vrijdag 27 juli 2012

Tijd dat Jacques Rogge de eer aan zichzelf houdt

 

De weigering een minuut stilte te houden ter ere van de Israelische Olympische ploeg die in 1972, precies 40 jaar geleden, door Palestijnse terroristen werd vermoord, is niet goed te praten. Daarom meent Joods Actueel dat IOC president Jaques Rogge, een Belg, moet aftreden. Er was in de openingsceremonie eerder wel ruimte voor het herdenken van een omgekomen Georgische sporter en de slachtoffers van 9-11. De voornaamste reden om geen aandacht aan de Israelische slachtoffers te besteden is dat dit moeilijk ligt bij de Arabische staten en Iran. De Palestijnse Autoriteit heeft Rogge bedankt voor het feit dat de Israeli's niet worden herdacht. De PA heeft nooit afstand genomen van de aanslag, waar Abbas ook (indirect) bij betrokken was, en heeft de plegers veelvuldig geprezen. 

 

RP

---------- 

 

Tijd dat Jacques Rogge de eer aan zichzelf houdt – videopetitie gelanceerd [+ audio update]

http://joodsactueel.be/2012/07/25/dubbele-standaarden-van-het-internationaal-olympisch-comite/

Woensdag 25 Juli, 2012 16:56

 

 

Het Internationaal Olympische Comité hanteert dubbele standaarden als het aankomt op de herdenking van gevallen sportmensen. Twijfelt iemand er aan dat mochten de gedode atleten Amerikaans geweest zijn, of Brits of Palestijns, het Olympisch Comité een passend eerbetoon zou brengen? Het is tijd dat IOC president Rogge de eer aan zichzelf houdt en opstapt. Bekijk de videoclip en stuur het door. 

 

Rogge hield een summiere moment van stilte eerder deze week in het atletendorp. Het ging om een schertsvertoning, er was geen Israëlische vlag te zien, geen rabbijn, de families van de slachtoffers werden niet op de hoogte gebracht, enz. Dat was een schandalige manier om er toch nog vlug van af te geraken. 

 

Waarom werden tijdens openingsceremonies wel verwijzingen gemaakt naar de Bosnische oorlog in 1996 en waarom openden de Spelen van 2002 met een minuut stilte voor de slachtoffers van 9/11? En tijdens de Spelen van Vancouver in 2010 werd een moment van stilte in acht genomen voor de omgekomen Georgische sporter. 

 

Waarom, als het op Israël aankomt, worden alle grote woorden over "broederschap" en "eendracht" op een hoopje geveegd? 

 

In de afgelopen maanden hebben meer dan 100.000 mensen uit 155 verschillende landen een petitie ondertekend, waarin om een minuut stilte wordt gevraagd tijdens de openingsceremonie van de Spelen in Londen. Het Congres van de Verenigde Staten, het Canadese parlement, de Duitse Bundestag, het Australische Huis van Afgevaardigden en anderen hebben unaniem resoluties aangenomen waarin deze redelijke vraag wordt herhaald. Ook President Barak Obama heeft zich aangesloten. Het Olympisch Comité bleef koppig weigeren. 

 

Vanavond biedt Ankie Rechess, de weduwe van een van de vermoorde atleten, de petitie aan aan Rogge in Londen. Dat liet ze vanavond weten op Radio1. Zij en de andere nabestaanden zijn niet te spreken over de nepceremonie in het Olympisch dorp: "Omdat hij wist dat we naar Londen kwamen heeft hij gauw een minuut stilte ingelast terwijl hij met een dertigtal mensen een tochtje door het sportdorp maakte op deze manier heeft zich als een dief in de nacht er vanaf gemaakt" aldus Rechess die hoopt dat Rogge alsnog zijn morele verantwoordelijkheid zal opnemen. 

 

Michael Freilich: "Rogge heeft een atmosfeer gecreëerd waardoor hij niet langer geschikt is om deze functie uit te bekleden".

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten