maandag 24 oktober 2011

In NRC: Ramsy Nasr, dichter des Palestijnse Vaderlands

 
Naast de NRC werd Nasr's stuk ook op Joop.nl geplaatst.
 
 

IMO Blog, 2011

Ramsy Nasr, Palestina activist des Vaderlands, schreef weer eens een schotschrift tegen Israel en tegen onze regering, die zou geloven in 'unter- en ubermenschen' en Israel in de vermeende etnische zuivering van de Palestijnen steunt. NRC Handelsblad vond dit getuigen van zo'n verfijnde smaak en diepgaand inzicht, dat men het stuk in de 'Slijpsteen voor de Geest' plaatste.


Rosenthal is niet evenwichtig, zo begint Nasr, omdat hij o.a. een EU verklaring waarin vooral Israel weer de les werd gelezen (en de door de VN onlangs legaal genoemde blokkade van de Gazastrook werd veroordeeld), afwees. Maar hoe is het met zijn eigen evenwicht? Hij suggereert voor een tweestatenoplossing te zijn; mooi. Maar dan komt de bekende riedel. Hamas heeft de verkiezingen in 2006 gewonnen, en had daarom niet geboycot mogen worden. Dus toen in Duitsland de nazi's aan de macht kwamen, mochten andere landen geen boycot afkondigen, want het waren toch vrije verkiezingen geweest? Of een meer recente en wat minder beladen vergelijking: toen de partij van Jörg Haider in de Oostenrijkse regering kwam, en zelfs de EU-partners alleen nog op het laagst mogelijke niveau contacten wilden onderhouden.

De Palestijnen mochten stemmen, maar wanneer zij op een racistische partij stemmen die tevens een radicaal islamitische gewapende beweging is, dan hoeven zij niet te verwachten dat Israel en het Westen in hun handen staan te klappen omdat ze zo vrij hebben gekozen. Vrijheid brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. In echte democratieën nemen geen racistische en gewapende partijen deel aan de verkiezingen, en volgens de Oslo Akkoorden kon dat ook niet. Dus je kunt je afvragen hoe legitiem die deelname überhaupt was. Nasr stelt cynisch:

Je zet anderhalf miljoen burgers gevangen op een gebied zo groot als twee keer Texel, onthoudt hun elk contact met de buitenwereld, en wacht tot ze genuanceerder leren stemmen.

Hij heeft het hier, let wel, over het Nederlandse beleid dat in zijn ogen zo onevenwichtig zou zijn door dit te steunen. Hij verzwijgt dat de blokkade van Israel een reactie was op de bloedige en illegale coup door Hamas in 2007 en de vele raketbeschietingen die volgden. En niet te vergeten de wapensmokkel via Rafah maar ook via zee. Maar dat zijn teveel nuances voor Nasr, net als het feit dat duizenden Gazanen jaarlijks medische behandelingen in Israel hebben gekregen, duizenden toestemming kregen naar de Westbank te reizen voor medische behandeling, en duizenden jaarlijks op hadj naar Saudi-Arabië gaan. Details. Nasr foetert verder:

Maar dan. Na de Israëlische verkiezingen van 2009 worden ook daar twee extremistische partijen opgenomen in de regering: Israël Ons Thuis en Shas. Geen van beide Israëlische partijen accepteert de grenzen van 1967, ze streven naar een etnisch zuiver, joods Israël met behoud van de nederzettingen.

Onzin. Shas heeft de Oslo plannen gesteund in ruil voor extra geld voor de yeshiva's, en zou wederom bereid zijn een compromis te aanvaarden als ze worden afgekocht. Fraai is anders, maar het is niet wat Nasr ervan maakt. En dat ze een etnisch zuivere Joodse staat nastreven is uit zijn grote duim gezogen. Veel en hard roepen, de NRC en Joop nemen het toch wel klakkeloos over, en niemand die het checkt.

Ook Yisrael Beiteinu is niet voor een etnisch zuivere staat. Ze vinden wel dat Arabieren in Israel een loyaliteitseed moeten afleggen. Ze accepteren de 'grenzen' van 1967 niet, maar zijn wel bereid tot een territoriaal compromis: een uitruil van de grote nederzettingen blokken voor - wat Yisrael Beiteinu betreft - gebieden in Israel waar veel Arabieren wonen. Het is mijn standpunt overigens niet, maar Nasr maakt er een karikatuur van. Oh ja, en laten we niet moeilijk doen over een detail als dat beide partijen in een regering zitten die de tweestatenoplossing erkent en meermaals heeft gesproken over Palestijnse nationale aspiraties, terwijl Hamas alleen heerst in Gaza en steeds weer duidelijk maakt het hele land te willen 'bevrijden' en de Joden als, jawel, untermenschen te zien.

Lees verder op: http://www.zionism-israel.com/blog/archives/00000611.html

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten