zaterdag 1 oktober 2011

Video killed the Pallywood Star? - een kijkje achter de journalistieke schermen

 

Wat we zien is de Palestijn die met stenen gooit, zijn gezicht verborgen achter een Palestina sjaal, barricades op de achtergrond, rook misschien zelfs. 'Het is weer raak in Jeruzalem, en het zal wel weer tot doden leiden'. Denkt de argeloze krantenlezer. In onderstaand fimpje worden de fotografen die dergelijke foto's schieten ook op de foto gezet, en dat geeft een heel ander perspectief. We zien dat er absoluut geen gevaar dreigt, er is geen Israelische soldaat te bekennen, andere Palestijnse jongeren staan er grijnzend bij. Leuk, op de foto voor Westerse journalisten!

Joris Luyendijk beschrijft in zijn boek 'Het zijn net mensen' hoe zowel de jongeren als soldaten en anderen zich laten beïnvloeden door de fotografen. 'Niet veel later komt er meestal ook een falafelkraampje langs' zo beschrijft hij de ironie. Fotografen en journalisten verslaan niet alleen het nieuws, onzichtbaar en onbekend, maar zijn er zelf onderdeel van. En sommige Palestijnen weten daar verdomd handig gebruik van te maken. 

 

RP

-----------

 

Must see video: The photographer behind the scenes

http://elderofziyon.blogspot.com/2011/09/must-see-video-photographer-behind.html

 

 

 An outstanding video that exposes the Pallywood that is created by photographers and their willing actor subjects:

http://vimeo.com/29280708 

Photojournalism Behind the Scenes [ITA-ENG subs] from Ruben Salvadori on Vimeo.


 
Photojournalism Behind the Scenes [ITA-ENG subs] from Ruben Salvadori onVimeo.

 

Presentation of Photojournalism Behind the Scenes, an auto-critical photo essay showing the paradoxes of conflict-image production and considering the role of the photographer in the events.

This project was awarded the Photodreaming Contest organized by Forma Foundation in which I was then selected by Denis Curti, the director of Contrasto (the major photo-agency in Italy, which represents Magnum's work in the country and for which the top Italian photographers work) to shoot an assignment for the prestigious agency.

rubensalvadori.com
for publications or any other info and comment contact me at info@rubensalvadori.com 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten