dinsdag 2 september 2014

Snapt deze regering van Israel iets van internationale aandacht?

Israelische premier lijkt erg onhandig bezig.

 

Gisteren kondigde Netanjahoe de onteigening van Palestijnse grond aan. Minister van financien, Lapid, keurt de actie af.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4566653,00.html

De beslissing is niet in het kabinet besproken en zal volgens Lapid Israel schaden. Terecht stelt hij dat er niets gewonnen wordt met deze actie die ook nog op een uiterst ongelukkig moment komt.

De wereld is nog bezig met de gevolgen van de Gaza-oorlog die veel indruk hebben gemaakt. Het mag dan zijn dat de wereld met de berichtgeving vanuit Gaza verkeerd is voorgelicht, de beelden uit Gaza doen gewoon hun werk.

De aanleiding tot deze beslissing zou de ontvoering en dood in juni van de drie Israelische tieners zijn, maar voor de buitenwereld komt dat als een automatisch reflex van Israel over: de Palestijnen doen iets verkeerd en Israel reageert of met nieuwbouw op de Westbank of met confiscatie van land. Andere smaken zijn er niet. De relatie van Israel met onder andere de VS wordt er onnodig, maar wel ernstig, door aangetast.

Israel zou zich druk moeten maken en in moeten zetten voor een internationale top over Gaza in plaats van af te wachten hoe de wereld hiermee om zal gaan.

Lapid pleit voor een regionale bijeenkomst tezamen met gematigde Arabische landen om vanuit de wapenstilstand tot een definitieve oplossing te komen voor Gaza.

Lapid, who has claimed Israel's goal in Gaza is to demilitarize the Strip, said "if we do not want to go back to the way things were, then Operation Protective Edge cannot end in a ceasefire. We need to exit (this operation) with a regional summit which includes the moderate Arab nations (like Egypt and the Gulf states) – which fear radical Islamism as much as we do – and leads to an equation that says no rehabilitation without demilitarization.

De beslissing om nu land op de Westbank te confiskeren leidt niet alleen af van de meest dringende opdracht, maar verzwakt Israels positie internationaal.

Het lijkt erop dat Netanjahoe de laatste tijd zijn kabinet voornamelijk omzeilt bij belangrijke beslissingen en dat is een slechte zaak.

 

MS

Commentaar welkom op waarnet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten