vrijdag 1 juli 2011

Trouw negeert het werkelijke probleem van de Gazavloot

 
 

http://www.zionism-israel.com/blog/archives/00000570.html

IMO Blog, 2011

Dagblad Trouw wordt een steeds eenzijdiger pro-Palestijns krantje. Het hoofdredactionele commentaar van afgelopen dinsdag doet het voorkomen alsof er een foute partij is, Israel, en een onschuldig slachtoffer, de Palestijnen. Israel moet ook weer van alles: de blokkade opheffen, de Gazavloot doorlaten (en 'vriendelijk begeleiden naar de haven van Gaza'), stoppen met nederzettingen bouwen en met de Palestijnen gaan praten (er staat niet bij met wie precies).

Een hoop eisen in een stukje van 387 woorden. En er is uiteraard van alles mis met Israel: het neemt een 'geharnaste en onintelligente houding aan', het kiest voor 'een primitieve reactie van de harde hand' en zou dat steeds doen, het houdt een 'immorele blokkade' in stand, het heeft onterecht journalisten die met de Gazavloot meevaren gedreigd met tien jaar verbanning en verspilt daarmee zijn predikaat de enige democratie van het Midden-Oosten te zijn, het heeft een 'angstig-agressieve houding'. Ook ontbreekt het Israel aan een 'wijs en creatief leiderschap'.

Een hoop kritiek in zo'n kort stukje, waarvan een gedeelte onjuist. Israel had haar dreigement aan journalisten al snel weer ingetrokken. Zonder blokkade zouden er geen schepen naar Gaza zijn. Ja, en wel nog meer wapens voor Hamas. Bovendien heeft het feit dat humanitaire goederen onbeperkt door worden gelaten, geen effect op de organisatoren. Er staat niet één woord in over Hamas, over het geweld van de Gaza vloot activisten vorig jaar, de wapensmokkel en raketten van Hamas, de eisen die president Abbas steeds stelt aan onderhandelingen en het probleem dat er nu wel/niet een overeenkomst is met Hamas. Dat maakt het allemaal maar ingewikkeld.

Men negeert het feit dat zeeblokkades in oorlogstijd een legitiem middel zijn om je vijand te verzwakken. Je kunt erover twisten of er van een oorlog sprake is, maar Hamas leiders houden niet op om de vernietiging van Israel en de verdrijving van de Joden te bepleiten, en er worden nog steeds regelmatig raketten afgevuurd vanuit Gaza op Israel. Er worden geregeld wapenleveranties voor Hamas onderschept door Israel of Egypte.

De Trouw redactie zwijgt over de bewezen connecties van de Free Gaza organisatie met Hamas - waarover notabene ook haar eigen journalist (en ex-ICCO-medewerker) heeft bericht, met de Moslim Broederschap en de extremistische IHH. De Nederlandse organisator Rob Groenhuijzen heeft in de jaren '70 meegedaan aan een trainingskamp van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina en heeft drie jaar vastgezeten voor verboden wapenbezit. Hij zegt, geconfronteerd met deze feiten door blogger Keesje Maduraatje, geen spijt te hebben van zijn verleden.

De meeste media hebben al deze onthullingen genegeerd, en blijven de Gaza flottielje beschrijven als gedreven door humanitaire overwegingen en een logische reactie op een wrede en onmenselijke blokkade. Ondertussen heeft Israel sterke aanwijzingen dat verschillende 'vredesactivisten' Israelische soldaten willen doden.

Uit verschillende bronnen blijkt dat er in Gaza geen humanitaire ramp plaatsvindt. Er is armoede, er is werkloosheid, maar geen hongersnood, geen massale uitbraak van ziekten en de levensstandaard ligt ruim boven die van de meeste landen in Afrika boven de Sahara. De situatie in Gaza is al helemaal niet te vergelijken met Soedan, of Kongo of Rwanda. Israel laat onbeperkt voedsel en andere humanitaire goederen door en er wordt bovendien flink gebouwd: het ene na het andere luxe hotel, vakantieresort, waterparadijs of winkelcentrum opent de deuren. Nee, dat is niet voor iedere Gazaan weggelegd, maar het materiaal is er, de investeerders zijn er (en hebben blijkbaar vertrouwen in de zaak), de klanten zijn er en Hamas keurt het allemaal goed. Er zijn genoeg problemen in Gaza, zoals de onderdrukking van vrouwen, christenen en homo's, het ontbreken van de vrijheid je mening te uiten, en spontane explosies wanneer organisaties zich wat te kritisch opstellen tegenover Hamas. Over al deze zaken wordt nooit bericht, want daarvan kan men Israel niet de schuld geven.

Trouw, en met haar veel andere media, lijden aan een tunnelvisie: de schuldige is al bekend, en alle zaken die een andere kant op wijzen worden genegeerd. Het levert slechte journalistiek op, onvolledigheid, gebrek aan hoor en wederhoor, gebrek aan originaliteit en visie en het doet de waarheidsvinding geen goed. Van objectieve en onbevooroordeelde verslaggeving is geen sprake meer. Trouw, graag wat meer nuance en diepgang in je commentaren!

Ratna Pelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten