zaterdag 24 maart 2012

'Iran loves Israel, Israel loves Iran'

De profielfoto van de facebookpagina Israel loves Iran

 
Facebook wemelt van de anti-Israel groepen, met soms meer dan 100.000 sympathisanten. Onderstaande aktie laat zien dat het ook anders kan: liefdesbetuigingen over en weer tussen Israeli's en Iraniërs. Correspondent Rolf Bos hoont daarbij de bangmakerij door de regering Netanjahoe. De angst voor een Iraans atoomwapen is echter gerechtvaardigd, en heeft niets te maken met vermeende ophitsing tot haat tegen Iraniërs maar met een misdadig regime dat ook geweld tegen haar eigen bevolking niet schuwt. Israel heeft nooit gedreigd wapens tegen het Iraanse volk in te zetten, maar alleen tegen atoomlokaties, anders dan Achmadinejad die de Joodse staat uit het Midden-Oosten verwijderd wil hebben.
 
Peace & Love,
Wouter
______________
 
 

'Iran loves Israël, Israël loves Iran'

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/9766/Buitendienst-Jeruzalem/article/detail/3229428/2012/03/22/Iran-loves-Israel-Israel-loves-Iran.dhtml

Rolf Bos − 22/03/12, 10:08

VK WEBLOG In tijden van dreiging over en weer liefdevolle steunbetuigingen uitwisselen tussen Israël en Iran. Het kan, en het gebeurt, schrijft correspondent Rolf Bos.

Hey world we have a message for you!
We, Iranians, do not want a nuclear bomb!
We, Iranians, do not want a war!
We, Iranians, do not want an Islamic regime!
We, Iranians, do not want to support terrorist groups!
We want democracy!


Het is een verademing, in tijden dat  de regeringen van Iran en Israël elkaar voor zo'n beetje alles en nog wat uitmaken. Een oproep om, als Iraniërs en Israëliërs, van elkaar te houden. Op internet, en dan vooral op facebook, is de laatste dagen een zogenoemd 'lovefest' tussen Iraniërs en Israëliërs gaande. De liefdesbetuigingen over en weer zijn niet van de lucht.

Het begon afgelopen zaterdag. Twee grafische ontwerpers uit Tel Aviv, het echtpaar Ronny Edry en Michal Tamir zetten foto's van henzelf op een facebookpagina met het logo: 'Iraniërs We (hartje) You. We zullen jullie land nooit bombarderen.' In mum van tijd had de pagina duizenden sympathisanten. 

Verbazingwekkend veel kwamen er uit Iran, waar zondag een tweede facebookpagina werd gecreëerd met het logo 'We (hartje) You, Israëlisch volk. De Iraniërs willen met geen enkel land oorlog voeren.' Op de site werden afbeeldingen geplaatst van Abdol-Hossein Sardari, de 'Iraanse Schindler' die tijdens de oorlog 2.000 Iraanse joden uit Frankrijk hielp ontvluchten. Ook werd een zegel geplaatst van Cyrus de Grote, de heerser van het Perzische Rijk rond 550 vC., die tolerant jegens zijn Joodse onderdanen was.

Chatten

Sindsdien zijn er op de pagina's contacten over en weer. Iraniërs zijn zelfs begonnen te chatten met Israëliërs.  De Israëlische initiatiefnemer Ronny Edry schrijft: 'Voor een oorlog moeten we bang zijn voor elkaar, moeten wij elkaar haten. Ik ben niet bang voor jullie, ik haat jullie niet. Geen Iraniër deed me ooit kwaad. Ik ben geen officiële vertegenwoordiger van mijn land. Ik ben een vader en een leraar. We houden van jullie. We willen jullie ontmoeten, een kopje koffie met elkaar drinken en over sport praten.'

Het antwoord van Reza Khatar uit Iran: 'Ja, laten we naar een wedstrijd kijken, wij nemen de snacks mee.'

Snacks uit Iran! Dat is nogal wat anders dan de angst voor het Iraanse atoomwapen waar de Israëlische regering de laatste maanden zo op wijst. Zowel de Iraanse president Ahmedinejad als de Israëlische premier Netanyahu hebben nog niet op de wederzijdse liefdesverklaringen van hun respectievelijke volkeren gereageerd.

Rolf Bos is correspondent in Jeruzalem voor de Volkskrant.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten