zaterdag 11 juni 2011

Jaarlijkse Gay Pride Parade in Tel Aviv

 
Het mag niet van Tante Anja, maar ook ik zie de positie van homo's en lesbo's in Israel als goed voorbeeld van Israels democratische verworvenheden en de grote persoonlijke vrijheid die er heerst. Meulenbelt, die zelf zo actief is geweest in de vrouwen- en ook homo/lesbobeweging, maakt zich ontzettend kwaad over dit 'misbruik':
 
Dat Israël zich zorgen maakt over hun tanende imago als liberaal en vrijheidslievend land is geen geheim. Kennelijk zijn er toch nogal wat mensen die vinden dat Palestijnen ook mensen zijn, en dat je die, bijvoorbeeld, niet dood moet schieten. Ook hun kinderen niet.
Maar om er voor te zorgen dat ook Palestijnen mensenrechten hebben, en burgerrechten, dat is in Israël een beetje te ingewikkeld. Dus verzinnen ze daar van alles om toch op het westen de indruk te maken dat ze een geweldig progressief land zijn, zeker vergeleken met al die achterlijke Arabieren waar ze tussen zitten. Een groep die daar heel geschikt voor zijn zijn de homo's. Geef die wat extra subsidie om in Tel Aviv een gay pride te houden (liever niet in Jeruzalem, want dat vinden de haredim, de orthodoxe joden niet prettig) en presto! Voor een paar ton een geweldige nieuwe slogan: Israel het land van de homorechten. Want zeg nou zelf, iemand al een gay pride gezien in Gaza? Of in Libanon of Iran, nee toch? [ zie: anjameulenbelt.sp.nl/weblog/2011/06/09/homos-als-propagandamateriaal/  ]
 
Ik snap Meulenbelts irritaties wel, want het is natuurlijk niet leuk te moeten erkennen dat in het land dat je zo haat de homorechten heel wat beter geregeld zijn dan in het would-be land dat je zo aanbidt. Zeker, er valt nog veel te verbeteren in Israel, maar inderdaad, kom in Gaza of in Damascus maar eens om zo'n gay pride. Of de vrijheid te zeggen wat je wilt en te demonstreren. Of stemrecht, ook als je tot een etnische minderheid behoort. Of de vrijheid je eigen geloof vrijelijk te belijden en gebedshuizen te bouwen. Etc.
 
De meeste Israeli's vinden dat je Palestijnen, ook kinderen, niet zomaar dood mag schieten. De meeste soldaten en de leger- en politieke leiding trouwens ook, evenals het hooggerechrshof. Israelische Arabieren hebben burgerrechten, Palestijnen niet omdat ze geen Israelisch staatsburger zijn. Maar met 'Palestijnen' bedoelen antizionisten vaak ook de Arabieren in Israel, die ze niet als (meer of minder goed) geintegreerde Israeli's zien maar als onderdrukte Palestijnen. Israeli's 'verzinnen' niet van alles, ze benadrukken zoals ieder volk en land hun kwaliteiten. En omdat er zoveel leugens over Israel verteld worden en het land veelvuldig als een Apartheidsstaat wordt voorgesteld of een religieuze dictatuur, benadrukt men de dingen die laten zien waarom dat zo'n onzin is. En dat zijn toevallig precies de dingen waar progressieve mensen ook voor staan, zoals politieke en burgerlijke vrijheden, respect voor minderheden etc. Een en ander laat heel helder zien waarom het zo idioot is dat juist links zich de laatste tijd zo tegen Israel keert. Er is, nogmaals, genoeg op Israel aan te merken, maar de hetze van juist mensen als Meulenbelt slaat volledig door en is niet gericht op het helpen verbeteren van bepaalde zaken maar het delegitimeren van Israel. Meulenbelt is een verklaard tegenstander van Israels bestaansrecht, zogenaamd omdat het een etnocratie zou zijn. Ze is echter niet tegen een Palestijnse staat die de islam en de sharia in haar grondwet als basis noemt, of de vele Arabische staten die dat ook doen en die de burgerlijke en politieke vrijheden van alle burgers, en in het bijzonder van minderheden, ernstig hebben ingeperkt. De kans dat de Palestijnse staat die op de plaats van Israel zou komen progressiever, homovriendelijker en vrouwvriendelijker wordt dan het imperfecte Israel nu is, is nihil. En de kans dat Joden, waarvan Meulenbelt c.s. altijd zeggen daar toch echt helemaal niks tegen te hebben, wel gelijk behandeld zullen worden in een Arabische meerderheidsstaat, is eveneens nihil. En dat weet Meulenbelt natuurlijk ook ergens wel. Daarom wringt het ook allemaal zo.
 
RP
-----------

Tens of thousands kick off Tel Aviv's annual Pride Parade

   
 


MKs Tzipi Livni, Nitzan Horowitz address opening ceremony at Gan Meir; Livni says protecting every citizens' rights should not be a political issue.

Tel Aviv kicked off the annual Gay Pride Parade early Friday afternoon. Police closed streets along the parade route and near the beach in central Tel Aviv as the procession and street party got under way with tens of thousands of participants.

At the Parade's opening in Gan Meir, opposition head MK Tzipi Livni (Kadima) told the crowd that all people have the right to be who they want to be, and the issue does not need to be a political issue dominated by the Left. 

Quoting Israel's Declaration of Independence, Livni said it is the responsibility of the government and of all politicians to protect the rights of all people.

Also speaking, was MK Nitzan Horowitz (Meretz), who told the crowd that as a gay man, he could have only dreamed to be in a place like this when he was a teenager. "We will expand the struggle so that anybody who wants to live his or her life on their own path, can do that without fear of being cursed or hit in the street, without fearing being thrown out of their home, and with the fear of being harassed at work."

Thousands of people had already gathered in Gan Meir before the parade began, which culminated with abeach party expected to last until the evening. The parade began in Gan Meir at around 1:30 p.m., passed through Bograshov and Ben Yehuda Streets and was set to end at Gordon Beach.

Some of the best DJs in town and international guests will keep the beach party going until 6:30 p.m. Performers include Lovegang (Hamburg), Erez B.I., Samuel Blacher, Israel Aharoni, Ziona Patriot, Offir Malol, Shimai (Barcelona), Oscar Loya (Berlin) and many more. 

Over 5,000 tourists were expected to arrive from overseas just to join in the celebrations, said Shai Doitsh, "Tel Aviv Gay Vibe" Brand Manager and national board member of the LGBT Aguda.

Subscribe to our Newsletter to receive news updates directly to your email

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten