zondag 2 oktober 2011

Oud journalist NRC Handelsblad Hans Moll beschuldigt krant van partijdige berichtgeving

 

 

Oud journalist NRC Handelsblad beschuldigt krant van partijdige berichtgeving

http://www.zionism-israel.com/blog/archives/00000598.html

 

IMO Blog, 2 oktober 2011

 

Anderhalve week geleden was ik bij de boekpresentatie van Hans Moll 'Hoe de nuance verdween uit een kwaliteitskrant. NRC Handelsblad neemt stelling tegen Israel'.
Ik ben er niet eerder toe gekomen hierover te schrijven, omdat het Palestijnse verzoek tot erkenning door de VN ertussen kwam, en, inderdaad, ook het mooie weer van de afgelopen week. Inmiddels heb ik het boek uit, er een recensie over in de NRC gelezen (negatief, hoe kan het ook anders) en stof om er zeker drie blogs over te schrijven.In een mooi zaaltje waar helaas veel te weinig mensen waren, lichtte Hans Moll zijn motivatie voor het schrijven van dit boek toe. Ik ben ontzettend blij dat dit boek er is, en het bevestigt precies wat ik constateerde in het uitgebreide onderzoek dat ik deed naar de berichtgeving van de NRC over Israel en de Palestijnen. Dat onderzoek is door de media en NRC genegeerd, en heeft alleen op pro-Israel websites gestaan. Het is niet serieus besproken en de conclusies bestreden, althans dat is mij niet onder ogen gekomen. Als ik ernaar verwees bij discussies over dit onderwerp werd wat schamper gereageerd dat het onderzoek gekleurd was en wel niet zou deugen, maar men had nou geen tijd om het te lezen.

Maar een echt boek, van een echte journalist, die er twintig jaar rondliep en discussies voerde met collega's over het weglaten van zaken en het over-benadrukken van andere, dat kon men blijkbaar niet negeren. Moll heeft in ieder geval in de Volkskrant gestaan met een interview en zijn boek is dus in de boekenbijlage van de NRC besproken. Ook is hij voor de website De Dagelijkse Standaard geïnterviewd en zojuist zag ik een bespreking op Sargasso, dat, niet verrassend, nogal kritisch is. De discussie waar ik zo op had gehoopt over de berichtgeving over Israel en hoe media de eigen journalistieke normen schenden, lijkt echter nog niet echt op gang gekomen, maar wie weet wat nog komen gaat. Media hangen hun eigen vuile was niet graag buiten, en houden het er graag op dat ze door beide partijen van vooringenomenheid worden beschuldigd, en zolang de stapeltjes boze brieven van sympathisanten van beide kanten maar ongeveer even hoog zijn, ze het blijkbaar goed doen, zoals NRC hoofdredacteur Vandermeersch het op zijn eigen blog verwoordde.

Hans Moll hield in het mooie zaaltje aan de Herengracht een gloedvol betoog over het belang van objectieve journalistiek en hoe die bij de NRC steeds meer verdween. Een goede journalist zoekt naar zaken die jezelf en de lezer onwelgevallig zijn, checkt en dubbelcheckt, dekt geen zaken toe maar ontmaskert en laat zich vooral niet door zijn politieke overtuiging leiden. Hij beschrijft hoe er op de redactie een sfeer ontstond waarin onwelgevallige meningen buiten de deur werden gehouden. Hij werd een 'neo-con' genoemd omdat hij bepaalde boeken las en zaken aan de orde stelde, zoals het antisemitisme van Hamas. Zijn boek gaat overigens niet alleen over Israel maar ook over het multiculturele debat, waarin de NRC eveneens partij heeft gekozen. Islamkritiek is niet welkom, te negatieve berichten over moslims en Marokkanen evenmin.

Lees verder...

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten