donderdag 15 september 2011

Oud-redacteur Hans Moll bekritiseert kwaliteitskrant NRC in boek

 

De berichtgeving van NRC Handelsblad over Israel en de Palestijnen is over het algemeen erg gekleurd, zoals ook blijkt uit mijn onderzoek: 

 

Het blijkt dat de berichtgeving in NRC Handelsblad ondanks dat behoorlijk gekleurd is, met veel meer aandacht voor het Palestijnse perspectief. Men citeert vaker Palestijnen (of Israëli's die juist erg kritisch zijn naar Israël), maakt meer gebruik van bronnen die de Palestijnse visie ondersteunen en besteedt veel meer aandacht aan Israëls geweld en wangedrag dan aan dat van de Palestijnen. Ook de opiniestukken die in de onderzochte periodes werden geplaatst waren bijna allemaal eenzijdig en van bekende felle critici van Israël zoals Gretta Duisenberg en Mohammed Benzakour.

 

Het bleek dat NRC haar eigen principe van scheiding van feit en opinie niet nakwam en een aantal van haar eigen visies op hinderlijke en ontoelaatbare wijze doorklonk in de berichtgeving. Zo laat NRC niet alleen in hoofdredactionele commentaren weten dat zij Hamas als een pragmatisch geworden beweging beschouwt die bij het vredesproces betrokken moet worden, dit blijkt ook uit allerlei suggestieve opmerkingen in nieuwsartikelen en analyses, uit de keuze voor diverse interviews met gematigde Hamas leiders, en uit het prominent brengen van nieuws dat Hamas in een gunstig daglicht stelt (bijvoorbeeld haar aanbod voor een langdurig bestand). Israëlische vredesvoorstellen, evenals radicale, onverzoenlijke en zelfs antisemitische uitspraken van Hamas worden daarentegen genegeerd of gebagatelliseerd. Tegelijkertijd is er heel veel aandacht voor de voortgaande bouw in de nederzettingen, en voor harde uitspraken van Israëlische leiders, terwijl hardline-posities van president Abbas worden genegeerd

 

Dit onderzoek is door de media genegeerd, maar nu een oud-journalist een boekje open doet over een en ander komt er misschien eindelijk aandacht voor en zal de NRC zich moeten verantwoorden voor haar subjectieve en eenzijdige berichtgeving over het conflict. 

 

RP

----------- 

 

Oud-redacteur bekritiseert NRC in boek 

 

woensdag 14 september 2011

Hans Moll, oud-redacteur van NRC Handelsblad, bekritiseert zijn voormalig werkgever in het boek "Hoe de nuance verdween uit een kwaliteitskrant", dat op 21 september verschijnt. Moll wil met het boek aantonen dat NRC Handelsblad vooringenomen is wat betreft de weergave van het Midden-Oostenconflict en bovendien weinig oog heeft voor het groeiend antisemitisme in de Arabisch-islamitische wereld. Hans Moll was van 1987 tot 2010 redacteur bij NRC Handelsblad, waar hij werkte voor verschillende redacties. Het eerste exemplaar van "Hoe de nuance verdween uit een kwaliteitskrant" wordt door de auteur overhandigd aan Ronny Naftaniel, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël. 

Bron: Persbericht 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten