massa's ook niet goed geïnformeerd zijn en worden. Khaled Mesjaal, bijvoorbeeld roept op om geen angst te hebben voor Hamas, wat veranderd zou zijn. Hoe zo veranderd? Het Hamas Handvest streeft immers nog steeds naar de vernietiging van Israël en wil dus geen erkenning van de Joodse staat. En zonder die erkenning kan Israël nu eenmaal niet een duurzame vrede sluiten. Het artikel is enkel vanuit het Palestijnse perspectief geschreven. Dit initiatief wordt veel te positief benaderd. De gevolgen daarvan kunnen voor Israël desastreus gaan uitpakken. Maar daar wordt helemaal aan voorbijgegaan.

 

J.S.

Dit commentaar is ook in de trouwmonitor geplaatst.

http://trouwisrael.blogspot.com/2011/05/scenes-uit-een-niet-bestaande-staat.html

 

Scènes uit een niet bestaande staat

STEVO AKKERMAN | RAMALLAH − 26/05/11, 15:19

 

De Palestijnen putten hoop uit de revoluties in de Arabische wereld. Met Gandhi en Mandela als voorbeelden, geven ze het gevecht om een eigen staat een nieuw gezicht. Het front is niet alleen op straat, ook in de diplomatie en zelfs op het voetbalveld.

1. Traangas in Bilin

Vanaf enige afstand ziet het er uit als een bizar ballet. Mensen bewegen zich groepsgewijs richting een hek, waar ze worden begroet met luide knallen en grijze rookwolken, en dan trekken ze zich nogal chaotisch terug. Als ze elkaar weer gevonden hebben, herhaalt alles zich: de golf richting het hek, de knallen, de rook, de chaos, de hergroepering.


http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/2437652/2011/05/26/Scenes-uit-een-niet-bestaande-staat.dhtml

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten