dinsdag 26 juli 2011

Anti islamisme en de lessen van Oslo

 

Helaas wordt de tragedie die zich pas een paar dagen geleden afspeelde in Noorwegen alweer gretig gebruikt door mensen van verschillende pluimage om er hun politieke punten mee te scoren. Israel zit erachter, roepen enthousiaste bloggers en 'Israel critici' (nee, geen antisemieten, hoe kom je erbij, we hebben slechts legitieme kritiek op het beleid van Israel). 'Moorden is fout, maar Noorwegen is ook wel heel erg anti-Israel en antisemitisme werkt als een boemerang', kwam ik op een radikale pro-Israel blog tegen. Alsof het toch een beetje hun eigen schuld is. Op Joop een lange discussie naar aanleiding van een foute tweet van een fout PVV raadslid. De PVV verbreidt precies de ideeën die tot dit soort daden kunnen leiden, zegt de een, waarbij anderen het generaliseren binnen links en rechts hekelen. Hieronder een opvallend genuanceerd artikel van Joost Niemöller, geen linkse jongen, waarin hij kritisch naar de anti-islambeweging kijkt .

 

RP 

 

Ik denk dat er tijd is voor bezinning onder de anti-islam beweging op het internet, die naar mijn idee al een tijd is doorgeslagen in fanatieke haat, dezelfde fanatieke haat die terug te vinden is onder hun directe tegenstanders, de radicale moslims. Het zijn groepen die veel meer op elkaar lijken trouwens, dan ze zelf ooit zullen toegeven. Voor de fanatieke moslims is er maar één probleem, en dat is het Westen. Een onderzoek van Pew, wereldwijd onder moslims gehouden, gaf aan dat deze ideeën wijdverspreid zijn. Ik schreef er onlangs over, wrang genoeg net voordat de aanslagen in Oslo bekend werden. Er zijn betere momenten denkbaar om met moslimkritiek te komen!

..... Wat Breivik vooral gemeen heeft met de toon op deze sites, is de volstrekte afwezigheid van enige twijfel, en daarom ook van de mogelijkheid tot het voeren van een debat. Hier spreken de gelovigen. En gelovigen hoeven niet persé in een God te geloven. Gelovigen kunnen net zozoeer atheïst zijn. Bizar genoeg is het juist de afwezigheid van een debat, die op de site Brussels Journal nu wordt aangehaald als de oorzaak van de aanslagen in Oslo. Jawel, maar voor een debat is meer nodig dan alleen de mogelijkheid om je te uiten. Daartoe is ook nodig dat je in een gesprek de mogelijkheid open laat dat je tegenstander ook gelijk zou kunnen hebben. Wie kijkt naar de hysterische toon die Pamela Geller nu weer aanslaat op haar site, weet dat dit daar allang niet meer mogelijk is.

 

-----------------------------  

 

Lessen van Oslo. Het boek

http://www.dagelijksestandaard.nl/2011/07/lessen-van-oslo-het-boek

Geplaatst door Joost Niemoller op 24 juli, 2011 - 14:05 in Frontpage

 

 Anders Behring Breivik plaatste een boek van zo'n 1500 pagina's op het internet. Zijn wereldbeeld kan één op één gelegd worden op de anti-moslim gemeenschap op het internet. Dat zijn ongemakkelijke feiten, die links en rechts al veel agressie hebben opgeroepen tussen enerzijds het 'linkse' kamp en anderzijds het 'rechtse', waarbij, zoals te verwachten viel, veel haat over en weer ging, veel modder werd gegooid, de jijbakken niet van de lucht waren en hoon stond tegenover verontwaardiging. 

 

Op het internet zijn de stellingen ingenomen en is het bij wijze van spreken al heel lang oorlog. Twijfel en zelfinzicht zijn producten die op het internet zelden te vinden zijn. Dat ligt voor een deel aan het medium zelf: Mensen praten nu eenmaal anders met elkaar als ze elkaar kunnen aankijken en een normaal gesprek kunnen voeren. Voor een deel ligt het ook aan het woeste opinieklimaat dat in Europa aan het groeien is, sinds de massamigratie vanaf de jaren zestig hier plaats heeft gevonden, en een openlijk poltiek debat hierover nauwelijks heeft kunnen plaatsvinden. 

 

Breivik, is volgens zijn boek (dat gisteravond op het internet verscheen, maar nu via die link althans niet meer te vinden is) een overtuigde anti islamist. Ook is hij een christen. Een Israël aanhanger. Iemand die zegt dat hij niets heeft tegen moslims, zelfs moslimvrienden heeft, maar wel iets tegen de islam. Hij heeft, zo werd al overal opgemerkt, veel bewondering voor Geert Wilders, en enkele andere vooraanstaande anti-islam en nationalistische politici. In zijn boek schrijft hij dat hij te verwachten dat die zich fel van hem af zullen keren na zijn daden, maar dat hij ze dit niet kwalijk zal nemen. Nu, dat is inderdaad gebeurd. Wilders twitterde al vrij snel dat hij  afstand nam van die vreselijke aanslag van deze zieke geest. 

 

Maar is dat voldoende? 

 

Ik denk het niet. Ik denk dat er tijd is voor bezinning onder de anti-islam beweging op het internet, die naar mijn idee al een tijd is doorgeslagen in fanatieke haat, dezelfde fanatieke haat die terug te vinden is onder hun directe tegenstanders, de radicale moslims. Het zijn groepen die veel meer op elkaar lijken trouwens, dan ze zelf ooit zullen toegeven. Voor de fanatieke moslims is er maar één probleem, en dat is het Westen. Een onderzoek van Pew, wereldwijd onder moslims gehouden, gaf aan dat deze ideeën wijdverspreid zijn. Ik schreef er onlangs over, wrang genoeg net voordat de aanslagen in Oslo bekend werden. Er zijn betere momenten denkbaar om met moslimkritiek te komen! 

 

Maar, zoals gezegd, Anders Behring Breivik heeft een één op één relatie met de anti moslim gemeenschap op het internet. Zijn grootste held is de blogger Fjordman. Die haalt hij niet alleen continu aan in zijn boekwerk, maar zelfs de titel ervan is gelijk aan een manifest-achtig stuk van Fjordman. (Het stuk van Fjordman is hier te vinden.) Volgens sommigen is Breivik dan ook Fjordman. Ik kan daar niks over zeggen. Ik ken Fjordman niet. Het wordt op de door Breivik ook veelvuldig aangehaalde anti islam sites van Pamela Geller, Atlas Shrugged, en op de sites Gates of Vienna en Brussels Journal ontkend, ik mag wel zeggen in alle toonaarden. 

 

Wat Breivik vooral gemeen heeft met de toon op deze sites, is de volstrekte afwezigheid van enige twijfel, en daarom ook van de mogelijkheid tot het voeren van een debat. Hier spreken de gelovigen. En gelovigen hoeven niet persé in een God te geloven. Gelovigen kunnen net zozoeer atheïst zijn. Bizar genoeg is het juist de afwezigheid van een debat, die op de site Brussels Journal nu wordt aangehaald als de oorzaak van de aanslagen in Oslo. Jawel, maar voor een debat is meer nodig dan alleen de mogelijkheid om je te uiten. Daartoe is ook nodig dat je in een gesprek de mogelijkheid open laat dat je tegenstander ook gelijk zou kunnen hebben. Wie kijkt naar de hysterische toon die Pamela Geller nu weer aanslaat op haar site, weet dat dit daar allang niet meer mogelijk is. 

 

In zijn boek geeft Breivik aan dat hij zich allang niet meer in een gemoedstoestand bevindt waarin er voor zo'n debat ruimte zou zijn. Sterker nog: Hij spuwt op alles wat zoiets zou willen. Voor hem is het oorlog, en wel een oorlog van de kruisridders tegen moslims. In een oorlog wordt er niet meer gesproken. Breivik zegt in het boek dat hij zich negen jaar lang heeft voorbereid op de aanslagen. Al die tijd heeft hij zich gelaafd aan Fjordman, aan Wilders, aan Geller. Dat valt gewoon niet te ontkennen. 

 

En toen hij op het eiland stapte, moet hij nog extra kracht gezocht hebben bij de pathetische muziek op zijn iPod. Uit getuigenverklaringen kon worden opgemaakt dat hij 'oordopjes' opdeed voor hij met schieten begon. Dat is natuurlijk veelzeggend in dit verband. Het waren alleen geen oordopjes, het was hoogstwaarschijnlijk de muziek die hij op repeat had staan op zijn iPod. Deze muziek.

Althans, zo beschrijft hij het in zijn boek. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten