woensdag 9 november 2011

NOS.nl: Een Week in (Scheef) Beeld

 
 

zondag 6 november 2011

NOS.nl: Een Week in (Scheef) Beeld

 
Afgelopen zondag 30/10 konden wij het volgende bericht lezen op NOS.nl:

"Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn zeker zeven Palestijnen om het leven gekomen. Israël reageerde met de aanvallen op raketten die Palestijnen op het zuiden van Israël hadden afgevuurd. Daarbij viel aan Israëlische kant één dode en raakten vier mensen gewond. Het geweld tussen de Palestijnen en Israël laaide gistermiddag op, nadat een wapenfabriek in de Gazastrook door een Israëlisch vliegtuig was bestookt. Er vielen geen gewonden bij die aanval. Het was het eerste geweldsincidenten tussen Israël en de Palestijnen sinds de grote gevangenenruil van ruim een week geleden."

Uit dit bericht zou men gemakkelijk tot de verkeerde conclusie kunnen komen dat deze recente escalatie in de gewapende strijd tussen Israël en de Palestijnen het resultaat is van de genoemde Israëlische aanval op de wapenfabriek in Gaza. Echter, deze geweldsronde begon al een aantal dagen daarvoor, op woensdag 26/10 om precies te zijn, met raketbeschietingen op Israël vanuit Gaza. Van dat geweld is op NOS.nl geen melding gemaakt en ook niet van de hevige beschietingen van Israëlische dorpen en steden op zaterdag 29 oktober (tientallen raketten en granaten!).

De beschietingen van Israël uit Gaza zijn doorgegaan tot dinsdag ochtend. Raketten vielen o.a. op grote steden zoals Beër-sheva en Ashkelon. Die beschietingen werden niet gemeld door NOS.nl. Als gevolg hiervan is het leven in zuiden van Israël ernstig ontwricht. Steden en dorpen in dat gebied moesten bijvoorbeeld hun scholen (met in totaal zo'n 200,000 kinderen) een paar dagen gesloten te houden. Van deze gevolgen voor de Israëlische burgers wordt ook geen melding gemaakt op NOS.nl.

Deze meest recente beschietingen van Israël vanuit de Gazastrook zijn vooral het werk geweest van het islamitische jihad, een moslim fundamentalistische organisatie, die o.a. de vernietiging van Israël nastreeft en die daarbij het gebruik van geweld tegen burgers niet schuwt. De islamitische jihad is om deze redenen o.a. door de EU, de VS en Canada als een terreurorganisatie bestempeld. Deze organisatie is in de jaren zeventig in Egypte opgericht, maar zetelt tegenwoordig in Gaza, Syrië, Iran en Libanon. De activiteiten van deze organisatie zijn daarom vaak beïnvloed of direct ingegeven door de belangen van haar gastlanden. Berichten in de media suggereren dat Iran achter deze recente geweldsronde zit.

De beschietingen van Israël door deze organisatie zijn bedoeld om willekeurig dood te zaaien en het leven van honderdduizenden Israëlische burgers te ontwrichten louter en alleen omdat ze Israëliërs zijn. Dit is overduidelijk moreel verwerpelijk. Het langetermijndoel van dit geweld is het ideaal van een judenrein Palestina. Dit geweld is daarom ook genocidaal en racistisch te noemen. het beschieten van onschuldige burgers is ook geheel in strijd met alle relevante conventies, verdragen en regels van het internationale recht. Daarnaast streeft de islamitische jihad de oprichting van een streng islamitische Palestina na. Het langetermijndoel van dit geweld is daarmee ook niet bepaald in het belang van de democratie en de mensenrechten in Palestina.

De uitvoerders van deze beschietingen als 'Palestijnen' aan te duiden is tegen deze achtergrond bepaald niet onproblematisch, want de aanduiding 'Palestijnen' dit geweld in de verkeerde context plaatst. Met die term worden de aard en motieven van deze beschietingen immers verhuld en in de meer neutrale (zo niet vergoelijkende) context van de Palestijnse onafhankelijkheid strijd geplaatst. Ter vergelijking, stel je voor dat de NOS de rechts-extremistische plegers van een aanslag op gekleurde medeburgers slechts als 'Nederlanders' of 'jongens' zou aanduiden zonder daarbij achtergrondinformatie te geven over de motieven van deze 'Nederlanders' of 'jongens'.

En als men de NOS op zulke evidente onwaarheden en desinformatie in haar berichtgeving attendeert, dan is dit vaak de reactie:

"Wij vinden zelf niks; wij proberen daarentegen u te helpen iets te vinden."
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten