zaterdag 18 juni 2011

Hoeveel onjuistheden kan een NOS artikel over Israel bevatten?

 

Hoeveel onjuistheden kan een NOS artikel over Israel bevatten?

IMO Blog, 18 juni 2011

In een artikel op de website van de NOS weet men bijzonder veel onjuistheden bij elkaar te zetten. Door weglaten van cruciale informatie wordt het misleidende beeld nog versterkt. Het verbaast eigenlijk niet meer, maar het blijft schandalig dat een organisatie die uit de publieke middelen wordt betaald zulk broddelwerk aflevert.

Men schrijft:

In de tweede helft van vorig jaar was bijna de helft van de Palestijnen in de Gazastrook werkloos. Dat staat in een rapport van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA.

Ruim 45 procent van de Palestijnen zat zonder werk en dat is één van de hoogste percentages ter wereld.


Men citeert vervolgens UNRWA hoofd Chris Gunness die natuurlijk Israel de schuld geeft, dat een 'moedwillig beleid voert om mensen te verarmen' en de import en export vrijwel onmogelijk maakt. Hij vervolgt: 'Honderdduizenden productieve mensen worden hierdoor veroordeeld tot hulpbehoevendheid', waarna de NOS meldt dat: 'Vooral de privé-sector is getroffen door de Israëlische maatregelen. Daarin verdwenen 8000 banen, waardoor de werkloosheid met bijna 8 procent steeg in vergelijking met de eerste helft van 2010.' Tot slot wordt gemeld dat Israel de Gaza blokkade in 2006 begon en na de machtsovername van Hamas in 2007 verscherpte.

Hoeveel onjuistheden en omissies zitten er in dit artikeltje?

1. De werkloosheid is volgens het Palestijnse Buro voor Statistiek 30,8%. Dat is nog steeds veel, maar toch wat minder dan de 45% van de UNRWA. Volgens het IMF was er afgelopen jaar een economische groei van ruim 15%, vanwege de versoepeling van de blokkade. UNRWA is natuurlijk geen neutrale bron, maar een radicaal pro-Palestijnse organisatie waar voornamelijk Palestijnen werken, en met banden met Hamas. UNRWA heeft in het verleden onjuiste informatie gegeven, bijvoorbeeld over het zogenaamde Israelische bombardement van een UNRWA school tijdens de Gaza oorlog. De NOS (en ook andere media) geeft de informatie van UNRWA echter weer alsof het een volkomen betrouwbare bron is, geen partij in het conflict met een belang bij het voorstellen van de zaken op een bepaalde manier.

2. De Gaza blokkade is na het incident met de Mavi Marmara vorig jaar versoepeld. Ook daarvoor kwamen er al dagelijks meer dan honderd vrachtwagens met humanitaire goederen binnen, maar daarna is zowel de import als de export verder versoepeld en zijn de lijsten met toegestane producten afgeschaft. Daarvoor in de plaats kwam een lijst met verboden zaken. Daaronder vallen met name zaken die voor de fabricage van wapens gebruikt kunnen worden of anderszins strategische waarde hebben.

3. Niet alleen Israel is verantwoordelijk voor de blokkade, ook Egypte. Egypte heeft haar grens met Gaza onlangs open gesteld, al had het ook direct restricties gesteld en waren er klachten van Palestijnen over lange wachttijden of dat ze uberhaupt niet werden binnen gelaten. Ook Egypte heeft blijkbaar behoefte aan enige controle.

4. Hamas heeft de grens met Egypte recentelijk gesloten, uit woede over de Egyptische restricties (maar mogelijk ook om de handel via de tunnels te beschermen).

5. Er worden geregeld wapens gevonden die men van Egypte naar Gaza smokkelt, zoals dit bericht op Nieuws.nl laat zien. Israels vrees voor wapensmokkel is dus reeël. Hamas smokkelt steeds betere wapens de Gazastrook in, zoals raketten die tot Tel Aviv rijken en antitank raketten. Deze wapens vergroten de kans op een hernieuwd conflict. Kortom: Israel voert geen 'moedwillig beleid om de bevolking te verarmen' maar probeert terecht deze smokkel waar mogelijk tegen te gaan.

6. Steeds maar weer lezen we dat nieuwe luxe winkelcentra, vakantie- en zwemparadijzen hun deuren openen in de Gazastrook. Daar profiteert natuurlijk niet iedereen van, maar blijkbaar is er genoeg geld, cement en andere bouwmaterialen voor deze zeer luxe gebouwen. Zonder enige import van materiaal zou dit uiteraard onmogelijk zijn.

7. Als het verlies van 8000 banen een stijging van de werkloosheid met 8% betekent, dan bestaat het deel van de bevolking dat kan werken blijkbaar maar uit 100.000 mensen. Dat lijkt me erg onwaarschijnlijk op een bevolking van anderhalf miljoen mensen. In de zin ervoor wordt bovendien gesproken van "Honderdduizenden productieve mensen" die "worden veroordeeld tot hulpbehoevendheid". Ofwel men heeft zich vertypt ofwel ze zitten daar bij de NOS echt vreselijk te suffen.

Het is triest dat de publieke omroep, die wordt betaald uit de algemene middelen, keer op keer dit soort broddelwerk aflevert.

Donderdag had de NOS bovendien weer eens een lekker gekleurde reportage. Het zinde verslaggever Sander van Hoorn niet dat Maxime Verhagen niet van plan is een eenzijdig uitgeroepen Palestijnse staat te erkennen, en 'eenzijdige stappen zei af te wijzen'.
'Zo'n staat kan alleen de uitkomst zijn van onderhandelingen met Israel' zo verklaarde Verhagen, en ook dat hij voor een tweestatenoplossing is. Van Hoorn onderbrak hem met de mededeling dat er de afgelopen twee jaar niks is gebeurd, er zijn alleen maar meer nederzettingen bij gekomen.

Er is inderdaad weinig vooruitgang geboekt, maar een neutrale verslaggever had eerder gevraagd wat de minister denkt te kunnen doen aan die impasse zonder zelf al een oordeel te geven over de schuldige partij. Het is Van Hoorn kennelijk ontgaan dat Abbas de onderhandelingen heeft afgebroken (nadat hij na lang treuzelen er met de haren bij was gesleept door de VS) en met steeds nieuwe eisen kwam. Er zijn overigens geen nieuwe nederzettingen bij gekomen, wel nieuwe huizen maar dat alleen binnen de reeds bestaande gemeentegrenzen. Ik vind dat ook geen geweldig gebaar van Israel, maar de hakken in het zand strategie van de Palestijnen is niet bepaald bemoedigend. Bovendien weigert de 'gematigde' PA van Abbas om Israel onomwonden (als Joodse staat) te erkennen en ook te verklaren dat een tweestatenoplossing niet samengaat met het zogenaamde recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen en vooral hun miljoenen nakomelingen. Ook weigert Abbas een einde te maken aan de verheerlijking van 'martelaren' ofwel terroristen zoals Dalal Mughrabi, die achter een buskaping zat met tientallen doden, waaronder meer dan tien kinderen.

Maar laten we niet moeilijk doen, de nederzettingen zijn het enige obstakel en de Palestijnen willen niets lever dan vrede en een staat naast Israel. Onze regering echter is slap en loopt als een schoothondje achter de VS aan, in plaats van dat ze de ballen heeft om voor Palestijnse rechten op te komen. Dat is immers wat de mensen willen horen en de publieke omroep dus moet leveren, toch?

Ratna Pelle

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten