zondag 6 januari 2013

Hamas verbiedt samenwerken met Israëlische media

 

Dat er in de Gazastrook onder het Hamas regime geen persvrijheid heerst, mag duidelijk zijn. Kritische journalisten worden geïntimideerd, kranten gesloten. Nu is er een nieuwe restrictie ingevoerd: journalisten in Gaza mogen niet samenwerken met 'zionistische media en journalisten'.

 

Het is door al deze restricties steeds moeilijker voor Westerse journalisten om in Gaza hun werk te kunnen doen, en ons een eerlijk en objectief beeld te geven van wat er gebeurt en waarom. Daar zijn de media niet open over. Zij melden een x aantal doden door een Israelische luchtaanval volgens 'Palestijnse' (lees: Hamas) bronnen zonder erbij te zetten dat die in het verleden niet altijd even betrouwbaar waren. Doden door eigen vuur en het moedwillig in gevaar brengen van de eigen burgerbevolking worden onderbelicht.

 

RP

-------- 

 

Hamas: verbod op Israelische media

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Hamas-verbod-op-Israelische-media.html

VR 28-12-2012 

 

De Hamasregering heeft journalisten in Gaza verboden samen te werken met "alle Zionistische media en journalisten".

 

Het Hamaskabinet heeft 'Zionistische media' tot "vijanden" verklaard, bericht AFP. Op de Westelijke Jordaanoever geldt een dergelijke beperking niet.

 

Wat de aanleiding was voor dit verbod aan Gazaanse journalisten is niet duidelijk. Hamas heeft al sinds 2006 de alleenheerschappij in de Gazastrook, en Israeli's komen de strook ook niet in. Het Franse persbureau Agence France Presse, dat over deze nieuwe beperking bericht, werkt met Palestijnse journalisten in de Gazastrook.

 

De bureauchef van de New York Times in Jeruzalem, Jodi Rudoren, bevestigde het verbod op zijn facebook pagina.De Gazaanse journalist Abeer Ayyoub had hem hierover bericht. Het verbod geldt mogelijk niet alleen voor Israelische media en journalisten: volgens de kabinetsverklaring worden persvergunningen van nu af aan alleen nog afgegeven via de binnenlandse veiligheidsdienst van Hamas.

 

~~~~~~~~~~~~

 

Palestijnse journalisten Gaza mogen niet meer samenwerken met Israëlische media

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1554554/2012/12/27/Palestijnse-journalisten-Gaza-mogen-niet-meer-samenwerken-met-Israelische-media.dhtml

Bewerkt door: redactie
27/12/12 - 18u55 Bron: belga.be

 

Hamas heeft Palestijnse journalisten in Gaza verboden om nog langer samen te werken met Israëlische media of hun vragen te beantwoorden. Dat is een probleem voor de Israëlische pers, schrijft de Britse krant The Guardian.

Omdat het in Gaza te onveilig zou zijn, verbiedt de Israëlische overheid sinds 2006 dat journalisten uit Israël Gaza betreden. Daardoor was de Israëlische pers voor haar berichtgeving afhankelijk geworden van Palestijnse en internationale journalisten. Ook internationale journalisten zou de toegang tot het gebied ontzegd worden, vrezen journalisten ter plaatse.

In het bevel, dat deze week werd uitgevaardigd, staat dat "de regering beslist heeft om samenwerking met de zionistische media te verbieden, ten gevolge van hun vijandigheid. Het verbod geldt voor alle Palestijnse journalisten." Ambtenaren en andere regeringsfunctionarissen mogen ook niet langer interviews geven aan de Israëlische pers.

Sami Ajrami, de voorbije 18 maanden correspondent in Gaza voor de Israëlische krant Maariv, zei aan The Guardian dat hij teleurgesteld is. "Israëliërs moeten weten wat er aan de hand is. Dit is niet goed voor de Palestijnse zaak. Maar Hamas is aan de macht, en heeft veel kritiek gekregen van Israëlische en internationale media. Op die manier willen ze dat beter controleren. Ze zullen ook internationale journalisten de toegang tot de enclave ontzeggen."

Eerder oefende Hamas al druk uit op Palestijnse journalisten die kritiek uitten op het Hamas-regime. Dat bleek uit een rapport van Human Rights Watch.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten