woensdag 21 maart 2012

Trouw over Gaza escalatie begin maart

 
Een onderzoekje naar de berichtgeving van afgelopen week over de escalatie in en rond de Gazastrook is in de maak.
Hieronder al enkele commentaren betreffende artikelen in Dagblad Trouw.
 
==============
 

Trouw, 10 maart, kop: 'Twaalf Palestijnen dood bij luchtaanvallen Israël'

Bij drie Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn zeker twaalf Palestijnen omgekomen. Onder de doden zouden twee activisten van de radicale Comités van Volksverzet zijn. http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3223450/2012/03/10/Twaalf-Palestijnen-dood-bij-luchtaanvallen-Israël.dhtml

De titel doet geen recht aan de Israëlische kant van de opgelaaide strijd in Gaza. De meeste van de 12 gedode Palestijnen waren volgens het Israëlische leger militante strijders.  Anders dan in dit bericht wordt gesteld is de aanleiding van het geweld de dood van de leider van de militante Palestijnse organisatie PRC, Zohair al-Qaisi, die door een gerichte Israëlische militaire actie om het leven is gekomen. Hij zou volgens Israëlische bronnen bezig zijn geweest met het voorbereiden van een aanslag, vergelijkbaar met die van augustus 2011 in de Sinaï woestijn, waarbij 8 Israëli's zijn gedood. De Palestijnen hebben deze actie vergolden door het afvuren van diverse raketten op Israëlische burgerdoelen. Maar de berichtgeving in Trouw meldt dat Zohair al-Qaisi zou zijn  omgekomen tijdens Israëlische vergeldingsaanvallen voor het afvuren van raketten op Israël en dat  45 raketten als vergelding daar weer voor vanuit Gaza op Israël zijn afgevuurd.

Aan het eind van het bericht in Trouw de melding dat Hamas een stilzwijgende  wapenstilstand zou hebben gesloten met Israël maar dat andere organisaties met regelmaat raketten en mortieren afschieten op Israël. Dat is niet helemaal juist. In Elsevier  van 22 augustus 2011 staat: "Volgens een Palestijnse woordvoerder zijn beide partijen nader tot elkaar gekomen waardoor een wapenstilstand mogelijk is. Hamas heeft beloofd ervoor te zorgen dat ook andere bewegingen, die verantwoordelijk zijn voor het gros van de raketbeschietingen, zich aan het akkoord houden". Dat is bepaald niet stilzwijgend overeengekomen.  Bovendien heeft Hamas zich niet gehouden aan die belofte.

bronnen:
http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Buitenland/314079/Israël-en-Hamas-bereiken-akkoord-over-wapenstilstand.htm
http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,820656,00.html

13 maart: Bestand Gaza tussen Israël en Palestijnen'.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3224418/2012/03/13/Bestand-Gaza-tussen-Israël-en-Palestijnen.dhtml

 

Hierin opnieuw de melding dat het geweld was begonnen  na de liquidatie van de leider van een Palestijnse militie waarop  militante groepen Israël bestookten met tientallen raketten.  Zoals al eerder is opgemerkt zijn dat er tenminste 200 geweest, maar dat wordt niet gemeld. In dit bericht  staat ook dat militanten zelfgemaakte raketten op Israël afvuurden. Waarom dit zo met name is genoemd is onduidelijk, maar zou kunnen wijzen op de superioriteit van het Israëlische wapenarsenaal, waartegenover de Palestijnen machteloos staan. Het is echter goed om te beseffen  dat die zelfgemaakte raketten allerminst onschuldig zijn.  In de punt van zo'n raket bevindt zich explosief materiaal, samen met spijkers en metaalscherven voor maximale schade. Bovendien worden veel wapens via de Sinaï Gaza binnen gesmokkeld, waaronder steeds betere en zwaardere raketten met een steeds groter bereik.

 

Verder in het bericht de mededeling dat Hamas zich de afgelopen dagen afzijdig van het geweld heeft gehouden. Maar Hamas heeft vorig jaar in augustus zelf een stilzwijgende wapenstilstand  met Israël gesloten en beloofd ervoor te zorgen dat ook andere bewegingen, die verantwoordelijk zijn voor de vele raketbeschietingen,  zich aan dit akkoord zouden houden. Die belofte is niet nagekomen.  

 

15 maart:  'Israëlische luchtaanval op Gaza ondanks staakt-het-vuren'

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3225687/2012/03/15/Israëlische-luchtaanval-op-Gaza-ondanks-staakt-het-vuren.dhtml

De titel suggereert dat het sinds het staakt het vuren  aan Palestijnse kant stil zou zijn geweest.  Maar dat is pertinent onjuist. In het bericht zelf staat dat de Israëlische luchtmacht in actie was gekomen nadat er vanuit Gaza drie raketten op het zuiden van Israël waren afgevuurd en aanvallen uitvoerde op doelen van Palestijnse extremisten in de Gazastrook . Dat  accordeert totaal niet met de  titel.  Bovendien blijkt dit bericht onvolledig,  want andere bronnen informeren uitgebreider  over het geweld van afgelopen donderdag. InfoNu.nl bijvoorbeeld meldt dat in de avond daaraan vooraf twee raketten vanuit Gaza op Beersheva waren afgevuurd en als reactie daarop de IDF doelen in Gaza heeft gebombardeerd waarbij het ging om een lanceerinstallatie en een smokkeltunnel.  Om die reden is ook de juistheid van de foto, die bij dit bericht is geplaatst, twijfelachtig. Daarop zijn Palestijnen te zien die een fabriek inspecteren die na een Israëlische raketaanval verwoest zou zijn. InfoNu.nl wijst ook op een opmerking van de Israëlische Maj.-Gen. Tal Russo, hoofd van het Zuidelijk Commando. Die zegt dat niemand in Gaza controle kan uitoefenen en dat de raketbeschietingen door blijven gaan, zoals later die dag toen er bij Netivot  weer een raket neerkwam. Als gevolg van deze nieuwe uitbarsting zijn scholen in Zuid Israël andermaal gesloten.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten