donderdag 21 augustus 2014

AD,TROUW en VK onzorgvuldig over dood vrouw en dochter Mohammed Deif

 

Het AD, Trouw en de VK publiceerden op 20 augustus een onzorgvuldig opgesteld bericht van het ANP en Reuters, waarin zeer ter zake doende informatie ontbrak.

Van verlenging van het bestand tussen Hamas en Israël kon geen sprake meer zijn nadat er vanuit Gaza diverse raketten werden afgevuurd op Israël, waarvan één op de omgeving van Tel Aviv. Als reactie hierop kwam Israël met een luchtaanval, waarbij de vrouw en dochter van Mohammed Deif, de leider van de Izzedine al-Qassam Brigades, zouden zijn omgekomen.

De kop van het artikel meldt dat `het gezin van een Hamas leider is omgekomen’; uit ditzelfde bericht kan niet worden afgeleid dat het werkelijk om het heel gezin ging. Het artikel is echter vooral onzorgvuldig omdat daarin belangrijke informatie over Mohammed Deif zelf ontbrak.

Mohammed Deif is verantwoordelijk voor ernstige misdaden tegen de Joodse staat. Voor veel Palestijnen mag hij dan een heroïsch figuur zijn, voor Israël is hij een zeer serieuze bedreiging. Als de top commandant van de Izzedine al-Qassam Brigades, heeft Mohammed Deif Israël decennia lang belaagd door het inzetten van zelfmoordterroristen en leiding te geven aan de ontvoering van Israëlische soldaten.

Volgens Israëlische militaire en inlichtingendiensten, is Deif het brein achter de huidige strategie van het afvuren van raketten op Israël en de bouw van de tunnel netwerken waarlangs hoog opgeleide strijders Israël kunnen infiltreren. Deze en andere tactieken hebben tientallen Israëlische soldaten en enkele burgers in Israël gedood sinds op 8 juli de huidige oorlog is begonnen. Bovendien wordt Deif door sommige Israëlische militaire analisten gezien als een belangrijke belemmering voor een oplossing van het huidige conflict. Israël heeft dus gegronde reden om Mohammed Deif te doden. Overigens heeft het land al enige malen eerder geprobeerd om Mohammed Deif om het leven te brengen, maar hij overleefde al die pogingen. Op dit moment is nog niet bekend of Deif de recente aanval ook heeft overleefd.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten