vrijdag 14 oktober 2011

Vrijlating Gilad Shalit in de Nederlandse media (IMO)

IMO Blog, 2011

De media berichtgeving over de deal waarin Shalit wordt geruild tegen ruim 1000 Palestijnse gevangenen, was weer om te huilen. De meeste kranten namen een bericht van ANP over dat stelde dat 'volgens Palestijnse bronnen' Barghouti zou worden vrijgelaten. Vervolgens werd Abbas geciteerd die de deal ondersteunde. En daarna meldde men dat:

Palestijnse extremisten overmeesterden Shalit in juni 2006 bij de grens van de Gazastrook met Israël. Sinds oktober 2009 is niets meer van hem vernomen. Shalit is nu 25.

Shalit werd in Israel ontvoerd, niet 'bij de grens'. Hamas had een tunnel onder de grens door gegraven. In het ANP bericht worden de omstandigheden vaag gehouden, wellicht zodat het lijkt alsof hij bij wederzijdse gevechten werd overmeesterd en dus een krijgsgevangene is.


Aan het einde van het artikel komt men nog even met totaal niet gerelateerde kritiek op Netanjahoe:

In Israël is de afgelopen jaren grote druk uitgeoefend op Netanyahu om Shalit vrij te krijgen. Critici van de premier stellen dat Netanyahu door zijn harde opstelling geen vrede met de Palestijnen zal kunnen bereiken. De Israëlische krant Haaretz meldde dinsdag nog dat Netanyahu illegaal gebouwde nederzettingen in Palestijns gebied wil legaliseren. Het besluit is volgens de krant onder druk van kolonisten en rechtse coalitiegenoten genomen.

De krant had net zo goed kunnen melden dat critici van Abbas menen dat hij zich flexibeler moet opstellen en bereid moet zijn Israel te erkennen. Of dat critici van Hamas menen dat deze beweging de Gazanen onderdrukt. Volgens recente berichten worden journalisten nu alleen nog onder strenge voorwaarden van Hamas binnen gelaten, en gaat er continu iemand met ze mee, zoals vroeger in communistische landen en Irak.

Ook het NOS journaal meldt woensdag op zijn website dat Barghouti vrijgelaten zou worden. In de journaaluitzending van woensdagavond wordt dit niet vermeld, maar wordt wel gesteld dat 'Shalit werd ontvoerd bij de grens met Gaza door een Palestijns commandoteam'. Men laat de vreugde bij familie en vrienden van Shalit zien en in Gaza, waarna men opmerkt 'ook hun zonen komen thuis'. Dat klopt, maar die zonen hebben voor een deel wel behoorlijk wat op hun kerfstok, en waren betrokken bij dodelijke aanslagen. Wat men niet vermeldde is dat Hamas heeft gezegd dat er meer ontvoeringen zullen komen.

Geen van de media die het nieuwsbericht van ANP brachten, noch de NOS, voelde blijkbaar enige aandrang om ook even te kijken wat Israelische kranten schreven en wat Israelische bronnen zeiden. Het ANP artikel haalt uitsluitend Palestijnse bronnen aan: Hamas leider Mesjaal, president Abbas en het algemene 'Palestijnse bronnen'. De beschrijving van de ontvoering van Shalit is op zijn best misleidend en op het einde wordt nog even totaal irrelevante kritiek op Israel erbij gehaald. Dit gaat door voor professionele journalistiek.

Ook het Israelische Ynet News had aanvankelijk 'savonds bericht dat Barghouti zou worden vrijgelaten, maar corrigeerde dit kort na middernacht. Het (nadien nog geupdate) Volkskrantartikel en het NOS bericht vermelden vandaag nog steeds zijn vrijlating.

Overigens had Trouw donderdag een beter stuk.

Ratna Pelle

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten